Winkeliers luiden de noodklok: regeling voorraadvergoeding onrealistisch
De regeling voor de voorraadvergoeding die het kabinet voorstelt aan door de lockdown gedupeerde winkeliers is onrealistisch en moet veel hoger. Dat vindt branchevereniging INretail, die heeft uitgerekend wat de regeling precies betekent voor verkopers van mode-, schoenen- en sportartikelen.
"De telefoon staat roodgloeiend met ondernemers die het echt niet meer weten", zegt algemeen directeur van INretail, Udo Delfgou, tegen De Telegraaf. "Retailers hebben het al zwaar en moeten nu vanwege de lockdown de beste weken van het jaar ook nog eens mislopen. Zij lijden zware verliezen. De genadeklap komt eraan. De paniek slaat nu gewoon toe, vooral bij de mkb’ers. Er heerst echt veel frustratie."
Verbazing
De steunmaatregel 'Opslag Voorraad Gesloten Detailhandel' is afhankelijk van het omzetverlies van de winkelier en ondernemers kunnen maximaal 20.160 euro vergoed krijgen. Dat geld kan nog niet direct worden overgemaakt. Verwacht wordt dat bedrijven het in de tweede helft van januari uitbetaald krijgen, omdat Brussel voor deze vorm van staatssteun nog goedkeuring moet geven.
Voor dit bedrag is de berekening overgenomen die ook voor de horecasector wordt gebruikt. Daar zijn winkeliers verbaast over, zegt INretail. "Omdat de waarde van de voorraad bij winkels al snel meer dan twee keer zo hoog is. Bij een ton omzetverlies wordt de vergoeding die een winkel ontvangt €2800. Dat is een klein pleistertje op een gapend grote wond. Nu wordt een vijfde van de afgeschreven voorraad vergoed, maar de helft is een realistischer regeling."
'Ondernemers kunnen tussen wal en schip vallen'
Verder geldt de regeling per kwartaal, terwijl de lockdown periode ook nog de eerste drie weken van 2021 behelst. "Dat werkt dempend in de vergoedingsberekening", zegt Delfgou. "Ondernemers kunnen nu tussen wal en schip vallen als je in beide kwartalen niet aan de norm voldoet en niets krijgt, maar wel met een groot omzetverlies kampt. Dat voelt enorm oneerlijk."
LEES OOK: Helft winkeliers betaalt huur niet, wanbetalers voornamelijk in grote winkelstraten