Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Vrachtwagenchauffeurs proberen Verenigd Koninkrijk te verlaten: ‘Ik kom thuis’

Redactie

Je zou kerst maar alleen in je vrachtwagencabine moeten vieren. Het is geen fijn vooruitzicht voor Nederlandse vrachtwagenchauffeurs die nog altijd vaststaan in het Britse Dover. Sommige chauffeurs proberen nu nog een plekje op een ferry richting IJmuiden te bemachtigen, zo ook Maurice van Son.

"Ik was maandag rond de middag in Dover en de sfeer was niet echt prettig", vertelt hij in Goedemorgen Nederland. "Je weet niet wat er gaat gebeuren en wanneer je naar de overkant mag. Er was niets bekend, behalve dat het de komende 48 uur sowieso dicht is. Er zouden afspraken gemaakt worden maar dat was ook niet duidelijk. Het was gewoon afwachten."

'Vannacht al gereden'

Nu is Van Son onderweg naar Newcastle om vanmiddag hopelijk een ferry te pakken. "Gistermiddag kreeg ik het verlossende antwoord van mijn baas dat de overtocht geregeld is via Newcastle. Ik heb vannacht al gereden. Dat is toch een rit van zeshonderd kilometer terug naar het noorden van Engeland. Ik kan vanmiddag als het goed is om vier uur Engelse tijd de boot op naar IJmuiden. Dan kom ik morgenochtend rond tien uur aan. Dus ik kom thuis."

Maurice van Son in zijn vrachtwagen.

Zondag is de blokkade afgekondigd. "En dat had ermee te maken dat wij toen vernamen van de snel muteerbare variant die sneller besmet. Daar hebben wij toen op ingegrepen", legt staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) uit. "Er vinden allerlei gesprekken plaats met Europese landen en natuurlijk ook met het Verenigd Koninkrijk. Dan komt er nu uit wat eruit komt en hopelijk zijn ze dan met met kerst thuis. Dan kunnen ze, op basis van een negatieve coronatest, Nederland in."

'Koppeling van problemen'

Hoewel Van Son thuis lijkt te komen, staan nog veel vrachtwagenchauffeurs vast in Dover. Volgens voormalig minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal is een oplossing in de maak. "En dat blijkt te zijn dat ze toch weer terug kunnen naar het vasteland onder de bekende voorwaarden. Dat is ook hard nodig want het is een enorme toestand daar in Dover en omgeving. En wij hebben niet alleen met deze toestand te maken maar ook met de laatste dagen voor de Brexit. Dat brengt een koppeling met zich mee van problemen. Daarom staan daar nu ook heel veel vrachtauto's."

Nu zijn er afspraken gemaakt tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk en er worden sneltesten uitgedeeld. "Die afspraken zijn heel ingewikkeld. Frankrijk heeft gezegd dat men mag komen, ook de Eurostar mag rijden. Maar de Belgen zeggen weer dat alleen Belgen België in mogen. Dat betekent voor Nederlanders waarschijnlijk wel dat ze door mogen maar het is uitermate ingewikkeld en het verandert allemaal van uur tot uur en minuut tot minuut."

'Krachtmeting tussen Macron en Johnson'

Volgens Rosenthal is het nu ook echt harde politiek tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. "Daardoorheen speelt de krachtmeting tussen de Franse president Macron aan de ene kant, die trouwens met corona thuiszit, en de Britse premier Johnson aan de andere kant. Dat speelt allemaal door elkaar en dat bevordert de snelheid van handelen niet. Soms bevordert het juist ook plotselinge wendingen die zich voordoen."

Rosenthal, die een appartement in Engeland heeft, hoort daar van allerlei mensen in politieke hoek dat ze toch wel verbaasd zijn over de aanpak van Johnson. "Die heeft de Britten eerst een fantastische kerst beloofd, met meer mensen die op bezoek mogen komen dan bij ons, en trekt dan opeens de stekker eruit op grond van de Britse variant van het coronavirus. Dat terwijl die variant al langer bekend is in de Britse medische en politieke kringen."

'Zijn reputatie brokkelt stelselmatig af'

Rosenthal merkt ook op dat Johnson nu onder zware politieke druk staat. "Zijn reputatie brokkelt stelselmatig af. Dat betekent dat plotselinge wendingen in zijn beleid voortdurend plaatsvinden. Als er een deal komt dan zal deze niet plaatsvinden voor vijf voor twaalf op 31 december. Of het een deal wordt of een no-deal, weten wij gewoon op dit ogenblik niet. Het wordt helemaal overwoekerd nog door die coronatoestand. Het kan zelfs nog zijn dat het nog in januari doorgaat. Zelfs dat sluit ik niet uit."

LEES OOK: Voorzitter Europese Commissie ziet pad naar Brexit-deal: ‘Optimisme is gerechtvaardigd’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau