Europese Unie verwerpt Brits voorstel over visserij in brexitoverleg
De Europese Unie heeft een voorstel van het Verenigd Koninkrijk rond visserij als concessie in het slepende brexitoverleg verworpen. Dat melden ingewijden in Brussel aan persbureau Bloomberg. Visserij is een van de grootste struikelblokken in het overleg over een handelsakkoord tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk.
Het Verenigd Koninkrijk deed maandag een voorstel waarbij de waarde van de vis die door de EU-lidstaten wordt gevangen in Britse wateren met 30 procent zou dalen. Londen eiste vorige week nog een daling van 60 procent op dit gebied.
De EU zou niet verder willen gaan dan een verlaging van 25 procent. Landen als Frankrijk en Denemarken zouden al moeite hebben om deze verlaging te accepteren. Londen beschouwt controle over eigen visserijwateren als een van de belangrijkste punten van de brexit, maar Brussel wil de Britten geen toegang geven tot de Europese eenheidsmarkt zonder visserijrechten te behouden in Britse wateren.
'Visserij enige onderdeel waar VK winst kan halen'
Pim Visser van belangenorganisatie VisNed sprak maandag in Goedemorgen Nederland ook van een enorm slecht voorstel. "EU-onderhandelaar Michel Barnier heeft een mandaat gekregen om zo dicht mogelijk bij de bestaande verhoudingen te blijven. Hiervoor deed hij een voorstel wat ons al veel te ver ging, van 18 procent. Volgens Visser is visserij enige onderdeel van de Brexit waar het Verenigd Koninkrijk winst kan halen. "De Britten vragen naar het schijnt 60% voor een periode van 6 jaar. Dit is verschrikkelijk wat er nu gebeurt."
LEES OOK: Visserij kind van de rekening bij handelsdeal EU en VK: ‘Nederland heeft niets te zeggen’
Tijd dringt
De Britse premier Boris Johnson zei maandag dat er nog "grote problemen" zijn in het brexitoverleg. Als het VK en de EU er niet voor 31 december uitkomen, stuiten de onderlinge handel en verkeer vanaf de jaarwisseling op controles, heffingen en administratieve rompslomp. Dat komt omdat de Britten de EU al begin dit jaar verlaten hebben, maar zich tot 1 januari nog aan de EU-regels houden. De tijd begint dus te dringen.
EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier gaat vanmiddag de EU-lidstaten bijpraten over de ontwikkelingen rond de handelsgesprekken met de Britten, waaronder dus rond visserij. Volgens bronnen blijft een compromis nog steeds mogelijk.