Visserij kind van de rekening bij handelsdeal EU en VK: ‘Nederland heeft niets te zeggen’
Wederom is een Brexit deadline dit weekend niet gehaald. Europarlementariërs wilden uiterlijk voor middernacht een handelsdeal tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. Er ligt nog steeds geen deal en dus slepen de onderhandelingen zich voort.
Met een deadline van 31 december is het twee voor twaalf. Een van de struikelblokken is de visserij. De EU heeft de Britten nu een voorstel gedaan waardoor Nederlandse vissers 25% minder vis zouden mogen vangen in Britse wateren.
Wisselgeld
Pim Visser van belangenorganisatie VisNed spreekt in Goedemorgen Nederland op NPO 1 van een enorm slecht voorstel. “EU-onderhandelaar Michel Barnier heeft een mandaat gekregen om zo dicht mogelijk bij de bestaande verhoudingen te blijven. Hiervoor deed hij een voorstel wat ons al veel te ver ging, van 18%.”
Met het verhogen van 18 naar 25% minder vis, lijkt de visserij als wisselgeld te worden ingezet om toch tot een handelsakkoord te komen. “Het is het scenario waar we altijd voor gevreesd hebben, visserij is voor de EU een relatief klein economisch belang.” Voor de Britten is dat anders. “Daar is het iconisch. De Britse politicus en Brexit-voorloper Nigel Farage noemde de visserij de lakmoesproef van de Brexit.”
‘Onder de bus gegooid’
Volgens Visser is de visserij het enige onderdeel van Brexit waar het Verenigd Koninkrijk winst kan halen. “De Britten vragen naar het schijnt 60% voor een periode van 6 jaar. Dit is verschrikkelijk wat er nu gebeurt.”
Hij meent dat de onderhandelingen er nu doorheen worden gejaagd. Normaal gesproken duren dit soort onderhandelingen volgens Visser 5 tot 6 jaar. “Dat moet nu in 7 a 8 uur afgetikt worden. Het gaat om 150 verschillende soorten vis in 5 verschillende zeeën. De visserij wordt met stoom en kokend water last minute onder de bus gegooid.”
Exclusief
Directeur politieke zaken bij de denktank Hague Centre for International Studies Han ten Broeke begrijpt de frustratie bij Visser. Hij deelt de mening dat de visserij voor de Britten allesbehalve een ondergeschoven kindje is. “Boris Johnson stond vorig jaar nog met een vis op een spreekgestoelte te zwaaien hoe belangrijk vis voor de Britten is.”
Wat het voor de Nederlandse vissers lastig maakt, is dat visserij een exclusieve Europese aangelegenheid is. Nederland heeft er niets over te zeggen. “De deal die uiteindelijk gemaakt wordt, moeten de Nederlandse vissers dus accepteren.”
‘Geen deal nog meer risico’
Dat het tot een verslechtering leidt voor de vissers, dat is zeker. “Alleen het alternatief is helemaal geen deal, wat gaan de Britten dan doen?” Het risico is dat er dan helemaal geen afspraken worden gemaakt. Volgens Ten Broeke is het dan nog de vraag of de Britten überhaupt gaan accepteren dat er in hun wateren wordt gevist.
Het toont volgens hem aan hoe chaotisch en slecht de Brexit is. “Britten willen soevereiniteit en leren nu dat ze afhankelijk zijn van handelspartners. Daar zijn we nu allebei slachtoffer van.”
LEES OOK: Voorzitter Europese Commissie ziet pad naar brexitdeal: ‘Optimisme is gerechtvaardigd’
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman
Door de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…
Lees meerDe verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…
Lees meerZaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…
Lees meerDe manifestatie met zwarte pieten op het Piramideplein in Rijswijk is “zonder bijzonderheden” verlopen, meldt een gemeentewoordvoerder. De Zuid-Hollandse gemeente had op advies van de…
Lees meerVan Wilders die opriep tot het ontslag van burgemeester Femke Halsema tot PVV-staatssecretaris Chris Jansen die nog achter de minder Marokkanen-uitspraak staat. Dit zijn de…
Lees meerHet verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…
Lees meerTussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…
Lees meerDe veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…
Lees meerTopman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….
Lees meerNaast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…
Lees meerEen noodlanding in een grasveld in Bulgarije en een vluchtduur van maar liefst 55 dagen. In de documentaireserie van NH Nieuws ‘Vliegpionieren‘ staat de allereerste…
Lees meerStaatssecretaris Ingrid Coenradie van Justitie en Veiligheid heeft met het verhaal van haar eigen aanrandingen als tienermeisje indruk gemaakt in de Tweede Kamer. Kamerleden vielen…
Lees meerHet is het kabinet een jaar na de verkiezingen nog niet gelukt om de belangrijkste beloften waar te maken. Dat concludeert politiek commentator van De…
Lees meerGroenLinks-PvdA-Kamerlid Kati Piri heeft de voorgenomen reis van buitenlandminister Caspar Veldkamp naar Israël niet gelekt om het debat te laten escaleren. Dat denkt politiek commentator…
Lees meerIn Zeeland groeit het wantrouwen in Den Haag met de dag. Van beloofde compensatiemaatregelen voor de marinierskazerne die niet kwam, komt in de praktijk weinig…
Lees meer