main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 21 december 2020 — 13:20

Twijfel bij zorgpersoneel over vaccinatieprik: ‘Zorgelijk’

De kans is groot dat er straks weinig zicht is op wie gevaccineerd is en wie niet. Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens mag je als werkgever niet aan je werknemers vragen of ze het vaccin hebben gehad. Werknemers hoeven dat ook niet te vertellen.

Vooral bij ouderenorganisaties kan het cruciaal zijn om te weten wie het heeft gehad en wie niet.
Kitty de Jong, vicevoorzitter van vakbond FNV zegt dat de overheid een taak heeft om in ieder geval de mensen goed voor te lichten over het vaccin.

Geen stappen overgeslagen

FNV ziet dat er onder het zorgpersoneel nog veel vragen leven. De vakbond deed een onderzoek onder 9000 medewerkers in de zorg. Daaruit blijkt dat maar iets meer dan de helft een vaccinatieprik wil. De andere groep zegt nee of twijfelt nog. Zij zeggen dat ze wetenschappelijke uitleg missen en maken zich zorgen over de korte tijd waarin het vaccin is ontwikkeld.

Daar hebben wetenschappers overigens wel uitleg over gegeven. Er zijn geen stappen overgeslagen. Normaal gesproken wordt er gewacht met een fase totdat die is afgerond voordat ze naar de volgende gaan. Vanwege de hevigheid van de pandemie voeren ze de fases nu tegelijkertijd uit, waardoor ze niet op elkaar hoeven te wachten.

Ouderwetse communicatiemiddelen

Volgens directeur politieke zaken bij denktank Hague Centre for Strategical Studies Han ten Broeke is het belangrijk dat er nog meer informatie komt over de noodzakelijkheid van het vaccin. “Probleem is dat de overheid hier strijdt met ouderwetse communicatiemiddelen tegenover wat mensen van het internet grazen”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO1. “Dat nemen ze vaak voor waar aan.”

Volgens Ten Broeke was dit eerder ook terug te zien bij de Spaanse griep. “Als mensen in de gezondheidszorg roepen om meer informatie vind ik dat veelzeggend en zorgelijk.”

Twijfel is onterecht

Viroloog Ab Osterhaus denkt ook dat het feit dat met name zorgprofessionals vraagtekens zetten, betekent dat er iets schort aan de informatievoorziening. “Terwijl die twijfel over dat vaccin volkomen ten onrechte is. Juist die sector moet weten dat die vaccins veilig zijn en gecontroleerd worden.”

Osterhaus benadrukt dat veiligheid een relatief begrip is en maakt de vergelijking met vliegen. “In een vliegtuig stappen is ook veilig, maar ook daar gaat wel eens iets mis. Maar dat is heel zeldzaam.” Die risico’s wegen niet op tegen een besmetting met het virus. “Daar hoef je niet over te discussiëren.”

LEES OOK: Wie wordt het prikgezicht van Nederland? ‘De koning is een idee’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer

Hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen: ‘Ik zie veel voordelen voor terugkeer koning in verkenningsfase’

Er valt veel te zeggen voor het terugbrengen van de koning in de verkenningsfase van de formatie. Dat zegt hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen…

Lees meer

Geert Wilders noemt minderheidskabinet nu ook een optie

PVV-leider Geert Wilders wil de partijen VVD, NSC en BBB “op wat voor manier dan ook” om tafel krijgen om over een regeringscoalitie te spreken….

Lees meer