main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 21 december 2020 — 13:20

Twijfel bij zorgpersoneel over vaccinatieprik: ‘Zorgelijk’

De kans is groot dat er straks weinig zicht is op wie gevaccineerd is en wie niet. Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens mag je als werkgever niet aan je werknemers vragen of ze het vaccin hebben gehad. Werknemers hoeven dat ook niet te vertellen.

Vooral bij ouderenorganisaties kan het cruciaal zijn om te weten wie het heeft gehad en wie niet.
Kitty de Jong, vicevoorzitter van vakbond FNV zegt dat de overheid een taak heeft om in ieder geval de mensen goed voor te lichten over het vaccin.

Geen stappen overgeslagen

FNV ziet dat er onder het zorgpersoneel nog veel vragen leven. De vakbond deed een onderzoek onder 9000 medewerkers in de zorg. Daaruit blijkt dat maar iets meer dan de helft een vaccinatieprik wil. De andere groep zegt nee of twijfelt nog. Zij zeggen dat ze wetenschappelijke uitleg missen en maken zich zorgen over de korte tijd waarin het vaccin is ontwikkeld.

Daar hebben wetenschappers overigens wel uitleg over gegeven. Er zijn geen stappen overgeslagen. Normaal gesproken wordt er gewacht met een fase totdat die is afgerond voordat ze naar de volgende gaan. Vanwege de hevigheid van de pandemie voeren ze de fases nu tegelijkertijd uit, waardoor ze niet op elkaar hoeven te wachten.

Ouderwetse communicatiemiddelen

Volgens directeur politieke zaken bij denktank Hague Centre for Strategical Studies Han ten Broeke is het belangrijk dat er nog meer informatie komt over de noodzakelijkheid van het vaccin. “Probleem is dat de overheid hier strijdt met ouderwetse communicatiemiddelen tegenover wat mensen van het internet grazen”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO1. “Dat nemen ze vaak voor waar aan.”

Volgens Ten Broeke was dit eerder ook terug te zien bij de Spaanse griep. “Als mensen in de gezondheidszorg roepen om meer informatie vind ik dat veelzeggend en zorgelijk.”

Twijfel is onterecht

Viroloog Ab Osterhaus denkt ook dat het feit dat met name zorgprofessionals vraagtekens zetten, betekent dat er iets schort aan de informatievoorziening. “Terwijl die twijfel over dat vaccin volkomen ten onrechte is. Juist die sector moet weten dat die vaccins veilig zijn en gecontroleerd worden.”

Osterhaus benadrukt dat veiligheid een relatief begrip is en maakt de vergelijking met vliegen. “In een vliegtuig stappen is ook veilig, maar ook daar gaat wel eens iets mis. Maar dat is heel zeldzaam.” Die risico’s wegen niet op tegen een besmetting met het virus. “Daar hoef je niet over te discussiëren.”

LEES OOK: Wie wordt het prikgezicht van Nederland? ‘De koning is een idee’

Door: Thom Edinger

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Presentatrice Jill Bleiksloot is net 27 geworden. Het duurt zeker nog veertig jaar voor ze met pensioen gaat, maar kan dat straks nog wel? De Generatie Next vraagt het zich af. Dekkingsgraden lopen terug en het aantal zzp’ers neemt toe. Jill onderzoekt de alternatieven en zoekt ook de architect achter het nieuwe pensioenstelsel op: demissionair minister Wouter Koolmees.

Donderdag 22.10 uur
Illegale handel in privégegevens van miljoenen Nederlanders uit coronasystemen GGD

Er wordt grootschalig gehandeld in data van miljoenen Nederlanders uit de twee belangrijkste coronasystemen van de GGD. De politie heeft zaterdagavond in Amsterdam twee mannen…

Lees meer

39-jarige man opgepakt voor bedreigen journalisten

Een 39-jarige man uit Almere is opgepakt voor het bedreigen van journalisten. Hij had in een online filmpje gezegd dat journalisten maar beter ontslag kunnen…

Lees meer

RIVM: minste coronagevallen sinds begin december

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) meldt dat er tussen zondag- en maandagochtend 4129 positieve coronatests zijn geregistreerd. Dat is het laagste aantal sinds 1 december….

Lees meer

20 jaar cel voor doodschieten van 19-jarige

De 51-jarige Maikel A. is door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot twintig jaar cel, vanwege het doodschieten van de 19-jarige Raymildo Landveld en het…

Lees meer

Hugo de Jonge: vaccinatieschema vertraagd door tegenvaller AstraZeneca

Het tempo van vaccineren zal omlaag gaan omdat farmaceut AstraZeneca in het eerste kwartaal minder vaccins kan leveren. Dat zegt minister Hugo de Jonge van…

Lees meer

Jongste arrestant avondklokrellen Eindhoven is 14 jaar, helft zit nog vast

Van de in totaal 62 mensen die zondag in Eindhoven tijdens hevige rellen zijn opgepakt, zit ongeveer de helft nog vast. Dat maakt de politie…

Lees meer

Tonnen aan schade Centraal Station Eindhoven, herstel duurt weken: ‘Echt schandalig’

De schade die relschoppers zondag hebben aangericht aan het Centraal Station in Eindhoven loopt in de tonnen. Het herstel gaat weken tot maanden duren, zegt…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Klik hier