main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 21 december 2020 — 12:29

Wie wordt het prikgezicht van Nederland? ‘De koning is een idee’

Een belangrijke dag in de bestrijding van het coronavirus. Vandaag beslist de Europese medicijnen autoriteit EMA over de toelating van het Pfizer-vaccin op de Europese markt.

Wordt het vaccin goedgekeurd, dan kan er ook in Nederland begonnen worden met het vaccineren. De vraag is wie er in Nederland het ‘prikgezicht’ gaat worden: een publiek figuur die zich op televisie laat vaccineren om zo het goede voorbeeld te geven.

In andere landen zijn die prikgezichten al volop aanwezig. Zo heeft in de Verenigde Staten vicepresident Mike Pence zich op televisie laten vaccineren en staan ook oud-presidenten Barack Obama en George W. Bush op de rol om dit te doen. Op deze manier willen zij aan mensen tonen dat ze vertrouwen hebben in het vaccin en denken dat het veilig is.

Frenkie de Jong

In Nederland wordt onder meer premier Rutte genoemd, al vindt niet iedereen hem onafhankelijk genoeg. De Telegraaf doet andere suggesties. Zo wordt er gedacht aan Linda de Mol. Zij zou een groot bereik hebben en daardoor veel mensen stimuleren.

Ook Barcelona-voetballer Frenkie de Jong wordt genoemd, hij zou weer een andere bubbel kunnen aanspreken.

Bekend fenomeen

Het is niet de eerste keer dat een bekend figuur wordt ingezet voor een vaccinatiecampagne. Elvis Presley liet in 1956 zich inenten met het poliovaccin om tieners te overtuigen van het nut.

Viroloog Ab Osterhaus zegt in Goedemorgen Nederland op NPO1 dat dit soort prikgezichten erg belangrijk zijn. “We doen dit al veel langer, ook bij influenza bijvoorbeeld, dat de directeur van het ziekenhuis dat doet. Ook Obama heeft het toen gedaan.”

Infleuncers

Vooral wanneer straks ook twintigers en dertigers gevaccineerd worden, is zo’n stimulans om je te laten vaccineren van belang volgens de viroloog. “Dan kunnen we die groepsimmuniteit vormen.”

Directeur politieke zaken van denktank Hague Centre for Strategical Studies Han ten Broeke doet alvast een suggestie. “Misschien onze koning of influencers.” Die laatsten zouden groepen die nu nog terughoudend zijn over de streep kunnen trekken. “Lijkt me heel belangrijk dat die dit doen.”

LEES OOK: De Jonge: nieuwe mutatie coronavirus reden tot zorg

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Luister WNL Op Zondag terug als podcast

In deze uitzending van WNL Op Zondag bespreekt Rick Nieman met minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind over zijn pleidooi voor een strenger gevangenisregime.

Daarnaast ontleden Han ten Broeke (HCSS) en Jeff Mac Mootry (oud-Commandant Korps Mariniers) de gevolgen van de uitspraak van Emmanuel Macron over het mogelijk sturen van NAVO-troepen naar Oekraïne.

Oud-politicus Rob Oudkerk vertelt over de nieuwe dramaserie ‘De Joodse Raad’. Daarin wordt het verhaal verteld van zijn grootvader, voorzitter van De Joodse Raad, en van zijn moeder, een verzetsheldin die honderden Joodse baby’s redde.

Tenslotte vertelt de Vlaamse Europarlementariër Assita Kanko over haar biografie ‘Zoeken naar vrijheid, waarom ik niet zwijg’.

Luister deze uitzending van WNL Op Zondag nu terug als podcast.

Terugkijken: Wat kost de gokindustrie onze samenleving?

Sinds de legalisering van online gokken in Nederland is het aantal online gokkers met 61 procent toegenomen. Maar daarmee ook het aantal gokverslaafden in ons land.

Wat zijn de kosten van deze gokverslaafden voor onze maatschappij? En wie moet opdraaien voor de rekening? De overheid en de burger of toch de gokindustrie zelf?

Kijk deze aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next terug op NPO Start.

Inflatie zorgt voor hogere waarde Nederlandse landbouwexport, maar er is een keerzijde

De landbouwexport doet het goed. Nederland is nog altijd een grote speler op de wereldmarkt. Er ging in 2023 voor 123,8 miljard euro aan producten…

Lees meer

NS-topman hoopt op politieke oplossing tegen duurdere prijzen

President-directeur Wouter Koolmees van de Nederlandse Spoorwegen (NS) hoopt met de politiek tot een oplossing te komen om een forse stijging van de prijzen voor…

Lees meer

COA: weer minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel

In het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel hebben 1973 mensen de nacht van zaterdag op zondag doorgebracht, laat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA)…

Lees meer

Dramaserie ‘De Joodse Raad’ toont familiedaden van oud-politicus Rob Oudkerk: ‘Mijn opa was niet het kwaad’

Er is geen enkel land in West-Europa van waaruit verhoudingsgewijs meer Joden gedeporteerd en vermoord werden als uit Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een belangrijke…

Lees meer

Ten Broeke (HCSS) over ‘onverstandige’ uitspraak Macron: ‘Speelt Poetin in de kaart’

Directeur politieke zaken van denktank HCSS Han ten Broeke denkt niet dat de kans groot is dat Europese grondtroepen naar Oekraïne worden gestuurd. Dat zegt…

Lees meer

Minister voor Rechtsbescherming: ‘Moeten communicatiemogelijkheden voor criminelen in detentie de kop indrukken’

Minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind pleit ervoor om de communicatiemogelijkheden voor criminelen in detentie, zoals de recent tot levenslang veroordeelde Ridouan Taghi, de kop in…

Lees meer

Nederlanders tanken steeds meer benzine, ondanks hoge brandstofprijzen

Nederlanders tanken steeds meer benzine ondanks de hoge brandstofprijzen en opkomst van elektrische auto’s. Dat meldt RTL Z. De zender gebruikte daarvoor gegevens van het…

Lees meer

Rotterdammer (23) overleden door ongeluk Capelle aan den IJssel

In de nacht van zaterdag op zondag is een 23-jarige inwoner van Rotterdam om het leven gekomen door een ongeval. Het slachtoffer reed rond 01.45…

Lees meer

Trump wint ook voorverkiezingen in Idaho en Missouri

Donald Trump heeft de Republikeinse voorverkiezingen in de Amerikaanse staten Idaho en Missouri gewonnen, meldt peilingbureau Edison Research. Eerder zaterdag schaarde een ruime meerderheid van…

Lees meer