main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 21 december 2020 — 12:29

Wie wordt het prikgezicht van Nederland? ‘De koning is een idee’

Een belangrijke dag in de bestrijding van het coronavirus. Vandaag beslist de Europese medicijnen autoriteit EMA over de toelating van het Pfizer-vaccin op de Europese markt.

Wordt het vaccin goedgekeurd, dan kan er ook in Nederland begonnen worden met het vaccineren. De vraag is wie er in Nederland het ‘prikgezicht’ gaat worden: een publiek figuur die zich op televisie laat vaccineren om zo het goede voorbeeld te geven.

In andere landen zijn die prikgezichten al volop aanwezig. Zo heeft in de Verenigde Staten vicepresident Mike Pence zich op televisie laten vaccineren en staan ook oud-presidenten Barack Obama en George W. Bush op de rol om dit te doen. Op deze manier willen zij aan mensen tonen dat ze vertrouwen hebben in het vaccin en denken dat het veilig is.

Frenkie de Jong

In Nederland wordt onder meer premier Rutte genoemd, al vindt niet iedereen hem onafhankelijk genoeg. De Telegraaf doet andere suggesties. Zo wordt er gedacht aan Linda de Mol. Zij zou een groot bereik hebben en daardoor veel mensen stimuleren.

Ook Barcelona-voetballer Frenkie de Jong wordt genoemd, hij zou weer een andere bubbel kunnen aanspreken.

Bekend fenomeen

Het is niet de eerste keer dat een bekend figuur wordt ingezet voor een vaccinatiecampagne. Elvis Presley liet in 1956 zich inenten met het poliovaccin om tieners te overtuigen van het nut.

Viroloog Ab Osterhaus zegt in Goedemorgen Nederland op NPO1 dat dit soort prikgezichten erg belangrijk zijn. “We doen dit al veel langer, ook bij influenza bijvoorbeeld, dat de directeur van het ziekenhuis dat doet. Ook Obama heeft het toen gedaan.”

Infleuncers

Vooral wanneer straks ook twintigers en dertigers gevaccineerd worden, is zo’n stimulans om je te laten vaccineren van belang volgens de viroloog. “Dan kunnen we die groepsimmuniteit vormen.”

Directeur politieke zaken van denktank Hague Centre for Strategical Studies Han ten Broeke doet alvast een suggestie. “Misschien onze koning of influencers.” Die laatsten zouden groepen die nu nog terughoudend zijn over de streep kunnen trekken. “Lijkt me heel belangrijk dat die dit doen.”

LEES OOK: De Jonge: nieuwe mutatie coronavirus reden tot zorg

Door: Thom Edinger

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Presentatrice Jill Bleiksloot is net 27 geworden. Het duurt zeker nog veertig jaar voor ze met pensioen gaat, maar kan dat straks nog wel? De Generatie Next vraagt het zich af. Dekkingsgraden lopen terug en het aantal zzp’ers neemt toe. Jill onderzoekt de alternatieven en zoekt ook de architect achter het nieuwe pensioenstelsel op: demissionair minister Wouter Koolmees.

Donderdag 22.10 uur
Illegale handel in privégegevens van miljoenen Nederlanders uit coronasystemen GGD

Er wordt grootschalig gehandeld in data van miljoenen Nederlanders uit de twee belangrijkste coronasystemen van de GGD. De politie heeft zaterdagavond in Amsterdam twee mannen…

Lees meer

39-jarige man opgepakt voor bedreigen journalisten

Een 39-jarige man uit Almere is opgepakt voor het bedreigen van journalisten. Hij had in een online filmpje gezegd dat journalisten maar beter ontslag kunnen…

Lees meer

RIVM: minste coronagevallen sinds begin december

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) meldt dat er tussen zondag- en maandagochtend 4129 positieve coronatests zijn geregistreerd. Dat is het laagste aantal sinds 1 december….

Lees meer

20 jaar cel voor doodschieten van 19-jarige

De 51-jarige Maikel A. is door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot twintig jaar cel, vanwege het doodschieten van de 19-jarige Raymildo Landveld en het…

Lees meer

Hugo de Jonge: vaccinatieschema vertraagd door tegenvaller AstraZeneca

Het tempo van vaccineren zal omlaag gaan omdat farmaceut AstraZeneca in het eerste kwartaal minder vaccins kan leveren. Dat zegt minister Hugo de Jonge van…

Lees meer

Jongste arrestant avondklokrellen Eindhoven is 14 jaar, helft zit nog vast

Van de in totaal 62 mensen die zondag in Eindhoven tijdens hevige rellen zijn opgepakt, zit ongeveer de helft nog vast. Dat maakt de politie…

Lees meer

Tonnen aan schade Centraal Station Eindhoven, herstel duurt weken: ‘Echt schandalig’

De schade die relschoppers zondag hebben aangericht aan het Centraal Station in Eindhoven loopt in de tonnen. Het herstel gaat weken tot maanden duren, zegt…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Klik hier