main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 21 december 2020 — 12:29

Wie wordt het prikgezicht van Nederland? ‘De koning is een idee’

Een belangrijke dag in de bestrijding van het coronavirus. Vandaag beslist de Europese medicijnen autoriteit EMA over de toelating van het Pfizer-vaccin op de Europese markt.

Wordt het vaccin goedgekeurd, dan kan er ook in Nederland begonnen worden met het vaccineren. De vraag is wie er in Nederland het ‘prikgezicht’ gaat worden: een publiek figuur die zich op televisie laat vaccineren om zo het goede voorbeeld te geven.

In andere landen zijn die prikgezichten al volop aanwezig. Zo heeft in de Verenigde Staten vicepresident Mike Pence zich op televisie laten vaccineren en staan ook oud-presidenten Barack Obama en George W. Bush op de rol om dit te doen. Op deze manier willen zij aan mensen tonen dat ze vertrouwen hebben in het vaccin en denken dat het veilig is.

Frenkie de Jong

In Nederland wordt onder meer premier Rutte genoemd, al vindt niet iedereen hem onafhankelijk genoeg. De Telegraaf doet andere suggesties. Zo wordt er gedacht aan Linda de Mol. Zij zou een groot bereik hebben en daardoor veel mensen stimuleren.

Ook Barcelona-voetballer Frenkie de Jong wordt genoemd, hij zou weer een andere bubbel kunnen aanspreken.

Bekend fenomeen

Het is niet de eerste keer dat een bekend figuur wordt ingezet voor een vaccinatiecampagne. Elvis Presley liet in 1956 zich inenten met het poliovaccin om tieners te overtuigen van het nut.

Viroloog Ab Osterhaus zegt in Goedemorgen Nederland op NPO1 dat dit soort prikgezichten erg belangrijk zijn. “We doen dit al veel langer, ook bij influenza bijvoorbeeld, dat de directeur van het ziekenhuis dat doet. Ook Obama heeft het toen gedaan.”

Infleuncers

Vooral wanneer straks ook twintigers en dertigers gevaccineerd worden, is zo’n stimulans om je te laten vaccineren van belang volgens de viroloog. “Dan kunnen we die groepsimmuniteit vormen.”

Directeur politieke zaken van denktank Hague Centre for Strategical Studies Han ten Broeke doet alvast een suggestie. “Misschien onze koning of influencers.” Die laatsten zouden groepen die nu nog terughoudend zijn over de streep kunnen trekken. “Lijkt me heel belangrijk dat die dit doen.”

LEES OOK: De Jonge: nieuwe mutatie coronavirus reden tot zorg

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe vergaat het onze nieuwe premier in het buitenland?

Deze week in WNL In de Kantine aandacht voor onze premier in het buitenland en hoe Jörgen Raymann zich voor en samen met zijn dochter inzet voor de lhbti-community. Thomas van Groningen ontvangt in SAAM aan de Maas:

  • Niels Klaassen, politiek verslaggever bij het AD;
  • Jörgen Raymann en dochter Melody;
  • En de column is van Marcel Verreck.

Luister zaterdag tussen 18.00 en 19.00 uur naar WNL In de Kantine op NPO Radio 1.

Zaterdag 18.00 uur

Vanavond: Ali B. is veroordeeld tot twee jaar celstraf

Het doek is gevallen voor rapper Ali B. Hij moet 2 jaar de cel in voor onder meer verkrachting en poging tot verkrachting. Zijn advocaat liet al weten in hoger beroep te gaan.

Presentator Maaike Timmerman bespreekt de geruchtmakende zaak met advocaat Maartje Schaap die slachtoffers van zedenzaken bijstaat en met Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom was bij de rechtszaak aanwezig.

Vrijdag 19.00 uur
VVD-leden vinden partij ‘te ver afgedreven van eigen ideologische wortels’

Ruim duizend mensen hebben een brief ondertekend aan het bestuur van de VVD waarin ze “grote zorgen” aangeven over de coalitie waar de partij in…

Lees meer

Banen in Nederland op de tocht bij Unilever: 7500 banen wereldwijd geschrapt

Unilever is van plan om voor eind volgend jaar ongeveer een derde van alle kantoorfuncties in Europa te schrappen, oftewel zo’n 3000 tot 3200 banen….

Lees meer

Scholieren oplettender en socialer zonder mobieltje

Zonder smartphone onder handbereik zijn middelbare scholieren oplettender in de les en socialer met elkaar. Dat maakt het onderwijsministerie op uit een representatief onderzoek dat…

Lees meer

Vroeg druk op de weg door vakantieverkeer

Het is vrijdag al vroeg druk op de weg, “zeker in vergelijking met andere vrijdagen van dit jaar”, aldus de ANWB. Rond 15.20 uur staat…

Lees meer

Overlast door zware regen in zuiden van Limburg

In Limburg zorgt zware regenval vrijdag voor overlast. Volgens Weeronline is in Maastricht tot dusver bijna 60 millimeter regen gevallen. Onder meer in Maastricht en…

Lees meer

Vanavond in Het Misdaadbureau: de rechtbank veroordeelt Ali B tot 2 jaar cel in zedenzaak

De rechtbank in Haarlem heeft Ali B vrijdag veroordeeld tot een celstraf van twee jaar voor een verkrachting van een vrouw tijdens een schrijverskamp in…

Lees meer

Bontenbal (CDA) pleit voor inperken aantal moties: ‘Vaak onzinnig’

CDA-leider Henri Bontenbal pleit voor het inperken van het aantal in te dienen moties in de Tweede Kamer. Hij zegt in Sven op 1 dat…

Lees meer

Jeugd-tbs geëist tegen jongens (14 en 16) om doden man Amsterdam

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag een jaar cel en jeugd-tbs geëist tegen twee jongens (14 en 16 jaar) voor het doden van een 42-jarige man…

Lees meer

Meer bedrijven failliet in juni, stijgende trend zet door

Het aantal faillissementen is in juni gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vorige maand 37 meer bedrijven failliet verklaard dan in…

Lees meer