Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Twijfel bij zorgpersoneel over vaccinatieprik: ‘Zorgelijk’

Redactie

De kans is groot dat er straks weinig zicht is op wie gevaccineerd is en wie niet. Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens mag je als werkgever niet aan je werknemers vragen of ze het vaccin hebben gehad. Werknemers hoeven dat ook niet te vertellen.

Vooral bij ouderenorganisaties kan het cruciaal zijn om te weten wie het heeft gehad en wie niet.Kitty de Jong, vicevoorzitter van vakbond FNV zegt dat de overheid een taak heeft om in ieder geval de mensen goed voor te lichten over het vaccin.

Geen stappen overgeslagen

FNV ziet dat er onder het zorgpersoneel nog veel vragen leven. De vakbond deed een onderzoek onder 9000 medewerkers in de zorg. Daaruit blijkt dat maar iets meer dan de helft een vaccinatieprik wil. De andere groep zegt nee of twijfelt nog. Zij zeggen dat ze wetenschappelijke uitleg missen en maken zich zorgen over de korte tijd waarin het vaccin is ontwikkeld.

Daar hebben wetenschappers overigens wel uitleg over gegeven. Er zijn geen stappen overgeslagen. Normaal gesproken wordt er gewacht met een fase totdat die is afgerond voordat ze naar de volgende gaan. Vanwege de hevigheid van de pandemie voeren ze de fases nu tegelijkertijd uit, waardoor ze niet op elkaar hoeven te wachten.

Ouderwetse communicatiemiddelen

Volgens directeur politieke zaken bij denktank Hague Centre for Strategical Studies Han ten Broeke is het belangrijk dat er nog meer informatie komt over de noodzakelijkheid van het vaccin. "Probleem is dat de overheid hier strijdt met ouderwetse communicatiemiddelen tegenover wat mensen van het internet grazen", zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO1. "Dat nemen ze vaak voor waar aan."

Volgens Ten Broeke was dit eerder ook terug te zien bij de Spaanse griep. "Als mensen in de gezondheidszorg roepen om meer informatie vind ik dat veelzeggend en zorgelijk."

Twijfel is onterecht

Viroloog Ab Osterhaus denkt ook dat het feit dat met name zorgprofessionals vraagtekens zetten, betekent dat er iets schort aan de informatievoorziening. "Terwijl die twijfel over dat vaccin volkomen ten onrechte is. Juist die sector moet weten dat die vaccins veilig zijn en gecontroleerd worden."

Osterhaus benadrukt dat veiligheid een relatief begrip is en maakt de vergelijking met vliegen. "In een vliegtuig stappen is ook veilig, maar ook daar gaat wel eens iets mis. Maar dat is heel zeldzaam." Die risico's wegen niet op tegen een besmetting met het virus. "Daar hoef je niet over te discussiëren."

LEES OOK: Wie wordt het prikgezicht van Nederland? ‘De koning is een idee’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau