Crisisberaad lidstaten over coronamutatie moet tot Europese eensgezindheid leiden
De EU-lidstaten zijn op dit moment in crisisberaad over de zeer besmettelijke mutatie van het coronavirus die in het Verenigd Koninkrijk de kop heeft opgestoken. Het gesprek moet leiden tot een uitkomst over hoe Europa eensgezind de nieuwe coronavariant wil aanpakken en buiten de deur wil houden, iets dat eerder in deze crisis lastig is gebleken.
Dit soort crisisberaad is normaal gesproken voorbehouden aan rampen, terroristische aanslagen en andere crises. “Voor corona spraken de ministers van Volksgezondheid zelden of nooit in Europees verband met elkaar. Nu kennen ze elkaar bijna beter dan de regeringsleiders”, zegt directeur politieke zaken van denktank HCSS Han ten Broeke. “Dat komt natuurlijk omdat Europa probeert uit alle macht een beetje te coördineren. Maar Europa heeft geen enkele bevoegdheid omdat wij dat eigenlijk niet willen”, benadrukt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Dat zie je ook terug in het beleid. Er lijkt weinig sprake van coördinatie.”
Viroloog Ab Osterhaus hoopt dat de lidstaten hun beleid nu na negen maanden beter op elkaar afstemmen. “Je ziet heel veel verschillen als je al het beleid naast elkaar legt, en dat is naar het grote publiek toe vaak moeilijk uit te leggen”, zegt hij. Zo zijn er grote verschillen op het gebied van communicatie over het virus en op gebied van toelichting over het vaccin. Osterhaus hoopt vooral dat er op het gebied van reisbeperkingen één lijn getrokken wordt in Europa. “Zodat het duidelijk is dat reizen het virus verspreid.”
‘Hele zware maatregel’
Nederland reageerde gisteren als een van de eersten met een verbod voor vliegverkeer vanuit het Verenigd Koninkrijk, en verschillende EU-lidstaten volgden dit voorbeeld. Ook heeft Frankrijk de Kanaaltunnel grotendeels gesloten, waarmee het VK praktisch van het vasteland is afgesneden.
Het sluiten van het luchtruim is een hele zware maatregel, zegt Ten Broeke. “Dat is zoals een harde Brexit eruit had kunnen zien. Het vervelende is dat er heel veel bedrijven in Groot-Brittannië zich voorbereiden op mogelijk een harde Brexit, want die deal komt er maar niet. Dat betekent dat er ontzettend veel vervoersbewegingen juist deze week op gang waren gekomen”, legt hij uit. “Die blijven allemaal bij de haven van Dover en Portsmouth staan. Dus die problemen zijn daar gigantisch. Daar komen nu dan nog eens de zorgen over passagiersvervoer bij.”
LEES OOK: Visserij kind van de rekening bij handelsdeal EU en VK: ‘Nederland heeft niets te zeggen’
Om die reden houden ook de Britten vandaag een crisisberaad, onder leiding van premier Boris Johnson. De Britse regering heeft de bevolking opgeroepen om niet te hamsteren.
Volgens Transport en Logistiek Nederland (TLN) zitten er naar schatting honderden Nederlandse vrachtwagenchauffeurs vast in het Verenigd Koninkrijk vanwege de reisbeperkingen. TLN denkt dat deze chauffeurs naar alternatieven gaan zoeken voor een overtocht, wat tot chaos kan leiden.
Meer maatregelen
Er bestaat een mogelijkheid dat uit het crisisberaad blijkt dat er nog meer maatregelen nodig zijn dan die nu van kracht zijn. “Als dit nieuwe virus zo veel besmettelijker is, dus een hogere R-waarde heeft, heb je waarschijnlijk ook een hogere vaccinatiegraad nodig. Dan zullen we misschien nog scherper moeten zijn op de contacten”, zegt Ten Broeke. “Misschien zijn er nog meer beperkingen nodig die alle landen moeten opleggen om ook deze variant weer onder controle te krijgen.”
LEES OOK: Wat kan Nederland doen om het gemuteerde virus onder controle te houden?
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman
Geweld tegen vrouwen is aan de orde van de dag in ons land. Vaak is de eigen partner of ex-partner hoofdschuldige aan het geweld. Koploper…
Lees meerZaterdag, op het partijcongres van Nieuw Sociaal Contract (NSC), maakte Pieter Omtzigt na lange tijd weer zijn opwachting. Ondanks dat zijn partij in onrustig vaarwater…
Lees meerDoor de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…
Lees meerDe verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…
Lees meerZaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…
Lees meerDe manifestatie met zwarte pieten op het Piramideplein in Rijswijk is “zonder bijzonderheden” verlopen, meldt een gemeentewoordvoerder. De Zuid-Hollandse gemeente had op advies van de…
Lees meerVan Wilders die opriep tot het ontslag van burgemeester Femke Halsema tot PVV-staatssecretaris Chris Jansen die nog achter de minder Marokkanen-uitspraak staat. Dit zijn de…
Lees meerHet verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…
Lees meerTussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…
Lees meerDe veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…
Lees meerTopman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….
Lees meerNaast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…
Lees meerEen noodlanding in een grasveld in Bulgarije en een vluchtduur van maar liefst 55 dagen. In de documentaireserie van NH Nieuws ‘Vliegpionieren‘ staat de allereerste…
Lees meerStaatssecretaris Ingrid Coenradie van Justitie en Veiligheid heeft met het verhaal van haar eigen aanrandingen als tienermeisje indruk gemaakt in de Tweede Kamer. Kamerleden vielen…
Lees meerHet is het kabinet een jaar na de verkiezingen nog niet gelukt om de belangrijkste beloften waar te maken. Dat concludeert politiek commentator van De…
Lees meer