SCP: arbeidsmarktpositie tweede generatie sterk verbeterd
De arbeidsmarktpositie van personen met een migratieachtergrond is op veel terreinen verbeterd in de afgelopen twintig jaar. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).
De grootste stijging in arbeidsdeelname is te zien onder vrouwen. Steeds meer vrouwen uit deze groep hebben betaald werk. Ook werken zij vaker in leidinggevende functies of functies van een hoog beroepsniveau.
Kwetsbare positie op arbeidsmarkt
Ondanks de positieve ontwikkelingen zijn er op een aantal gebieden forse verschillen tussen personen met en zonder migratieachtergrond. Die speelt bijvoorbeeld bij werkloosheid, bijstandsafhankelijkheid en flexwerk.
Deze groep met die achtergrond neemt een kwetsbare positie in op de arbeidsmarkt. Dit brengt ook in de komende tijd van economische onzekerheid extra risico’s met zich mee.
Werkenden met een flexibel dienstverband lopen een grotere kans hun werk te verliezen in tijden van tegenslag. Kansenongelijkheid en uitsluiting leiden niet alleen tot werkloosheid en armoede, maar hebben ook gevolgen voor de gezondheid, sociale netwerken en het gevoel erbij te horen.
Actief arbeidsmarktbeleid
Het SCP vindt het dan ook belangrijk om actief arbeidsmarktbeleid te voeren om de mogelijk negatieve gevolgen van de kwetsbare positie van deze groep op de arbeidsmarkt tegen te gaan.
Dit kan zowel via overheid als werkgevers: via scholing, gerichte toeleiding, financiële prikkels bij zowel werkgevers als werknemers, antidiscriminatiebeleid en/of het neutraler maken van het wervings- en selectieproces.
LEES OOK: Is omscholing de oplossing voor tekorten op de arbeidsmarkt?