Feestdagen vormen uitdaging voor handhavers: ‘300 procent toename van jeugdoverlast’
Hoe dichter we bij de feestdagen komen, hoe groter de zorgen over hoe die precies gaan verlopen. Want hoe voorkom je dat er veel te grote groepen aan het kerstdiner zitten, en wat doe je met jongeren die vertier op straat gaan zoeken? Handhavers staat een lastige klus te wachten nu de jeugdoverlast in verschillende steden al gigantisch is toegenomen ten opzichte van 2019.
In de laatste week van december mogen boa Tatum en haar collega's in gemeente Hoofddorp geen verlof opnemen, vertelt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Er wordt echt van ons verwacht dat we met zijn allen de straat op kunnen."
Haar collega Stephan geeft aan dat hij vooral hoopt dat iedereen zich tijdens de feestdagen "netjes aan het advies van de overheid houdt". "We gaan actief inzetten, in samenwerking met de politie", vertelt Stephan. "We hopen heel veel heterdaadsituaties te krijgen waarin we kunnen optreden op het afsteken van vuurwerk. Het is niet alleen gevaarlijk, maar het levert ook heel veel overlast op."
LEES OOK: Jongeren op Urk bekogelen medewerkers coronatestbus met vuurwerk
In Enschede is het aantal registraties van jeugdoverlast nu al verdubbeld, schrijft RTV Oost. Brabant zag 109 procent meer overlast dan vorig jaar, blijkt uit een analyse van politiecijfers door Omroep Brabant. In Overijssel steeg de overlast met 118 procent, en landelijk ligt het stijgingspercentage op 92 procent.
In de gemeente Hoofddorp spreekt boa Stephan van een jeugdoverlast-toename van maar liefst 300 procent. "Stenen gooien naar bussen, we krijgen super veel overlast van vuurwerk dat wordt afgestoken", vertelt hij.
Politie gluurt niet door de ramen
Marianne Schuurmans, voorzitter van de veiligheidsregio Kennemerland, hoopt ook vooral dat mensen de ernst inzien van de maatregelen na de toespraak van premier Mark Rutte vanuit het Torentje. "We kijken iedere zes weken naar zowel het draagvlak als de cijfers van hoe veel mensen zich aan de regels houden", zegt zij. "Vergis je niet: er is maar 60 procent draagvlak, maar bijna 90 procent van Nederland houdt zich eraan."
Schuurmans benadrukt dat boa's en politieagenten niet door de ramen gaan gluren of men zich wel houdt aan het maximum van drie gasten tijdens kerst. "We hebben daar absoluut geen juridische titel voor, dus dat doen we ook niet", zegt ze. Alleen bij overlast wordt er daadwerkelijk ingegrepen. "Als er een feestje is met veel lawaai mag de politie ook binnentreden. Dan heb je het dus echt over geluidsoverlast, en dat is niet een extra persoon aan tafel."