Gevolgen schoolsluiting groter dan gedacht, mogelijk generatie met onderwijsachterstand
Voor kinderen zijn de gevolgen van de lockdown groter dan gedacht. Er is een kans dat er een hele generatie met een blijvende onderwijsachterstand aanstormt, zeggen wetenschappers tegen Het Financieele Dagblad.
Door de lockdown hebben kinderen een schoolachterstand van twee maanden opgelopen. Ondanks onderwijs op afstand zouden basisschoolleerlingen tijdens de schoolsluiting vrijwel hebben stilgestaan in hun ontwikkeling. Volgens een recente studie van de Oxford University staat een uur geen les op school ongeveer gelijk aan een uur leerverlies.
Zorgen om groep 3 en 8
De gevolgen zijn het grootst voor leerlingen in groep 3 en groep 8, meldt het FD. De achterstand voor kinderen in groep 8 kan zelfs oplopen tot een heel jaar aan het einde van de middelbare school. Dat komt omdat zij in groep 8 een advies krijgen over het onderwijsniveau.
Door corona is de eindtoets geschrapt, een manier om het onderwijsadvies hoger bij te stellen. Vorig jaar gebeurde dat 16.000 keer. Nu zijn er twee of drie leerlingen per klas op een lager niveau gestart dan zij aankunnen, denkt onderwijsminister Arie Slob.
In groep 3 zijn de gevolgen groter omdat kinderen daar veel dingen voor het eerst leren.
Geen tijd om achterstand weg te werken
Scholen doen er daarom alles aan om de leerachterstanden in te halen, maar hebben daar lang niet altijd de capaciteit voor. Scholen hebben vaak moeite om überhaupt open te blijven door de vele besmettingen. Het ministerie van Onderwijs heeft daarom extra geld vrijgemaakt.
Experts waarschuwen dat niet ieder kind de achterstand zomaar kan inhalen. Scholen schatten dat gemiddeld 12 procent van de leerlingen extra hulp nodig heeft. De verschillen onderling zijn groot: sommige scholen spreken over 30 procent. Vooral kinderen van laagopgeleide ouders zijn hard getroffen.
'Zorgen voor les in klaslokaal'
VVD-Europarlementariër Malik Azmani vindt dat we ervoor moeten zorgen dat kinderen zo veel mogelijk les kunnen krijgen in de klaslokalen, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Er wordt hard gewerkt aan bijvoorbeeld blaastesten. Die kunnen snel laten zien of kinderen besmet zijn zodat ze zo veel mogelijk in klaslokalen les krijgen", zegt de Europarlementariër.
"Volgens mij moeten we daarvoor zorgen. Niet alleen omdat het een investering is voor hun toekomst maar voor de toekomst van het hele land", aldus Azmani.
LEES OOK: Tweede golf laat scholen niet onberoerd, fysiek onderwijs wordt steeds lastiger