Frankrijk komt met nieuwe wetgeving tegen radicale islam, strenge controles voor moskeeën
Frankrijk komt met nieuwe wetgeving in de strijd tegen het radicaal-islamitisch terrorisme. Op tafel ligt een wetsvoorstel ter "versterking van de principes van de republiek". Met die wet in de hand wil de regering-Macron met name de radicalisering van jongeren tegengaan, in sommige moskeeën, op scholen en op het internet.
De Franse president Emmanuel Macron had de nieuwe wet in oktober al aangekondigd. Frankrijk wordt al jaren geteisterd door radicaal-islamitische terreur. Die heeft al meer dan 250 personen het leven gekost.
Zo werd het land in oktober opgeschrikt door de moord op geschiedenisleraar Samuel Paty. Hij werd door een moslimextremist onthoofd omdat hij een cartoon van de profeet Mohammed in zijn klas had hangen.
Serie aan maatregelen
Voor Frankrijk was dat de druppel. Straffen worden strenger en er komen uitgebreidere controles op moskeeën. Zo moeten zij schriftelijk toekennen dat ze zich aan de Franse regels en wetten houden. Ook moeten ze hun financiën beter gaan verantwoorden. Moskeeën die geld uit het buiteland ontvangen, moeten dat melden.
Haat zaaien op internet wordt ook aangepakt. Zo kunnen schrijvers van haatberichten direct worden voorgeleid. Ook het verspreiden van privégegevens wordt strafbaar om mensen beter te beschermen.
Verder wordt het geven van privé- en thuisonderwijs aan banden gelegd voor kinderen vanaf 3 jaar. Dat moet voorkomen dat ouders hun kinderen onderbrengen op illegale salafistische scholen.
"We treden niet op tegen de islam of tegen moslims. We richten ons op fanatici, op extremisten die hun religieuze wetten willen opleggen’’, zei premier Jean Castex.
Europarlementariër: strijd samen voeren
VVD-Europarlementariër Malik Azmani wil dat Europese landen gezamenlijk optreden tegen de radicale islam. "Het gaat om buitenlandse financiering, vanuit golfstaten. Dat moeten we gezamenlijk aanpakken", zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "We zijn bondgenoten met Frankrijk in deze strijd, maar in Duitsland kan men vervolgens een kantoor openen en geld doorsluizen naar Nederland."
In Europa wordt er aan gewerkt, zegt Azmani. "De Commissie komt met een agenda hierop. Ik ben daar zelf achter de schermen druk mee bezig."
'Niet naïef zijn'
Hij vindt dat we niet naïef moeten zijn over de gevaren van de radicale islam. "Dat heb ik ook in het Nederlandse parlement gezegd", zegt Azmani. "De invloeden van buitenaf zijn groot en moskeebesturen in Nederland zijn vooral gebaseerd op de eerste generatie, waar mijn vader er één van is. Zij zijn niet opgewassen tegen de grote invloeden en machten die een heel andere agenda met zich meebrengen."
"Dat moeten we willen bestrijden. Niet alleen in het belang van onze vrije samenlevingen, maar ook voor de moslims in Nederland die hier niets mee hebben", aldus Azmani.