Politie vindt meisjes die 75 jaar geleden stierven, familie schrikt: ‘Verhaal was er natuurlijk wel’
Lagen onder twee stenen in de tuin van kasteel Bouvigne in Breda twee meisjes begraven? Dat vermoeden was er langer bij de huidige bewoner van het kasteel, waterschap Brabantse Delta. Het zou gaan om meisjes die in er in de Tweede Wereldoorlog zouden zijn begraven, nadat ze ziek werden en stierven. Dat is te zien in het WNL-programma De Zaak van Je Leven.
Pas in 2015 komt de zaak ook daadwerkelijk bij de politie terecht. Die besluiten een grondonderzoek te doen bij het kasteel. Al snel wordt duidelijk dat onder de twee stenen die daar lagen een verstoring van de grasmat lag, zegt Hans Geldof van de forensische opsporing. "Het bevestigde het verhaal dat daar iets moest liggen, wat het ook zou zijn. De vraag was: hoe snel gaan we plannen om te graven. Zo zeker waren we."
Na onderzoek blijken er inderdaad twee meisjes begraven te liggen. Het gaat waarschijnlijk om Maria Rutjes en Molleke Bijkerk. De twee meisjes zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog, dus zeker 75 jaar geleden.
Contact met familie
"Dat was ook het moment dat we meer onderzoek zijn gaan doen naar de familie. Welke familieleden zijn nog in leven en met wie zouden we contact kunnen opnemen?", zegt coördinator vermiste personen Maaike van der Velden, die zich bezighield met het onderzoek. "Hoe gaan we het nieuws de familie voorleggen en hoe gaan zij hierop reageren? Misschien kwamen ze er ieder jaar wel of voor hetzelfde geld wisten ze niet dat ze een zusje hadden, dat kon ook."
Van beide families blijken er nog zussen in leven te zijn. Van der Velden neemt contact met ze op. "Gelukkig gaven beide families aan positief verrast te zijn. We waren van harte welkom om langs te komen."
'Mijn moeder en zussen schrokken een beetje'
Er wordt onder andere een bezoek gebracht aan Georgia Rutjes, zus van Maria. "Ze zijn geweest en we hebben een gesprek gehad. Ze zeiden dat ze probeerden te vinden waar de twee meisjes begraven lagen. Dat er na zoveel jaren aandacht aan besteed werd vond ik heel mooi", zegt ze.
Ook de familie van Molleke krijgt bezoek. "Mijn moeder en haar twee zussen schrokken een beetje", herinnert Ben Slagmolen, het neefje van Molleke, zich. "Het verhaal van Molleke was er natuurlijk wel, maar er was al heel lang niets mee gedaan. Het was heel bijzonder dat het nieuws kwam dat zij mogelijk gevonden was. Molleke was alleen nog maar een verhaal. Nu zou ze in figuurlijke zin een gezicht krijgen en een persoon worden en er meer bij horen dan ze deed."
In De Zaak van je Leven blikken rechercheurs terug op het politieonderzoek naar deze raadselachtige zaak. Oude afleveringen zie je hier.