Veel mentale klachten door corona: ‘Kom met mentale teststraat’
Psychiaters en psychologen maken zich in deze tijd zorgen om mensen die klachten hebben ontwikkeld. Dankzij de pandemie leven we veelal in een isolement en de korter wordende dagen helpen ook niet mee.
De klachten waar mensen mee kampen varieert van depressiviteit en somberheid tot trauma's door toestanden die te maken hebben met corona. Dat zegt psychiater Esther van Fenema in Goedemorgen Nederland op NPO1.
Structuur valt weg
Alhoewel het klachten zijn die ze ook veel voor corona zag, heeft de aanleiding tegenwoordig bijna altijd met corona te maken. "Mensen die enorm eenzaam zijn. Extra bij jongeren, maar ook bij ouderen. Die waren al eenzaam en daar komt nu ook nog zo'n isolement bij, erg akelig."
Veel mensen zien het wegvallen van structuur en daginvulling. Een uitlaatklep om met stress om te gaan valt weg. "Sportschool, het zingen in een koor, met elkaar naar de kroeg. Dat kan allemaal niet meer."
Onvoldoende aandacht
Maar de lijst is langer. Ook toekomstplannen vallen ineens in het water. "Mensen die naar het buitenland zouden gaan voor studie of werk. Belangrijke mijlpalen kunnen we ineens niet meer vieren.
Volgens Van Fenema is er onvoldoende aandacht voor het mentale leed dat de pandemie veroorzaakt. "Het gaat nog steeds over IC-bedden, besmettingen, maar onze mentale conditie is ook belangrijk om te herstellen van deze enorme crisis."
'Mentale teststraat'
De psychiater pleit voor een 'mentale teststraat', waar een psycholoog of psychiater een aantal vragen stelt om te kijken hoe het met iemand gaat. Op die manier kunnen mensen met mentale klachten weer in de juiste richting worden gestimuleerd.
Parlementair verslaggever van WNL Marieke Smits wijst op de mentale gevolgen voor jongeren. "Sectoren zoals de horeca en sportverenigingen hebben misschien een gezamenlijke lobby, maar wie komen er eigenlijk op voor de jongeren met psychische klachten?"
Er is niet echt iemand die voor ze in de bres springt, zo zegt Smits, die een mentale teststraat geen slecht idee vindt. "Niet iedereen stapt zomaar naar voren met mentale klachten."
Van Fenema raadt mensen aan die zich eenzaam voelen om toch verbinding te zoeken met mensen. "Ga over die drempel, zorg dat je contact hebt met mensen, hoe moeilijk dat ook is."
LEES OOK: Corona eist zijn tol: ‘De overheid heeft te weinig geïnvesteerd in een sociaal draagvlak’