Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Ook logistieke sector uit kritiek op Nederlands vaccinatieprogramma: ‘Wordt weer typisch gepolderd’

Redactie

De kritiek op het Nederlandse vaccinatieprogramma zwelt steeds meer aan. Na huisartsen en zorginstellingen die vragen om meer duidelijkheid omtrent het vaccinatieprogramma, komt de kritiek nu uit de logistieke sector.

Om te voorkomen dat Nederland achter loopt bij andere landen, moet het opschieten. In De Telegraaf zegt Niels Agatz, universitair hoofddocent transport en logistiek aan de Erasmus universiteit in Rotterdam, dat het tijd is voor een daadkrachtige aanpak om zo'n achterstand te voorkomen.

'Typisch polderen'

In Nederland wordt er volgens Agatz weer 'typisch' gepolderd, met allerlei partijen wordt er overleg gevoerd. Hij stelt voor om alvast voorbereidingen te treffen, want als Nederland straks te laat is, heeft dat ook grote gevolgen voor de economie.

Jan Fransoo, hoogleraar Logistiek aan de universiteiten van Eindhoven en Tilburg wijst op Duitsland, waar grootschalige vaccinatie al wordt voorbereid door grote vaccinatiecentra op te zetten. In Nederland zegt de GGD dat het nog niet van plan is om grote tenten op te zetten.

'Risico op verwijten'

Volgens het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) loopt Nederland helemaal niet achter in vergelijking met andere landen. Ook daar zouden er problemen zijn met het voorbereiden van de logistieke operatie.

Volgens parlementair verslaggever Marieke Smits in Goedemorgen Nederland op NPO1, is het voor het kabinet lastig om een precieze datum te geven. "Dan loop je het risico dat verwijten krijgt zoals 'jullie zeiden 4 januari'. Vandaar dat het kabinet blijft spreken over 'mogelijk'."

In het Verenigd Koninkrijk lijkt alles voorlopig voorspoedig te verlopen. Vandaag kreeg de 90-jarige Margaret Keenan als eerste Brit het goedgekeurde vaccin toegediend.

LEES OOK: De Jonge over vaccinatieplan: snap zorgen, maar het is haalbaar


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau