main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 8 december 2020 — 14:43

Econoom: gaat stuk beter met Nederlandse economie dan verwacht

Het gaat een stuk beter met de Nederlandse economie dan vooraf werd verwacht. Sterker nog, er is zelfs geen westers land dat het beter doet tijdens de coronacrisis. Dat zegt econoom Nic Vrieselaar van de Rabobank in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Zo is het aantal faillissementen op het laagste niveau in ruim twintig jaar tijd, en dus ook lager dan vorig jaar. “Dat is gek, want we zitten natuurlijk in een heel slecht jaar, economisch gezien”, zegt de econoom. In bepaalde sectoren ligt het aantal faillissementen wel hoger, bijvoorbeeld in de horeca.

Dat er weinig faillissementen zijn komt met name door de steunpakketten van de overheid. “We kunnen niet zeggen dat het kabinet zuinig is met steunen”, zegt Vrieselaar. “Er worden echt tientallen miljarden euro’s in de economie gepompt om te zorgen dat ondernemers het hoofd boven water houden en dat ook het personeel aan het werkt blijft.”

Het risico daarbij is dat je zogeheten zombiebedrijven in leven houdt, zegt hij. “Dat zijn bedrijven die eigenlijk toch al een keer failliet hadden moeten gaan. Bijvoorbeeld omdat ze zich niet goed aanpassen aan de tijd. Maar ik kan me voorstellen dat je nu zegt: we helpen liever één ondernemer teveel dan één te weinig.”

‘Economische schade valt enigszins mee’

De cijfers geven dus soms een wat vertekend beeld, maar desondanks gaat het wel degelijk beter met de economie dan verwacht. Vrieselaar: “De economische schade valt dit jaar enigszins mee. Dat kwam omdat we in de zomer zagen dat de Nederlandse economie behoorlijk is opgeleefd, veel meer dan we hadden verwacht. Dat betekent dat dit jaar er minder slecht uitziet dan we dachten.”

De economie is nog steeds drie procent kleiner dan voor de coronacrisis. “Maar Nederland doet het internationaal gezien harstikke goed”, stelt Vrieselaar. “Er is geen westers land dat het economisch beter doet dan wij. Dat is waarom we ook denken dat de groei komend jaar tegenvalt. We beginnen op een hoger niveau, dus we hoeven minder te herstellen. Een technisch verhaal, maar het beeld is dus een stuk gunstiger dan we hadden verwacht.”

‘Horeca litteken in straatbeeld’

Voor horecaondernemers is het een hard gelach. Een deel van hen protesteerden maandag in Den Haag om te laten weten dat de steun van het kabinet, die afgelopen week nog miljoenen extra zei uit te trekken voor de sector, niet toereikend is.

Vrieselaar stelt dat niet alleen horecaondernemers worden getroffen door de sluiting van cafés en restaurants. “Maar bijvoorbeeld ook toeleveranciers, zoals bierbrouwers, slagers en bakkers”, zegt de econoom. “En als je verder denkt ook de bedrijven die het allemaal vervoeren. Het gaat veel verder dan alleen de horeca. Maar we zien natuurlijk vooral de lege kroegen, als een soort litteken door de stad.”

De sluiting van de horeca zorgt dus voor een sneeuwbaleffect. “Je ziet dat consumenten noodgedwongen de hand op de knip houden. Bijvoorbeeld een horecaondernemer koopt dit jaar geen nieuwe auto. Het werkt dus breed door en dat is best een economische klap.”

“De horecasector en de toeleveranciers zijn niet zo groot als de industrie, maar het zijn toch een hoop mensen”, aldus Vrieselaar.

LEES OOK: Komende jaren waarschijnlijk toch niet gekort op pensioenen

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer