main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 8 december 2020 — 10:51

Asscher wil nul procent werkloosheid, niet realistisch volgens econoom

PvdA-voorman Lodewijk Asscher wil werkgarantie voor iedereen en nul procent werkloosheid. Dat zei hij maandagavond in de Joop den Uyl-lezing. Realistisch is dat niet, zegt econoom Nic Vrieselaar van de Rabobank.

Asscher wil ook dat mensen met financiële problemen eerder aan de bel kunnen trekken bij de overheid. Niemand moet langs de kant staan, zegt hij. Mensen die hun baan verliezen moeten actief aan een nieuwe baan worden geholpen. Als bedrijven dat niet kunnen, moet de overheid banen creëren, zegt Asscher.

‘Niet realistisch’

“Het is een beetje een gekke uitspraak, want hij zegt dat mensen aan de zijlijn staan en ellenlang moeten wachten voor ze geholpen worden. Maar we hebben in Nederland hele goede sociale vangnetten, denk aan de werkloosheidsuitkering en bijstand”, zegt Vrieselaar in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Hij noemt het plan van Asscher “een nobel streven”, maar niet realistisch. “Ik denk dat het hartstikke goed is om te zeggen als politiek dat je mensen wilt betrekken en dat je werk hoog in het vandaal hebt staan. Maar nul procent werkloosheid is echt niet realistisch.”

Volgens Vrieselaar ging het voor de coronacrisis erg goed in Nederland, maar ook toen was er werkloosheid. “2,9 procent, het laagste in twintig of dertig jaar tijd”, zegt hij. “We hadden capaciteitsproblemen in de zorg en in het onderwijs. Ondernemers die vochten om de laatste paar werknemers.”

Verkiezingspraat

Parlementair verslaggever van WNL Marieke Smits denkt dat Asscher vooral verkiezingstaal uitslaat. “Je ziet dat de campagne begonnen is, ook voor de PvdA”, zegt ze. “De linkse partijen willen graag verder naar links opschuiven. Je zag het ook aan GroenLinks, dat een crisisinkomen wil voor mensen die hun inkomen zijn kwijtgeraakt door de coronacrisis.”

Je ziet dat linkse partijen naar elkaar toe aan het kruipen zijn en elkaar vasthouden, aldus Smits. “Ze staan er niet goed voor in de peilingen.”

‘Tijd voor nieuwe balans tussen kapitaal en arbeid’

Asscher wil ook dat als bedrijven winst maken en geld uitkeren aan aandeelhouders, werknemers een deel moeten krijgen. Volgens de PvdA-voorman is het tijd voor een “nieuwe balans tussen kapitaal en arbeid”, waarin werknemers niet alleen meedelen in de winst maar ook meer te zeggen krijgen over “de koers van het bedrijf, de aard van het werk en de verdeling tussen werk en privé”.

Als bewijs van de noodzaak van zo’n wet wijst Asscher naar de supermarkten, die tijdens de coronacrisis goede zaken hebben gedaan. Ze “keerden honderden miljoenen uit aan aandeelhouders, maar werknemers werden afgescheept met een cadeaubon. Erger nog, de onderhandelingen over een nieuwe cao liep vorige week stuk.”

LEES OOK: FvD op vier zetels in peiling Maurice de Hond: ‘Denk niet dat Forum nog erg veel kan stijgen’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Is de angst voor ‘de enge man in de bosjes’ terecht? Worden er tegenwoordig meer moorden gepleegd door verwarde mensen? En is Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem hebben samen een boek geschreven waarin ze mythes over moord doorprikken. Ze zijn te gast bij Maaike Timmerman in Het Misdaadbureau. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom heeft het boek al mogen lezen.

Vrijdag 19.00 uur

Kijk terug: La dolce vita in Italië

De arbeidsmarkt in Italië ligt op zijn gat. Jonge hoogopgeleide Italiaanse millennials komen niet aan de bak en als zij al werk hebben, komen zij daar amper van rond. Is het leven voor deze generatie nog houdbaar in Italië? Presentator Menen Seijkens is in Italië en doet onderzoek.

Klik hier en kijk terug.

Iedereen kan zich zonder poespas volspuiten met fillers en botox: ‘Het maakt niet uit of je bekwaam of bevoegd bent’

Volle lippen, grotere borsten en weg met die rimpels en kraaienpoten. Steeds meer millennials spuiten zich vol met fillers en botox. Daar komt bij dat…

Lees meer

Joost Klein door naar finale Eurovisie Songfestival

De Nederlandse Joost Klein is zoals verwacht door naar de finale van het Eurovisie Songfestival in Malmö. Ook Israël heeft zich, ondanks de ophef over…

Lees meer

Nog altijd protesten in centrum Malmö tijdens songfestival

In het centrum van de Zweedse stad Malmö wordt nog altijd geprotesteerd tegen de deelname van Israël aan het songfestival, melden Zweedse media. Tot nu…

Lees meer

Veel agenten aanwezig bij Universiteit van Amsterdam door pro-Palestijnse demonstratie

De politie is donderdag aan het begin van de avond in groten getale aanwezig bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Daar heeft…

Lees meer

Nog 31 mensen vast na protesten in Amsterdam

Van de 36 mensen die woensdag zijn aangehouden bij de pro-Palestijnse protesten op en bij het Binnengasthuisterrein in Amsterdam, zitten er nog 31 mensen vast….

Lees meer

COA: niet eerder zoveel asielzoekers in Ter Apel

In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben niet eerder zo veel mensen overnacht als in de nacht van woensdag op donderdag. Dat meldt een woordvoerder…

Lees meer

Politiechef in Amsterdam over vijf gewonde agenten na ingreep bij demonstraties: ‘Gooien met ammoniak is straatterreur’ 

Politiechef in Amsterdam Frank Paauw zegt dat er bij pro-Palestijnse demonstraties gisteren in totaal 36 mensen zijn opgepakt. Bij de demonstraties zijn ook vijf agenten…

Lees meer