main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 24 september 2020 — 15:03

MKB-Nederland wil langere betalingstermijn voor schulden aan Belastingdienst

MKB-Nederland wil dat ondernemers langer de tijd krijgen om hun schulden aan de Belastingdienst terug te betalen. Dat zegt voorzitter Jacco Vonhof in Goedemorgen Nederland op NPO 1, op de dag dat de Tweede Kamer debatteert over het derde steunpakket voor bedrijven die getroffen zijn door de coronacrisis. Nu moet die schuld binnen twee jaar worden terugbetaald. Ook waarschuwt Vonhof dat baangaranties niet geven kunnen worden.

De nieuwe maatregelen van het derde steunpakket moeten gaan gelden van oktober tot medio volgend jaar. Er is zo’n elf miljard euro mee gemoeid. De bedoeling is niet alleen dat banen behouden blijven, maar ook dat mensen die ontslagen worden aan ander werk worden geholpen.

Vonhof waarschuwt dat bankgaranties vaak niet gegeven kunnen worden, omdat er meer banen verdwijnen dan dat er banen bijkomen. Ook is er meer geld nodig bij een tweede coronagolf, stelt hij. “Het steunpakket dat er nu ligt, lijkt op het steunpakket wat we al hadden. Er zit een soort afbouw in. Maar we hebben gezegd: we moeten handelen naar bevind van zaken. Als er een tweede golf komt en de klap wordt harder, zal er meer geld bij moeten.”

Bedrijven hebben meer uitstel nodig

Vonhof vraagt “veel aandacht voor het terugbetalen van schulden aan de Belastingdienst”, voor aanvang van het debat. “We hebben allemaal onze belastingen mogen uitstellen, en veel ondernemers hebben dat ook gedaan. De schulden moeten nu terugbetaald worden in twee jaar tijd. Dat levert een grote druk op op de betalingen, soms wel veertig procent. Wij hebben gezegd: laat men terugbetalen in 48 maanden. Wij voelen aan de politiek dat het nu gaat landen tussen de 24 en 48 maanden. Meer uitstel moet ook echt.”

Ook vraagt de voorzitter van MKB-Nederland meer aandacht voor sectoren die “overal steeds buitenvallen”. Het gaat daarbij volgens Vonhof om bijvoorbeeld tentenbouwers, delen van de horeca, nachtclubs en de evenementenbranche. “Het wordt een bekend rijtje. Maar voor deze uitzonderingen kunnen we genereuzer zijn. Laten we bedrijven die hele hoge vast kosten hebben, beter helpen dan we nu kunnen. Want dat zijn steeds vaker de uitzonderingen dan de regel.”

Vonhof lijnrecht tegenover Asscher: baangarantie kan niet

Fractievoorzitter van de PvdA Lodewijk Asscher stemt alleen in met het derde steunpakket als er een baangarantie komt voor werknemers, zegt hij in Goedemorgen Nederland. Mensen die worden omslagen moeten wat betreft de PvdA niet “gelijk in een uitkering stromen”, maar de kans krijgen om zich via hun werkgever te laten omscholen. “Bijvoorbeeld naar een baan in de zorg.

“We zien dat nu al gebeuren, en wij willen dat je daar als werknemer recht op krijgt”, zegt Asscher. “Als je werkt bij een bedrijf dat steun krijgt van de belastingbetaler, moet begeleid worden naar ander werk.”

“Dit is net een stap te ver”, zegt Vonhof. “Let wel: men denkt dat dit steunpakket bedrijven heeft gered, maar het heeft werkgelegenheid in de benen gehouden. Werknemers zijn gesteund via een loonmaatregel en veel bedrijven hebben daar geld bijgelegd. Ze willen graag hun werknemers houden. Maar welke baangarantie kan ik nu aan iemand geven, als je weet dat er banen verdwijnen en er minder banen bijkomen? Natuurlijk is er een mismatch op de arbeidsmarkt en daar moet iets aan veranderen.” Maar een baangarantie geven, kan niet in deze crisis, zegt Vonhof. “Ik zou erg graag in zo’n wereld willen wonen.”

LEES OOK: Duizenden mensen ontvangen geen ontslagvergoeding, werkgevers kunnen die vaak niet betalen

Door: Peter Visser

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

De Zaak van je Leven: De gifmoordenaar van Amsterdam

Rechercheurs blikken terug op het politieonderzoek naar twee dode jongemannen in Amsterdam, een zaak uit 2013. Hun overlijden is verdacht, maar aanvankelijk is het onduidelijk hoe ze zijn overleden. Is hier sprake van een moord met het perfecte moordwapen? En, wie heeft die moord dan op zijn geweten?

Dinsdag om 22:45
De Jonge: extra coronaregels tijdens kerst ook mogelijk

Een verruiming van de coronaregels tijdens de feestdagen, waar het kabinet nog op had gehoopt “is toch wel echt op losse schroeven komen te staan”,…

Lees meer

Crisis zadelt luchtvaartsector op met 157 miljard dollar verlies

De coronacrisis zadelt luchtvaartmaatschappijen wereldwijd op met verliezen van bij elkaar 157 miljard dollar (ruim 132 miljard euro). Dat berekende de internationale brancheorganisatie IATA. Met…

Lees meer

FVD’er Theo Hiddema verlaat per direct Tweede Kamer

Theo Hiddema van Forum voor Democratie verlaat per direct de Tweede Kamer. Hij is ‘politiek arbeidsongeschikt’, schrijft hij in een brief aan Kamervoorzitter Khadija Arib….

Lees meer

Iets minder coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen

Het aantaI coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is iets gedaald. Na twee dagen van lichte toenames nam het aantal af van 1968 tot 1925. Dat zijn…

Lees meer

Van Haga: Baudet keert niet terug in de Tweede Kamer

Thierry Baudet zal na de verkiezingen in maart niet terugkeren in de Tweede Kamer voor Forum voor Democratie (FvD). Dat zegt partijgenoot en Tweede Kamerlid…

Lees meer

Afgelopen 24 uur aanzienlijk minder coronagevallen gemeld: 3979

Voor het eerst sinds 4 oktober zijn in een etmaal minder dan 4000 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend kwamen 3979 meldingen van positieve…

Lees meer

WNL-leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier