main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
De Zaak Van Je Leven - 7 december 2020 — 16:40

Mysterie rond twee mogelijke graven bij kasteel Bouvigne in Breda

Het verhaal dat er bij kasteel Bouvigne in Breda twee graven zouden liggen waar mensen tijdens de oorlog in waren begraven, deed al een tijdje de rondte. Maar pas in 2015 kwam deze zaak dankzij Nel Winkelman ook daadwerkelijk bij de politie terecht, zo is te zien in het WNL-programma De Zaak van je Leven.

Kasteel Bouvigne, een alom bekend gebouw onder Bredanaars, werd rond 1500 gebouwd als woonhuis. In een latere fase werd het gebruikt als meisjesschool, en sinds de jaren 70 doet het dienst als kantoor voor het waterschap Brabantse Delta.

Nel Winkelman zingt in 2014 bij een dodenherdenking die ieder jaar in Druten bij het Boldershof wordt gehouden. Tijdens de ceremonie hoort zij het verhaal over de evacuatie van verstandelijk gehandicapte kinderen naar Breda in de oorlog. Toen het woord ‘Bouvigne’ daar viel, sloeg ze aan. “Ik dacht, dit is het verhaal van mijn moeder”, zegt Winkelman, die aan de bel trok bij de Brabantse Delta. Haar moeder volgde namelijk haar opleiding op het kasteel Bouvigne, en vertelde haar eerder over twee kindergrafjes die mogelijk op het terrein zouden liggen.

Het Boldershof waar Winkelman zong, was rond 1940 een internaat voor gehandicapte kinderen. Toen de Duitsers aan het begin van de Tweede Wereldoorlog Nederland binnenvielen, moesten deze kindjes geëvacueerd worden. Dit omdat het Boldershof vanwege haar positie, dichtbij Nijmegen en langs de Waal, midden in de vuurlinie lag.

‘Het was vreselijk’

“Nijmegen viel op een ochtend, op 10 mei. Die rolmachine rolde hier het land van Maas en Waal binnen”, vertelt regiodirecteur Boldershof David van Leeuwen. “Het was vreselijk. Het ministerie had toen beloofd de meisjes te evacueren, met de nonnen samen, want de meisjes moesten verzorgd worden.”

Er reden 21 bussen om 14.00 het terrein van het Boldershof op. “Ze moesten weg. Er waren hier honderden vliegtuigen, bommen vielen door het dak heen. Toen zijn ze naar Bouvigne gegaan, daar konden ze onderdak krijgen in het kasteel.”

De meisjes, kwetsbaar als ze waren, werden ziek. “En toen overleden er twee”, zegt Van Leeuwen. “Ze zijn illegaal daar door de nonnen begraven. Maar verder zijn we toen niet gekomen, als in waar en dergelijke.”

Wie deze meisjes waren was absoluut niet bekend, laat staan of dit de meisjes zijn die begraven zouden zijn bij kasteel Bouvigne. Hebben de meisjes nog familie, en zo ja, weten die waar ze zijn gebleven? In De Zaak van je Leven blikken rechercheurs terug op het politieonderzoek naar deze raadselachtige zaak.

Kijk dinsdag 8 december naar de nieuwste aflevering van De Zaak van je Leven, om 22:40 op NPO 2. Oude afleveringen zie je hier.

Door: Marinka Wagemans

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Nieuw seizoen Dragons' Den

Jan en Timo hebben een inventieve oplossing om het festivalseizoen een duurzame draai te geven en Julian heeft de oplossing voor een veel voorkomend probleem: slapeloosheid. Zien de Dragons er heil in en gaan ze investeren? Of gaan de ondernemers met lege handen naar huis?

Donderdag 21:30

Stand van Nederland: Generatie Next

De pandemie laat nu al flinke sporen achter in verschillende steden. Ondernemers stoppen ermee of worden noodgedwongen overgenomen. Elen Demir gaat naar haar geboortestad Deventer en wil weten of haar stad, haar stad nog wel is? Staat de Hanzestad symbool voor veel meer steden die nu in rap tempo veranderen?

Donderdag om 22.20 uur
Dode baby opgegraven in achtertuin ‘s-Heerenberg

In een achtertuin van een woning in het Gelderse ‘s-Heerenberg zijn maandagmiddag de resten van een dode baby aangetroffen. De politie vond het stoffelijk overschot…

Lees meer

Meer dan miljoen Nederlanders hebben hun eerste coronaprik gehad

Meer dan een miljoen Nederlanders hebben inmiddels een eerste dosis van een vaccin tegen het coronavirus gekregen. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu…

Lees meer

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen stijgt flink

Voor de derde dag op rij stijgt het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen. Zij behandelen momenteel 1984 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door…

Lees meer

RIVM: 4032 nieuwe coronabesmettingen, ‘vooruitzicht nog niet goed’

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 4032 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is minder dan gemiddeld. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) noemt het “vooruitzicht nog…

Lees meer

Veel flexkrachten verloren hun baan tijdens het eerste coronajaar

Veel flexkrachten hebben afgelopen jaar hun baan verloren als gevolg van de coronacrisis. Wel waren eind 2020 iets meer vaste krachten aan de slag dan…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Kijk hier de laatste aflevering terug