Jetten wil ruimte voor horeca en cultuur en pleit voor experimenteren
Volgens fractievoorzitter van D66 Rob Jetten is het tijd dat de horeca-, cultuur- en evenementenbranche weer meer perspectief en vooral ruimte krijgen om zelf oplossingen te bieden om veilig open te kunnen. Hij wil starten met proeftuinen.
"De horeca, cultuur- en evenementenbranche zijn de zwaarst getroffen sectoren. Zij zijn nu voor de tweede keer in een jaar tijd op last van de overheid gesloten", zegt Jetten donderdagavond in Op1. "Ik spreek horecaondernemers die een beetje depressief thuiszitten omdat ze niet meer weten wat ze met zichzelf aan moeten. Ondertussen zijn de winkelstraten overvol."
Jetten wil af van het "zwart-wit denken" en de "alles-of-nietsstrategie". Dat betekent in Jettens optiek dat sommige horecazaken de ruimte moeten krijgen om te experimenteren met opening onder strikte voorwaarden. "Wat mij betreft gaan we starten met proeftuinen, met restaurants, cafés en evenementenlocaties", zegt hij.
Reserveren en vaste plek
Gasten moeten dan vooraf reserveren, worden naar hun tafel begeleid in een goed geventileerde ruimte en worden vooraf of achteraf allemaal getest op corona. Ook het personeel moet veelvuldig worden getest. "Zodat we kunnen ontdekken of er überhaupt veel besmettingen in de horeca zijn. En als je dat dan weet kun je in afwachting van het vaccin weer meer dingen mogelijk maken", aldus Jetten.
In september diende D66 en VVD al een motie in in de Tweede Kamer om met dit soort experimenten te beginnen. "Helaas is dat nog van de grond gekomen", zegt Jetten. "Het is wel voorbereid, maar niet uitgevoerd."
En dat is niet uit te leggen aan de horeca, vindt hij. Volgens de D66'er is de drukte in de winkelstraten niet te verenigen met de sluiting van de restaurants en cafés. "Met Black Friday hebben we denk ik allemaal met opgetrokken wenkbrauwen naar de drukte gekeken. Dat knelt steeds meer."
'Ideeën zijn er al'
Volgens VVD-Kamerlid Dilan Yeşilgöz-Zegerius zijn deze ideeën er al "vanuit alle partijen". "Er wordt al maanden elke dag nagedacht over hoe de horeca op een verantwoorde manier weer open kan. Dat willen we allemaal. Maar dat moet wel kunnen op veilige manier. Dat is ook de reden waarom we als VVD hebben gezegd: kijk naar de experimenten." Volgens haar moet het geen politiek spel worden. "Zodra het kan, moet je het doen."
Bericht gaat verder onder video
Volgens @RobJetten is het tijd dat de horeca, cultuur en evenementenbranche weer meer perspectief en vooral ruimte krijgen om zelf oplossingen te bieden om veilig open te kunnen. “We moeten niet zwart-wit denken, maar bijvoorbeeld met proeftuinen meer ruimte creëren.” #Op1 pic.twitter.com/ycjp6U9Aot
— Café Kockelmann (@CafeKockelmann) December 3, 2020
Maar volgens Jetten gebeurt er niet genoeg. "Onder de streep legt een horecaondernemer dertig procent op zijn kosten bij, zonder dat hij omzet mag draaien. Die wanhoop is zonde. Het zijn ondernemers die met creativiteit leuke dingen willen doen", zegt hij.
"Ik hoorde vandaag minister Eric Wiebes (Economische Zaken) zeggen: eerst het virus weg, dan de horeca weer open. Dan moeten we wachten tot augustus of september. Dat is zonde, want we kunnen met de proeftuinen langzaam kijken hoe je meer mogelijk kunt maken", aldus Jetten.
Coalitie wil meer steun, horecaondernemers zeggen vertrouwen op
Vandaag werd bekend dat de regeringscoalitie wil dat er honderden miljoenen euro's extra worden uitgetrokken voor steun, onder meer aan bedrijven in sectoren die het nog steeds zwaar hebben door de coronacrisis. Het gaat dan vooral om bedrijven in de horeca-, cultuur- en evenementenbranche. Bedrijven die 70 procent van hun omzet verliezen, kunnen een groot deel (85 procent) van hun vaste lasten vergoed krijgen, stellen de partijen voor. Het kabinet zou hiermee aan de slag gaan, later wordt er een officieel besluit over genomen.
Minister Eric Wiebes (Economische Zaken) had eerder al gezegd dat het "niet voor de hand ligt" de pakketten te versoberen, omdat het kabinet strenge maatregelen heeft genomen om de tweede golf de kop in te drukken.
Toch hebben woensdag horecabedrijven in vijftig steden en regio's in het land laten weten op 17 januari weer open te gaan, zelfs als dat niet mag. De ondernemers zeggen het vertrouwen in het kabinet op. Zij zeggen niet anders te kunnen dan ongehoorzaam te zijn omdat ze op omvallen staan en steun vanuit de overheid uitblijft. Onder meer in Breda, Maastricht, Eindhoven, Leiden, Leeuwarden, Arnhem, Nijmegen en Alkmaar hebben horecabedrijven zich bij de actie aangesloten. Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en Utrecht doen niet mee.