Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

VVD wil nieuwe kerncentrales subsidiëren: ‘Kunnen niet permitteren er geen te bouwen’

Peter Visser

Als het aan de VVD ligt, worden er nieuwe kerncentrales in Nederland gebouwd. De partij is bereid om subsidie vrij te maken voor kernenergie, zegt VVD-Kamerlid Mark Harbers in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

De commissie voor Economische Zaken en Klimaat houdt vandaag in de Tweede Kamer een rondetafelgesprek met deskundigen over kernenergie. Centraal staat de rol van kernenergie in het energiesysteem van de toekomst. Volgens Harbers móét Nederland nieuwe kerncentrales gaan bouwen. Eerder zei hij dat als Nederland de komende jaren niet aan het kernenergie gaat "je net zo goed je handtekening onder de klimaatdoelen voor Parijs van 2050 kan weghalen".

Tijdens het rondetafelgesprek komt ook Carlo Wolters aan het woord, directeur van de enige kerncentrale in Nederland, in het Zeeuwse Borssele. "Hij heeft een plan uitgewerkt waarin hij zegt: bouw er hier in Zeeland twee kerncentrales bij", zegt Harbers. "De ruimte is er al jaren voor gereserveerd."

Harbers: twee nieuwe centrales in Zeeland

Volgens Wolters moet je wanneer je dezelfde hoeveelheid energie wil opwekken met windmolens half Zeeland ermee volbouwen, zegt Harbers. "We hebben tussen 2030 en 2050 nog veel meer stroom nodig dan nu." Wolters, deskundige op het gebied van kernenergie, zou daarom volgens Harbers pleiten voor meer kerncentrales. "En hij zegt: doe er gelijk twee. Dan kun je profiteren van de schaalvoordelen en het levert werkgelegenheid op voor Zeeland. Dat vind ik slim."

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in september werd een motie van VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff aangenomen om te onderzoeken wat marktpartijen nodig hebben voor de bouw van nieuwe centrales. Volgens Harbers zijn er 3 tot 10 nieuwe centrales nodig in Nederland.

Kaag: D66 staat er open in

D66 staat niet per se negatief tegenover de komst van meer kerncentrales, zegt lijsttrekker Sigrid Kaag in Goedemorgen Nederland. "Het klinkt heel aantrekkelijk, maar we willen er natuurlijk meer over weten. Sowieso moeten we de klimaatambitie halen. Dat is keiharde noodzaak. Wij zijn voor alle vormen van energie, als we maar die hele energietransitie doormaken."

"D66 staat er open in", zegt Kaag, ook minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Volgens haar zijn er binnen haar partij kampen van sceptici en optimisten. "Wij willen weten of het kan, betrouwbaar is en of het veilig is. En ook of het financieel het rendement geeft wat wij willen. En daar zijn veel vraagtekens over. Maar het is niet iets waarvan wij zeggen: absoluut niet. Het is een zoektocht", aldus Kaag.

'Kosten niet-doen in je achterhoofd houden'

"Dat is één van de hamvragen van vanmiddag", zegt Harbers daarover. "We krijgen allerlei deskundigen op bezoek", voor- en tegenstanders van (de komst van) kerncentrales. "Wat er uitspringt: er zijn twee onderzoeksbureaus die een rapport hebben geschreven over kernenergie. De één zegt dat kerncentrales niet rendabel zijn in Nederland. De ander zegt: als je heel eerlijk bent en ook kijkt wat je bij windmolens en zonnepanelen nodig hebt aan bijvoorbeeld extra elektriciteitsleidingen, dan ontloopt het elkaar niet."

De kosten van het niet-doen moet je ook in je achterhoofd houden, beklemtoont Harbers. "Om die reden zijn wij bereid om subsidie te geven aan kerncentrales."

'Nederland kan niet zonder kerncentrales'

D66-Kamerlid Matthijs Sienot, partijgenoot van Kaag, was onlangs in de Kamer erg kritisch over het plan van de VVD. "Op allerlei plekken waar kerncentrales worden gebouwd, komen ze niet af", sneerde hij. Ook zou volgens het Planbureau voor de Leefomgeving zijn doorgerekend dat "we het met de technische oplossingen redden, zoals die nu uit de gesprekken zijn gekomen voor het Klimaatakkoord."

Dan sluit je je ogen voor de realiteit, zegt Harbers. Het Klimaatakkoord zich richt op 2030. Daar lijkt kernenergie niet aan de orde, gezien de lange tijd die het kost om een kerncentrale op te leveren, zegt de VVD. "Nog vorige maand zei het Internationaal Energieagentschap: Nederland kan het zich helemaal niet permitteren om geen kerncentrales te bouwen. Sterker nog: we moeten Borssele ook langer openhouden", aldus Harbers.

LEES OOK: Kernenergie terug op de agenda: VVD wil 3 tot 10 kerncentrales bouwen


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau