Vuurwerkverkopers stappen naar rechter om vuurwerkverbod: ‘Gillende keukenmeiden’
Stichting Vuurwerkdealers Nederlands Consumentenvuurwerk stapt samen met ongeveer 150 winkeliers naar de rechter om het vuurwerkverbod aan te vechten. Dat zegt hun advocaat Lex de Jager. Hij bevestigt hiermee berichtgeving van het AD.
Het kabinet kondigde op 13 november een verbod af op de verkoop en het afsteken van vuurwerk, om de zorg te ontlasten. Maar veel handelaren hebben al grote voorraden ingekocht en willen het vuurwerk eind dit jaar toch verkopen. De vuurwerkbranche ergert zich vooral aan het late tijdstip waarop het vuurwerkverbod is afgekondigd.
Handelaar waarschuwt voor gevolgen
Vuurwerkhandelaar Evelien Arler: "We gaan naar de rechter omdat we van mening zijn dat de overheid het huiswerk niet heeft gedaan voor ze tot dit besluit is gekomen. Dat resulteert in de problemen op de straat, die we nu bijna iedere dag zien", zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Arler doelt op ongeregeldheden in verschillende steden met illegaal vuurwerk, zoals in Roosendaal. "Tot enorme chaos bij de vuurwerkleveranciers."
Arler waarschuwt dat door het vuurwerkverbod de problemen met illegaal vuurwerk dit jaar toenemen. "Wij roepen al jaren dat er heel veel illegaal vuurwerk is en dat men moet gaan onderzoeken of de cijfers wel kloppen. Daar is geen enkel onderzoek naar. Als iemand door illegaal vuurwerk verwondingen heeft opgelopen, zal hij dat niet snel zeggen. Dan heeft hij een probleem met de verzekering."
Zware criminelen spelen handelaar
Zware criminelen uit de drugswereld zouden in het gat zijn gesprongen en nu handelen in illegaal vuurwerk, schrijf het AD. Dat zou gepaard gaan met ripdeals en onderlinge bedreigingen.
Via chatapp Telegram brengen de criminelen het illegale vuurwerk aan de man, meldt De Telegraaf. Het vuurwerk ligt op gevaarlijke plekken opgeslagen, bijvoorbeeld in schuurtjes in woonwijken.
'Ondernemers verplichtingen aangegaan'
De Jager spant namens de stichting en de winkeliers bij de rechtbank in Den Haag een zogeheten civielrechtelijk kort geding aan tegen de overheid. "De zitting zal ergens rond 15 december zijn, zodat de vuurwerkindustrie nog kan inspelen op de uitspraak", zegt hij tegen persbureau ANP.
Volgens de advocaat zijn ondernemers "verplichtingen aangegaan met importeurs en er zijn containers vol met vuurwerk onderweg, die binnenkort aankomen in de haven". "Er zijn enorme sommen geld geïnvesteerd, terwijl de omzet straks nul is. Daarbij komen problemen met de opslag. Een vuurwerkverbod brengt onevenredig veel schade toe", aldus De Jager.
Het vuurwerkverbod moet de zorg ontlasten, die onder druk staat vanwege corona. De jaarwisseling is een van de drukste momenten voor de spoedeisende hulp in ziekenhuizen. De advocaat van de vuurwerkbranche denkt dat het dit jaar wel mee zal vallen, omdat het zware vuurwerk al is afgeschaft. Onder meer knalvuurwerk, vuurpijlen en vuurwerk uit de zwaardere F3-categorie zijn al vanaf 1 december verboden.
'Gillende keukenmeiden'
Voormalig Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal heeft begrip voor het vuurwerkverbod. "Ik begrijp heel goed dat de regering nu met corona deze maatregelen heeft genomen. De ziekenhuizen staan zwaar onder druk. Dan moet de regering tussenbeide komen. En wat betreft de kosten van vuurwerkhandelaars; ik begrijp dat er ook compensatie is. Dus alles afwegend denk ik dat een verbod echt noodzakelijk is", zegt hij in Goedemorgen Nederland.
Theaterproducent Albert Verlinde vindt dat de vuurwerkbranche zich met de stap naar de rechter buiten de samenleving plaatst. "Ik zit in het theater en voor ons werd ook niet aangekondigd dat we plots dicht moesten. Ook horeca moest opeens dicht. Ik vind dat de vuurwerkhandelaren zich wel heel erg buiten de rest van de maatschappij plaatsen", zegt hij.
"Niemand wist hoe het met dit virus ging lopen. We hebben gehoopt met z'n allen dat dingen weer normaal zouden zijn nu, maar dat is niet zo. Ik zou tegen die gillende keukenmeiden willen zeggen: hou je mond even dicht", aldus Verlinde. Wel vindt hij dat er een goede compensatie moet komen voor de handelaren.
LEES OOK: 800 kilo illegaal vuurwerk in berging flat Geldrop: ‘Als dit fout was gegaan’