main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 30 november 2020 — 10:33

Zoektocht naar 70.000 extra stembureauleden: ‘Veel meer mensen nodig dan normaal’

Gemeenten gaan vanaf maandag op zoek naar 70.000 extra mensen om stembureaus te bemannen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in maart. Extra handjes zijn nodig bij onder meer het tellen en te kijken of de coronaregels wel worden nageleefd.

“Dat zijn er veel meer dan normaal”, licht minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) toe in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Normaal hebben wij drie leden per stembureau. Dit keer willen wij, vanwege corona, graag vier leden per stembureau.”

‘Leuke ervaring’

De nieuwe campagne is er ook op gericht om jongeren te trekken. “Sommige oudere mensen willen dit werk liever niet doen in coronatijd. Voor jongeren is het ook een leuke ervaring om mee te doen in de democratie. Het is ook een kans om bij deze verkiezingen een nieuwe groep aan te boren. Ik hoop dat jonge mensen dat ook een keer willen doen, dat leuk vinden en dat blijven doen”, aldus Ollongren.

Om gemeenten te ondersteunen tijdens de Tweede Kamerverkiezing in maart bieden waterschappen en provincies hun gebouwen en mensen aan. “Dat is hartstikke goed. De gemeenten moeten erg veel werk doen om die verkiezingen te organiseren. Daar hebben wij alle hulp bij nodig.”

Extra maatregelen

Om de verkiezingen goed te laten verlopen zonder dat mensen elkaar besmetten tijdens het uitbrengen van hun stem, wordt een aantal extra maatregelen genomen. Sommige stemlokalen gaan bijvoorbeeld al twee dagen eerder open.

Naast meer stembureauleden zijn er ook meer stemmentellers nodig. Op de website elkestemtelt.nl kunnen mensen zich aanmelden.

‘Laten wij creatief zijn’

Ook de gemeente Apeldoorn is nog op zoek naar stembureauleden, vertelt burgemeester Ton Heerts. “Wij zijn ook druk bezig. Maar in aanvulling op wat de minister zeg: laten wij creatief zijn en heel veel stages van mbo- en hbo-studenten omvormen in de weg naar de verkiezingen. Laten wij er een grote stageopdracht van maken. Dan kan dat ook weer afgevinkt worden en hebben ze ook geen studievertraging. Dan leren ze stemmen, helpen ze anderen en kan de school doorgaan.”

LEES OOK: Gespreid stemmen volgend jaar, 70-plussers kunnen per post stem uitbrengen

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Op Zondag

WNL Op Zondag met defensieminister Kajsa Ollongren, voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW, hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk en Amerikakenner Raymond Mens luister je nu terug.

Klik hier. 

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Wolven doodden elf schapen in Flevoland in maart

Wolven hebben in maart elf schapen in Flevoland gedood. Het zijn de eerste door kennis- en uitvoeringsorganisatie BIJ12 bevestigde wolvenaanvallen in de provincie sinds 2022….

Lees meer

Veel dreigingen zijn in 2023 ‘kritiek punt gepasseerd’ ziet AIVD

“Veel dreigingen zijn in 2023 een kritiek punt gepasseerd”, zei de hoogste baas van de AIVD, Erik Akerboom, dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag….

Lees meer

Meer dreiging jihadisten door koranvernieling en conflict Israël

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) constateert afgelopen jaar een toename van de terroristische dreiging door het wereldwijde jihadisme. De toename is volgens de dienst…

Lees meer

Burgemeester Eindhoven Jeroen Dijsselbloem: ‘Asiel is geen crisis’

Er is geen asielcrisis in Nederland. Dat zegt burgemeester van Eindhoven Jeroen Dijsselbloem in het radioprogramma Sven op 1. “We bestempelen in Den Haag alles…

Lees meer

ASML wil in Nederland blijven, maar wat betekent dat voor de arbeidsmigratie?

Operatie Beethoven heeft zijn vruchten afgeworpen. Met een financieel pakket van 1,7 miljard euro weet het demissionaire kabinet tech-gigant ASML in Nederland te behouden. VVD-leider…

Lees meer

Paragnosten vertellen ouders vermiste Cheryl Morriën dat ze nog leeft: ‘Het kan valse hoop zijn’

Dit jaar is het 38 jaar geleden dat het IJmuidense meisje Cheryl Morriën op een zomerdag spoorloos verdween. De moeder van Cheryl, Nellie, is samen…

Lees meer

Nederland, witwasparadijs: meer dan 10 miljard euro wordt ieder jaar in ons land witgewassen

Maar liefst 13.000 bankmedewerkers hebben er een dagtaak aan om ‘verdachte transacties’ op te sporen en ondertussen heeft ook het Openbaar Ministerie (OM) de handen…

Lees meer