main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 27 november 2020 — 10:19

Geluiden over nieuwe partij rondom Annabel Nanninga

Er zouden geluiden zijn over een nieuwe partij rondom Annabel Nanninga. Dat zegt Johan Almekinders, de (nu oud-)fractievoorzitter van Forum voor Democratie in Overijssel. Hij splitste zich in de afgelopen week af van de partij.

Op internet is daarnaast een website-registratie terug te vinden op de naam van Annabel Nanninga, LijstNanninga.nl. Die naam is afgelopen maandag geregistreerd.

Nanninga kondigde gisteren op Twitter aan te vertrekken bij Forum voor Democratie en zich af te splitsen in de gemeenteraad van Amsterdam.


“Het is een heel goede mogelijkheid om gewoon samen te werken en eventueel ook zelf mee te doen aan de verkiezingen”, zegt Almekinders in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Maar goed die zijn al over drie maanden, dus hoe realistisch dat is weet ik niet.”

Vooralsnog gaat de afgesplitste Forum-fractie zelfstandig verder in Overijssel, zegt Almekinders, die voorspelt dat er meer fracties in andere provincies zullen vertrekken bij de partij. “Maar er zijn andere initiatieven die contact hebben gezocht met ons. En ik heb ook contact gehad met Annabel, en andere mensen in Forum die misschien ook nog iets willen doen.” Of het zo ver komt, “moeten we zien”, zegt de fractievoorzitter.

FvD in de provincie

Ook in Flevoland hebben vijf van de zes Forum-statenleden de partij de rug toegekeerd en zijn een nieuwe partij begonnen, Flevoland 2020. Fractievoorzitter Gert Jan Ransijn heeft nog niets over een nieuwe partij gehoord, maar noemt de behoefte aan een “klassiek rechtse partij met gezond verstand” volstrekt logisch.

Ransijn sluit een samenwerking met andere ex-Forumfracties in provincies dan ok absoluut niet uit. “Er zijn natuurlijk heel veel initiatieven rond een idee, en je kunt natuurlijk ook heel goed samenwerken”, zegt hij. “Wij nodigen de andere afsplitsende provincie-fracties ook uit om onze naam ook te gebruiken, maar dan met hun provincienaam. En we werken natuurlijk al tijden goed samen op zaken die meerdere provincies raken. Dus dat is het eerste waar we mee doorgaan.”

Eerdmans

Joost Eerdmans, die gisteren aankondigde zich ook terug te trekken als kandidaat-Kamerlid bij FvD, zei eerder vanochtend in Goedemorgen Nederland nog niet bezig te zijn met het starten van een nieuwe partij. “Ik ben nog aan het bijkomen van de hectiek en de teleurstelling”, aldus Eerdmans. “Ik geloof wel dat er behoefte is aan een klassiek rechtse partij, zonder gekke complottheorieën en extreme opvatting, ik denk dat dat er moet komen. Of ik er bij ben is vers twee.”

LEES OOK: Eerste reactie Joost Eerdmans: ‘Dit strookt niet met mijn normen en waarden’

Door: Marinka Wagemans

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Presentatrice Jill Bleiksloot is net 27 geworden. Het duurt zeker nog veertig jaar voor ze met pensioen gaat, maar kan dat straks nog wel? De Generatie Next vraagt het zich af. Dekkingsgraden lopen terug en het aantal zzp’ers neemt toe. Jill onderzoekt de alternatieven en zoekt ook de architect achter het nieuwe pensioenstelsel op: demissionair minister Wouter Koolmees.

Donderdag 22.10 uur
Illegale handel in privégegevens van miljoenen Nederlanders uit coronasystemen GGD

Er wordt grootschalig gehandeld in data van miljoenen Nederlanders uit de twee belangrijkste coronasystemen van de GGD. De politie heeft zaterdagavond in Amsterdam twee mannen…

Lees meer

39-jarige man opgepakt voor bedreigen journalisten

Een 39-jarige man uit Almere is opgepakt voor het bedreigen van journalisten. Hij had in een online filmpje gezegd dat journalisten maar beter ontslag kunnen…

Lees meer

RIVM: minste coronagevallen sinds begin december

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) meldt dat er tussen zondag- en maandagochtend 4129 positieve coronatests zijn geregistreerd. Dat is het laagste aantal sinds 1 december….

Lees meer

20 jaar cel voor doodschieten van 19-jarige

De 51-jarige Maikel A. is door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot twintig jaar cel, vanwege het doodschieten van de 19-jarige Raymildo Landveld en het…

Lees meer

Hugo de Jonge: vaccinatieschema vertraagd door tegenvaller AstraZeneca

Het tempo van vaccineren zal omlaag gaan omdat farmaceut AstraZeneca in het eerste kwartaal minder vaccins kan leveren. Dat zegt minister Hugo de Jonge van…

Lees meer

Jongste arrestant avondklokrellen Eindhoven is 14 jaar, helft zit nog vast

Van de in totaal 62 mensen die zondag in Eindhoven tijdens hevige rellen zijn opgepakt, zit ongeveer de helft nog vast. Dat maakt de politie…

Lees meer

Tonnen aan schade Centraal Station Eindhoven, herstel duurt weken: ‘Echt schandalig’

De schade die relschoppers zondag hebben aangericht aan het Centraal Station in Eindhoven loopt in de tonnen. Het herstel gaat weken tot maanden duren, zegt…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Klik hier