main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 24 november 2020 — 12:41

Zoektocht voor Forum voor Democratie: wie moet Baudet opvolgen?

Het kan een lastige zoektocht worden voor Forum voor Democratie (FvD) om een opvolger te vinden voor Thierry Baudet als lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen. Dat zegt parlementair verslaggever van WNL Marieke Smits in Goedemorgen Nederland. Politiek commentator Syp Wynia ziet in Joost Eerdmans de gedoodverfde kandidaat. 

Vaak schuift de nummer twee een plekje op, bij FvD is dat Kamerlid Theo Hiddema. Maar dat is nu geen logisch scenario, zegt Smits. “Hiddema is voor Forum heel belangrijk, maar hij doet het een beetje voor zijn plezier. Hij vindt het leuk dat hij aan het einde van zijn carrière dit nog mag meemaken. Partijleider worden is voor hem teveel gevraagd.”

Eerdmans

Wie moet het dan gaan doen? Eerdmans, de nummer vier op de lijst, is een optie, zegt Smits. “Ik denk dat zijn naam veel genoemd gaat worden, maar ik zou het een opmerkelijke kandidaat vinden. Hij is vrij recent (in oktober, red.) op de lijst gekomen.” Inmiddels heeft Eerdmans aangegeven lijsttrekker te willen worden, meldt het Algemeen Dagblad.

Eerdmans is eerder zijdelings betrokken geweest bij de partij door de samenwerking tussen Forum en Leefbaar Rotterdam, waar hij fractievoorzitter was. “Maar hem nu naar voren schuiven als leider van de partij zal gefronste wenkbrauwen veroorzaken.”

Politiek commentator Wynia ziet in Eerdmans juist dé grootste kanshebber voor het lijsttrekkerschap, vooral vanwege zijn politieke ervaring. Die ontbreekt bij de andere kandidaten, zegt hij. “Na Hiddema staan een paar vrouwen op de lijst die het misschien ook kunnen doen, maar nog onervarener zijn.” Wynia doelt op Forum-senator en arts-onderzoeker Nicki Pouw-Verweij (plek 3) en rechtsfilosofe Eva Vlaardingerbroek (plek 5).

“Van Eerdmans kun je zeker zeggen dat hij ervaring heeft. Hij heeft in de Kamer gezeten voor de LPF en hij is wethouder geweest in Rotterdam. Er is niemand anders. Dat hij niet betrokken was bij de oprichting is een feit, maar er gebeuren wel meer gekke dingen in partijlandschappen”, aldus Wynia. Ook een lijsttrekkersverkiezing kan nog uitkomst bieden, zegt hij.

Baudet ook weg als partijvoorzitter

Baudet vertrekt ook als partijvoorzitter bij Forum, laat een woordvoerder van de partij dinsdag weten. Hij blijft in de Tweede Kamer tot aan de verkiezingen in maart.

Maandag zei Baudet Forum te blijven steunen en op de lijst te willen voor de Tweede Kamerverkiezingen als lijstduwer. Hij zou door voorkeurstemmen op die manier toch nog in de Kamer kunnen komen. Smits acht de kans vrij groot dat hij genoeg stemmen krijgt. “Baudet is het boegbeeld van de partij. Veel mensen willen vanwege hem op die partij stemmen, dus ik denk dat hij veel voorkeurstemmen krijgt. Ik schat de kans dus groot dat hij dan weer richting de Kamer gaat. De vraag is alleen: wil hij dat?”

Trial by media

Aanleiding voor het vertrek van Baudet uit de Kamer zijn de berichten van de afgelopen dagen over antisemitische en homofobe berichten die rondgingen in appgroepen van JFVD, de jongerenbeweging van de partij. Prominente FVD’ers riepen op tot een grote schoonmaak binnen de JFVD en drongen aan op het vertrek van JFVD-voorzitter Freek Jansen, een vertrouweling van Baudet.

In zijn verklaring klaagde Baudet over een ‘trail by media’. Volgens Smits onterecht. “We zitten drie maanden voor de verkiezingen. Er is aandacht voor wat er binnen partijen gebeurt, of dat nou Forum voor Democratie is, GroenLinks of de SP. Neem dat kandidaat-Kamerlid bij GroenLinks, Kauthar Bouchallikht. Daar is ook veel aandacht voor. Er gebeuren nu eenmaal dingen rond kandidaat-Kamerleden, want journalisten gaan graven. Trial by media vind ik kort door de bocht.”

Volgens Wynia neemt Baudet het vooral zijn partijgenoten kwalijk dat zij opriepen tot het saneren van de jongerenbeweging. “Hij neemt niet zozeer de media iets kwalijk, maar meer zijn partijgenoten. Zondagmorgen heeft partijprominent Annabel Nanniga gezegd dat de ingreep binnen de jongerenafdeling ‘too little too late’ was. Toen hebben ze naderhand een extra ingreep gepleegd. Toen heeft Kevin Kreuger, raadslid in Amsterdam, gezegd: de jongerenbeweging moet helemaal weggesaneerd. Hij heeft de steen in de vijver gegooid.”

LEES OOK: Vicevoorzitter FVD rouwig om besluit Baudet: ‘Hebben gezegd: doe dit niet’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Kamermeerderheid omarmt mestplannen Adema

De kabinetsplannen om dreigende mestoverschotten tegen te gaan, kunnen rekenen op steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. In elk geval NSC, GroenLinks-PvdA, VVD,…

Lees meer

RIVM wil saaie e-sigaret, om gebruik door jongeren te bestrijden

E-sigaretten moeten een standaardontwerp krijgen, vindt gezondheidsinstituut RIVM. Ze moeten zo onaantrekkelijker worden voor jongeren. Ze zijn nu vaak stijlvol, soms zelfs een soort gadget…

Lees meer

Privacywaakhond bezorgd over gebruik bodycam in supermarkt

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) vindt het “zorgelijk” dat supermarktketen Dirk van den Broek personeel gaat voorzien van bodycams. De privacywaakhond gaat het bedrijf daarom snel…

Lees meer

Nederlandse militair gewond na parachutesprong in België

Een Nederlandse militair is gewond geraakt na een parachutesprong in België. Dat is bevestigd door het Openbaar Ministerie in Leuven. Er lijkt geen sprake van…

Lees meer

Europese lijsttrekker GL-PvdA wil duidelijkheid over buitenlandse inmenging voor verkiezingen

Lijsttrekker van GroenLinks-PvdA bij de Europese verkiezingen Bas Eickhout wil de onderste steen boven krijgen over welke politici zijn omgekocht door Rusland. Daar moet vóór…

Lees meer

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer