main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 24 november 2020 — 12:41

Zoektocht voor Forum voor Democratie: wie moet Baudet opvolgen?

Het kan een lastige zoektocht worden voor Forum voor Democratie (FvD) om een opvolger te vinden voor Thierry Baudet als lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen. Dat zegt parlementair verslaggever van WNL Marieke Smits in Goedemorgen Nederland. Politiek commentator Syp Wynia ziet in Joost Eerdmans de gedoodverfde kandidaat. 

Vaak schuift de nummer twee een plekje op, bij FvD is dat Kamerlid Theo Hiddema. Maar dat is nu geen logisch scenario, zegt Smits. “Hiddema is voor Forum heel belangrijk, maar hij doet het een beetje voor zijn plezier. Hij vindt het leuk dat hij aan het einde van zijn carrière dit nog mag meemaken. Partijleider worden is voor hem teveel gevraagd.”

Eerdmans

Wie moet het dan gaan doen? Eerdmans, de nummer vier op de lijst, is een optie, zegt Smits. “Ik denk dat zijn naam veel genoemd gaat worden, maar ik zou het een opmerkelijke kandidaat vinden. Hij is vrij recent (in oktober, red.) op de lijst gekomen.” Inmiddels heeft Eerdmans aangegeven lijsttrekker te willen worden, meldt het Algemeen Dagblad.

Eerdmans is eerder zijdelings betrokken geweest bij de partij door de samenwerking tussen Forum en Leefbaar Rotterdam, waar hij fractievoorzitter was. “Maar hem nu naar voren schuiven als leider van de partij zal gefronste wenkbrauwen veroorzaken.”

Politiek commentator Wynia ziet in Eerdmans juist dé grootste kanshebber voor het lijsttrekkerschap, vooral vanwege zijn politieke ervaring. Die ontbreekt bij de andere kandidaten, zegt hij. “Na Hiddema staan een paar vrouwen op de lijst die het misschien ook kunnen doen, maar nog onervarener zijn.” Wynia doelt op Forum-senator en arts-onderzoeker Nicki Pouw-Verweij (plek 3) en rechtsfilosofe Eva Vlaardingerbroek (plek 5).

“Van Eerdmans kun je zeker zeggen dat hij ervaring heeft. Hij heeft in de Kamer gezeten voor de LPF en hij is wethouder geweest in Rotterdam. Er is niemand anders. Dat hij niet betrokken was bij de oprichting is een feit, maar er gebeuren wel meer gekke dingen in partijlandschappen”, aldus Wynia. Ook een lijsttrekkersverkiezing kan nog uitkomst bieden, zegt hij.

Baudet ook weg als partijvoorzitter

Baudet vertrekt ook als partijvoorzitter bij Forum, laat een woordvoerder van de partij dinsdag weten. Hij blijft in de Tweede Kamer tot aan de verkiezingen in maart.

Maandag zei Baudet Forum te blijven steunen en op de lijst te willen voor de Tweede Kamerverkiezingen als lijstduwer. Hij zou door voorkeurstemmen op die manier toch nog in de Kamer kunnen komen. Smits acht de kans vrij groot dat hij genoeg stemmen krijgt. “Baudet is het boegbeeld van de partij. Veel mensen willen vanwege hem op die partij stemmen, dus ik denk dat hij veel voorkeurstemmen krijgt. Ik schat de kans dus groot dat hij dan weer richting de Kamer gaat. De vraag is alleen: wil hij dat?”

Trial by media

Aanleiding voor het vertrek van Baudet uit de Kamer zijn de berichten van de afgelopen dagen over antisemitische en homofobe berichten die rondgingen in appgroepen van JFVD, de jongerenbeweging van de partij. Prominente FVD’ers riepen op tot een grote schoonmaak binnen de JFVD en drongen aan op het vertrek van JFVD-voorzitter Freek Jansen, een vertrouweling van Baudet.

In zijn verklaring klaagde Baudet over een ‘trail by media’. Volgens Smits onterecht. “We zitten drie maanden voor de verkiezingen. Er is aandacht voor wat er binnen partijen gebeurt, of dat nou Forum voor Democratie is, GroenLinks of de SP. Neem dat kandidaat-Kamerlid bij GroenLinks, Kauthar Bouchallikht. Daar is ook veel aandacht voor. Er gebeuren nu eenmaal dingen rond kandidaat-Kamerleden, want journalisten gaan graven. Trial by media vind ik kort door de bocht.”

Volgens Wynia neemt Baudet het vooral zijn partijgenoten kwalijk dat zij opriepen tot het saneren van de jongerenbeweging. “Hij neemt niet zozeer de media iets kwalijk, maar meer zijn partijgenoten. Zondagmorgen heeft partijprominent Annabel Nanniga gezegd dat de ingreep binnen de jongerenafdeling ‘too little too late’ was. Toen hebben ze naderhand een extra ingreep gepleegd. Toen heeft Kevin Kreuger, raadslid in Amsterdam, gezegd: de jongerenbeweging moet helemaal weggesaneerd. Hij heeft de steen in de vijver gegooid.”

LEES OOK: Vicevoorzitter FVD rouwig om besluit Baudet: ‘Hebben gezegd: doe dit niet’

Door: Peter Visser

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Presentatrice Jill Bleiksloot is net 27 geworden. Het duurt zeker nog veertig jaar voor ze met pensioen gaat, maar kan dat straks nog wel? De Generatie Next vraagt het zich af. Dekkingsgraden lopen terug en het aantal zzp’ers neemt toe. Jill onderzoekt de alternatieven en zoekt ook de architect achter het nieuwe pensioenstelsel op: demissionair minister Wouter Koolmees.

Donderdag 22.10 uur
Illegale handel in privégegevens van miljoenen Nederlanders uit coronasystemen GGD

Er wordt grootschalig gehandeld in data van miljoenen Nederlanders uit de twee belangrijkste coronasystemen van de GGD. De politie heeft zaterdagavond in Amsterdam twee mannen…

Lees meer

39-jarige man opgepakt voor bedreigen journalisten

Een 39-jarige man uit Almere is opgepakt voor het bedreigen van journalisten. Hij had in een online filmpje gezegd dat journalisten maar beter ontslag kunnen…

Lees meer

RIVM: minste coronagevallen sinds begin december

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) meldt dat er tussen zondag- en maandagochtend 4129 positieve coronatests zijn geregistreerd. Dat is het laagste aantal sinds 1 december….

Lees meer

20 jaar cel voor doodschieten van 19-jarige

De 51-jarige Maikel A. is door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot twintig jaar cel, vanwege het doodschieten van de 19-jarige Raymildo Landveld en het…

Lees meer

Hugo de Jonge: vaccinatieschema vertraagd door tegenvaller AstraZeneca

Het tempo van vaccineren zal omlaag gaan omdat farmaceut AstraZeneca in het eerste kwartaal minder vaccins kan leveren. Dat zegt minister Hugo de Jonge van…

Lees meer

Jongste arrestant avondklokrellen Eindhoven is 14 jaar, helft zit nog vast

Van de in totaal 62 mensen die zondag in Eindhoven tijdens hevige rellen zijn opgepakt, zit ongeveer de helft nog vast. Dat maakt de politie…

Lees meer

Tonnen aan schade Centraal Station Eindhoven, herstel duurt weken: ‘Echt schandalig’

De schade die relschoppers zondag hebben aangericht aan het Centraal Station in Eindhoven loopt in de tonnen. Het herstel gaat weken tot maanden duren, zegt…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Klik hier