main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
WNL Haagse Lobby - 23 november 2020 — 21:40

Vicevoorzitter FVD rouwig om besluit Baudet: ‘Hebben gezegd: doe dit niet’

Senator en vicevoorzitter van het partijbestuur van Forum voor Democratie Lennart van der Linden is teleurgesteld in het feit dat Thierry Baudet zich heeft teruggetrokken als lijsttrekker. “Ons grote boegbeeld, de man die deze partij groot heeft gemaakt, de drijvende kracht achter de visie, achter die ideeën, die heeft vandaag aangegeven dat hij zijn verantwoordelijkheid neemt”, zegt hij in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1. “En dat is natuurlijk bijzonder jammer, want nu hebben we een vacature voor een lijsttrekker.”

In een “uitvoerig en uitstekend” gesprek heeft Baudet maandag te kennen gegeven de eerste plek op te geven, zegt Van der Linden. ‘Jongens: ik neem mijn verantwoordelijkheid, ik voel dit zo, dit moet ik doen’, zou Baudet gezegd hebben volgens de vicevoorzitter. “Wij hebben gezegd: doe dit niet, jij bent de man die de klus moet klaren. Maar hij was er duidelijk over, en dan hebben we dat te respecteren.”

‘Hij heeft Forum op de kaart gezet’

Van der Linden had het liever anders gezien, omdat hij van mening is dat Baudet een fantastische lijsttrekker is. “In alles is hij degene die Forum voor Democratie echt op de kaart heeft gezet”, vindt Van der Linden, die benadrukt dat hij bewondert dat Baudet zijn eigen verantwoordelijkheid neemt. “En hij geeft aan dat hij de partij blijft steunen, en ook een nieuwe lijsttrekker zal steunen. Dat vind ik van een zeldzame klasse.”

Freek Jansen

Aanleiding van de beslissing van Baudet, die overigens wel als partijvoorzitter aanblijft, zijn antisemitische en homofobe uitlatingen die leden van de jongerenorganisatie van FVD hebben gedaan in appgroepen. Dat appverkeer werd gepubliceerd in Het Parool. In het voorjaar was dat ook al gebeurd. Gisteren besloot het bestuur van de JFVD zich tijdelijk terug te trekken. Partijprominenten als Theo Hiddema en Annabel Nanninga riepen op de jongerentak op te heffen en vielen Baudet aan. Baudet en het partijbestuur wilden niet verdergaan dan een intern onderzoek.

Freek Jansen, de voorzitter van de jongerenclub, trekt zich ook terug uit zijn positie als zevende op de kandidatenlijst. “Freek heeft vandaag aangegeven: dit draait te veel om mij, de partij heeft hier last van, ik stel mijn kanditatuur ter beschikking”, zegt Van der Linden daarover. “En ook dat vonden we een te respecteren besluit.”

Nieuwe feiten in publicatie Het Parool

Was dit nodig geweest als Baudet eerder zijn verantwoordelijkheid had genomen, maar dan een aantal dagen eerder? “Terugkijkend had dat misschien gekund”, zegt de vicevoorzitter daarover. “Het heeft zich wat anders ontwikkeld de afgelopen dagen.” Van der Linden geeft aan dat er in de publicatie van Het Parool “wel wat nieuwe feiten” zaten, zegt hij. “Er waren eerder door klokkenluiders zorgen geuit, maar een deel van hen koos ervoor om het nu via de media te spelen. JFVD heeft zelf gezegd onderzoek in te stellen.”

De vacature die door het vertrek van Baudet is ontstaan, is nog niet ingevuld. “Dat is wel erg snel”, zegt Van der Linden, die in ieder geval aangeeft zelf geen kandidaat te zijn. De partijtop is momenteel voor crisisoverleg bijeen in Tiel.

LEES OOK: Theo Hiddema (FvD): ‘Ik ben alleen maar strijdlustiger geworden’

Door: Marinka Wagemans

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Omroep WNL begint vanaf 21 januari met een wekelijkse versie van het economische onderzoeksprogramma Stand van Nederland. Ditmaal met de generatie Next. Programmamakers en twintigers Elen Demir, Jill Bleiksloot en Raquel Schilder gaan elke donderdag op zoek naar antwoorden op vragen. Persoonlijke verhalen achter de cijfers.

Stand van Nederland: Generatie Next is iedere donderdag te zien na Nieuwsuur, rond 22.10 uur, op NPO2.

Donderdag 22.10 uur
Gegevens van 35.000 inwoners zoek door cybercrime: ‘Ontwrichtend’

Cybercrime wordt de afgelopen jaren steeds groter. Slachtoffers van internetcriminelen zijn niet enkel individuen: soms wordt een hele gemeenschap het doelwit van deze misdaad. Zo…

Lees meer

OM eist tot 12 jaar cel voor doden drillrapper Amsterdam-Zuidoost

Het Openbaar Ministerie heeft donderdag voor de rechtbank in Amsterdam acht jaar en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 19-jarige Alexio F. wegens het doodsteken…

Lees meer

Daders van mensenhandel vaak jonger dan 23 jaar: ‘Verontrustend’

Een derde van de mensen die zich schuldig maken aan seksuele uitbuiting is op het moment van plegen jonger dan 23 jaar. Dat schrijft Nationaal…

Lees meer

Explosieve stijging aantal fraudemeldingen in naam van de Belastingdienst

Steeds meer cybercriminelen proberen mensen geld afhandig te maken door via sms’jes, WhatsAppjes en mailtjes te doen alsof zij medewerkers zijn van de Belastingdienst. Uit…

Lees meer

Ank werd slachtoffer van cybercrime: ‘Het is pure onmacht wat je voelt’

Afpersing en oplichting via internet nemen enorm toe, zo waren er vorig jaar drie keer zo veel slachtoffers van cybercriminaliteit als in 2015. Ank van…

Lees meer

3 maanden cel vanwege mishandeling agent om mondkapjescontrole

Als het aan de officier van justitie ligt, moet een eigenaar van een delicatessenzaak in Eindhoven drie maanden de cel in voor het mishandelen van…

Lees meer

Uitzonderingen voor avondklok: Onder meer mantelzorgers en hondenbaasjes

Het kabinet wil een avondklok instellen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Tussen 20.30 en 04.30 uur mag er dan niemand meer…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Klik hier