Steeds meer Engels op het mbo: ‘Nederlands bepaalt ook wie wij zijn’
Op het mbo rukt de Engelse taal op. Op hbo's en universiteiten is Engels al langer de voertaal bij sommige vakken, maar dat is nu ook steeds meer zo op het mbo.
Nuffic, de Nederlandse organisatie die internationalisering van het onderwijs bevordert, stelt dat vier jaar geleden vijf mbo-scholen waren aangesloten die ook Engels gaven. Nu zijn er 43 mbo-opleidingen die tweetalig onderwijs geven, meldt De Telegraaf.
'Verengelsing van onderwijs is slechte zaak'
Rechtsgeleerde Afshin Ellian, ook hoogleraar aan de Universiteit Leiden, vindt het vanzelfsprekend dat de Engelse taal wordt gebruikt maar dan wel als dit functioneel is. "Internationale colleges moeten ook in het Engels worden gegeven, maar verengelsing van het onderwijs is een slechte zaak", stelt hij in Goedemorgen Nederland. "Uiteindelijk is Nederlands niet alleen onze taal, maar het bepaalt ook wie wij zijn. Daardoor kunnen wij met elkaar praten als landgenoten en emoties met elkaar uitwisselen. Het zou raar zijn om dat in een andere taal te doen."
Vaak zie je ook al bordjes op scholen met eerst iets in het Engels en daarna in het Nederlands. "Dat vind ik heel fout. Het moet eerst in het Nederlands zijn. Het heet Nederland, het is niet Engeland of Amerika. Tegelijkertijd is Engels heel belangrijk en moet het gedoceerd worden. Waar nodig is moet je die taal gebruiken, maar het moet een functionaliteit hebben. Het is geen vervanger van de Nederlandse taal."