main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
WNL Op Zondag - 22 november 2020 — 12:03

Hans Wiegel ziet koerswijziging VVD beetje somber in: ‘Je kan niet op twee lijnen vechten’

De linksere koers van de VVD kan verkeerd uitpakken. Die zorgen spreekt Hans Wiegel uit in WNL Op Zondag. “Dat is niet zo prettig omdat heel veel mensen die altijd op de VVD stemmen dat niet zouden willen.”

In het nieuwe partijprogramma van de VVD staat bijvoorbeeld dat het niet goed is dat mensen met modale inkomens geen huizen meer kunnen kopen, werknemers er te weinig op vooruit gaan ten opzichte van de top van het bedrijfsleven en dat de kinderopvang goedkoper moet worden. Ook de financiële uitwassen in het bedrijfsleven moeten aan banden worden gelegd.

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff, die meeschreef aan het partijprogramma, spreekt ook over een koerswijziging maar geen linkse. Hij noemt het “warm rechts”. Wiegel vindt dit een “onzintekst”. “In alle kranten heeft gestaan dat de VVD in haar nieuwe programma naar links toegaat. De tekst (in het partijprogramma, red.) is zodanig dat het daar aanleiding toe heeft gegeven. Anders schrijven de journalisten dat niet zo op.”

‘Ik zorgde voor geen andere partij op rechts’

Vooral op sociaal-economisch vlak lijkt de VVD een linksere weg in te hebben geslagen. Doel zou kunnen zijn om van de politieke partij meer een middenpartij te maken, iets wat Wiegel zelf ook heeft geprobeerd. “Je kan echter niet op twee lijnen vechten. Ik zorgde er altijd voor dat er rechts van de VVD geen andere partij was. Dan kon ik vervolgens rustig naar het midden toe. Als je nu dit gaat doen, wat de VVD misschien gaat doen maar dat moeten wij nog allemaal afwachten, ben ik een beetje somber hoe het uit gaat pakken.”

Uit de meest recente politieke peiling van Maurice de Hond gaat de VVD aan kop met 36 zetels. De PVV volgt op de tweede plek met 24 zetels. “Je kan zeggen van Wilders wat je vindt, maar hij is een steengoed Kamerlid. Helder ook. Het is een gevaarlijke concurrent voor de VVD.”

LEES OOK: VVD pleit in verkiezingsprogramma voor sterke overheid die moet leveren

Door: Bert van Doorn

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

De Zaak van je Leven: De gifmoordenaar van Amsterdam

Rechercheurs blikken terug op het politieonderzoek naar twee dode jongemannen in Amsterdam, een zaak uit 2013. Hun overlijden is verdacht, maar aanvankelijk is het onduidelijk hoe ze zijn overleden. Is hier sprake van een moord met het perfecte moordwapen? En, wie heeft die moord dan op zijn geweten?

Dinsdag om 22:45
De Jonge: extra coronaregels tijdens kerst ook mogelijk

Een verruiming van de coronaregels tijdens de feestdagen, waar het kabinet nog op had gehoopt “is toch wel echt op losse schroeven komen te staan”,…

Lees meer

Crisis zadelt luchtvaartsector op met 157 miljard dollar verlies

De coronacrisis zadelt luchtvaartmaatschappijen wereldwijd op met verliezen van bij elkaar 157 miljard dollar (ruim 132 miljard euro). Dat berekende de internationale brancheorganisatie IATA. Met…

Lees meer

FVD’er Theo Hiddema verlaat per direct Tweede Kamer

Theo Hiddema van Forum voor Democratie verlaat per direct de Tweede Kamer. Hij is ‘politiek arbeidsongeschikt’, schrijft hij in een brief aan Kamervoorzitter Khadija Arib….

Lees meer

Iets minder coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen

Het aantaI coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is iets gedaald. Na twee dagen van lichte toenames nam het aantal af van 1968 tot 1925. Dat zijn…

Lees meer

Van Haga: Baudet keert niet terug in de Tweede Kamer

Thierry Baudet zal na de verkiezingen in maart niet terugkeren in de Tweede Kamer voor Forum voor Democratie (FvD). Dat zegt partijgenoot en Tweede Kamerlid…

Lees meer

Afgelopen 24 uur aanzienlijk minder coronagevallen gemeld: 3979

Voor het eerst sinds 4 oktober zijn in een etmaal minder dan 4000 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend kwamen 3979 meldingen van positieve…

Lees meer

WNL-leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier