main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 22 november 2020 — 12:03

Hans Wiegel ziet koerswijziging VVD beetje somber in: ‘Je kan niet op twee lijnen vechten’

De linksere koers van de VVD kan verkeerd uitpakken. Die zorgen spreekt Hans Wiegel uit in WNL Op Zondag. “Dat is niet zo prettig omdat heel veel mensen die altijd op de VVD stemmen dat niet zouden willen.”

In het nieuwe partijprogramma van de VVD staat bijvoorbeeld dat het niet goed is dat mensen met modale inkomens geen huizen meer kunnen kopen, werknemers er te weinig op vooruit gaan ten opzichte van de top van het bedrijfsleven en dat de kinderopvang goedkoper moet worden. Ook de financiële uitwassen in het bedrijfsleven moeten aan banden worden gelegd.

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff, die meeschreef aan het partijprogramma, spreekt ook over een koerswijziging maar geen linkse. Hij noemt het “warm rechts”. Wiegel vindt dit een “onzintekst”. “In alle kranten heeft gestaan dat de VVD in haar nieuwe programma naar links toegaat. De tekst (in het partijprogramma, red.) is zodanig dat het daar aanleiding toe heeft gegeven. Anders schrijven de journalisten dat niet zo op.”

‘Ik zorgde voor geen andere partij op rechts’

Vooral op sociaal-economisch vlak lijkt de VVD een linksere weg in te hebben geslagen. Doel zou kunnen zijn om van de politieke partij meer een middenpartij te maken, iets wat Wiegel zelf ook heeft geprobeerd. “Je kan echter niet op twee lijnen vechten. Ik zorgde er altijd voor dat er rechts van de VVD geen andere partij was. Dan kon ik vervolgens rustig naar het midden toe. Als je nu dit gaat doen, wat de VVD misschien gaat doen maar dat moeten wij nog allemaal afwachten, ben ik een beetje somber hoe het uit gaat pakken.”

Uit de meest recente politieke peiling van Maurice de Hond gaat de VVD aan kop met 36 zetels. De PVV volgt op de tweede plek met 24 zetels. “Je kan zeggen van Wilders wat je vindt, maar hij is een steengoed Kamerlid. Helder ook. Het is een gevaarlijke concurrent voor de VVD.”

LEES OOK: VVD pleit in verkiezingsprogramma voor sterke overheid die moet leveren

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer