main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 20 november 2020 — 10:15

Premier Rutte: ‘Nederland, heb respect voor onze ondernemer’

In het kader van de Dag van de Ondernemer, waarop ruim 1,5 miljoen ondernemers in het zonnetje worden gezet, doet minister-president Mark Rutte de oproep aan Nederland om respect te hebben voor de ondernemer. “Zie wat ze doen voor ons allemaal: hoe ze voor gezellige straten zorgen, voor werkgelegenheid en voor mooie spullen die we kunnen kopen.”

Tegelijkertijd benadrukt de premier hoe belangrijk het is om het deurbeleid van ondernemers te respecteren. “Houd je aan wat ondernemers vragen om in een winkel wel of niet te doen, want je bent te gast”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Laten we vandaag dat respect met zijn alle tonen, voor die honderdduizenden winkels in Nederland, maar ook al die andere ondernemers in het midden- en kleinbedrijf die voor ons allemaal zo veel doen.”

‘Een mooi gesprek’

Ter gelegenheid van deze dag, die in het leven is geroepen door MKB-Nederland, is Rutte in gesprek gegaan met verschillende ondernemers en de voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof in een kaasspeciaalzaak in Den Haag.

“Het was een mooi gesprek”, zegt hij daarover. Hij sprak onder andere de eigenaar van deze kaaszaak zelf, die nu relatief goed draait omdat mensen in coronatijd veel waarde hechten aan thuis lekker eten. “Maar we hebben ook gesproken met een slager, die levert aan de horeca. En die horeca is nu natuurlijk dicht, dus hij heeft zo’n beetje 80 procent omzetverlies.”

Juist die grote verschillen tussen bedrijven maken het lastig voor het kabinet, zegt Rutte. “Het ingewikkelde is natuurlijk dat je probeert die regelingen zo te maken dat het vooral de ondernemers helpt die het zwaar hebben, en dat je niet in de weg loopt bij de ondernemers waarbij het goed gaat”, legt hij uit. “We doen vanuit de overheid heel veel met allerlei regelingen om bedrijven die het zwaar hebben te ondersteunen. Maar je zit natuurlijk altijd te zoeken, ook als kabinet: hoe kun je dat nog preciezer doen?”

LEES OOK: Voorzitter MKB-Nederland wil meer steun voor zwaar getroffen ondernemers: kabinet tandje te zuinig

Door: Marinka Wagemans

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

De Zaak van je Leven: De gifmoordenaar van Amsterdam

Rechercheurs blikken terug op het politieonderzoek naar twee dode jongemannen in Amsterdam, een zaak uit 2013. Hun overlijden is verdacht, maar aanvankelijk is het onduidelijk hoe ze zijn overleden. Is hier sprake van een moord met het perfecte moordwapen? En, wie heeft die moord dan op zijn geweten?

Dinsdag om 22:45
De Jonge: extra coronaregels tijdens kerst ook mogelijk

Een verruiming van de coronaregels tijdens de feestdagen, waar het kabinet nog op had gehoopt “is toch wel echt op losse schroeven komen te staan”,…

Lees meer

Crisis zadelt luchtvaartsector op met 157 miljard dollar verlies

De coronacrisis zadelt luchtvaartmaatschappijen wereldwijd op met verliezen van bij elkaar 157 miljard dollar (ruim 132 miljard euro). Dat berekende de internationale brancheorganisatie IATA. Met…

Lees meer

FVD’er Theo Hiddema verlaat per direct Tweede Kamer

Theo Hiddema van Forum voor Democratie verlaat per direct de Tweede Kamer. Hij is ‘politiek arbeidsongeschikt’, schrijft hij in een brief aan Kamervoorzitter Khadija Arib….

Lees meer

Iets minder coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen

Het aantaI coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is iets gedaald. Na twee dagen van lichte toenames nam het aantal af van 1968 tot 1925. Dat zijn…

Lees meer

Van Haga: Baudet keert niet terug in de Tweede Kamer

Thierry Baudet zal na de verkiezingen in maart niet terugkeren in de Tweede Kamer voor Forum voor Democratie (FvD). Dat zegt partijgenoot en Tweede Kamerlid…

Lees meer

Afgelopen 24 uur aanzienlijk minder coronagevallen gemeld: 3979

Voor het eerst sinds 4 oktober zijn in een etmaal minder dan 4000 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend kwamen 3979 meldingen van positieve…

Lees meer

WNL-leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier