main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Stand van Nederland - 18 november 2020 — 12:25

Voorzitter MKB-Nederland wil meer steun voor zwaar getroffen ondernemers: kabinet tandje te zuinig

Voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof pleit voor meer steun voor zwaar getroffen ondernemers. Hij vindt het kabinet nu “een tandje te zuinig”.

Ondernemers die hard zijn getroffen door de coronacrisis en waarvoor de feestdagen juist een kans zijn om wat verlies goed te maken, blijven voorlopig in onzekerheid. Het kabinet heeft nog geen besluit genomen over eventuele versoepelingen van de coronamaatregelen tijdens de feestdagen. Dat bleek gisteren tijdens de persconferentie. Half december wordt die knoop doorgehakt, zei premier Rutte.

Het gaat daarbij niet alleen om horecaondernemers, zegt Vonhof in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Denk ook aan de evenementenbranche, bijvoorbeeld tentenbouwers, en aan de reisbranche”, aldus de voorzitter van MKB-Nederland.

Vonhof: “Perspectief wordt misschien het nieuwe jeukwoord van het jaar, maar daar draait het wel om. Waar kun je naar uitkijken als ondernemer? En wanneer gaan dingen veranderen en kun je daarop inspelen? Ondernemers weten niet waar ze aan toe zijn.”

“Wat ik dan vooral mis is niet eens zozeer die duidelijkheid. Die kan het kabinet misschien niet geven, maar wel de duidelijkheid over hoe de ondernemers worden gesteund”, gaat Vonhof verder. Hij pleit voor meer steun vanuit Den Haag. “Wees als overheid geen kruidenier. Ja, er is veel steun, maar voor deze specifieke groepen veel te weinig.”

‘Onze branche ligt stil en we weten niet voor hoelang’

Tent- en podiumbouwer Martijn van den Broek werd zwaar getroffen door de crisis en hoopt op meer steun. “Na de persconferentie hebben we eigenlijk helemaal geen perspectief gekregen. Onze branche ligt stil en we weten niet voor hoelang. Het is wachten tot er iets gaat gebeuren”, zegt hij.

Personeel omscholen, iets waar het kabinet lang op heeft ingezet, is voor zijn bedrijf geen optie. Van den Broek: “Wij willen onze mensen niet omscholen voor een andere branche, want wij willen ons personeel behouden. De mensen die wij hebben, hebben wij jarenlang opgeleid. Als wij ze omscholen bestaat ons bedrijf straks niet meer als we weer kunnen starten want dan zijn we alle kennis kwijt.”

“Wij zijn de branche die als eerst gesloten is, op 15 maart, en ook de branche die nu al weet ook als laatste weer open te kunnen gaan. Ik vind dat de overheid ons moet compenseren voor de schade die we nu lijden”, aldus Van den Broek. Vonhof steunt zijn oproep.

‘Voorlopig nog geen duidelijkheid’

Politiek commentator van De Telegraaf Wouter de Winther begrijpt de frustratie van Van den Broek maar verwacht niet dat de ondernemer snel meer duidelijkheid krijgt. “Het kabinet zegt: mensen raken besmet op het moment dat ze bij elkaar zijn, dus grote evenementen zijn niet mogelijk voorlopig. Dat kan misschien wel tot de zomer gaan duren.” Maar niemand kan dat met zekerheid zeggen, waarschuwt hij.

“Dat frustreert enorm, maar de meerderheid van het kabinet vindt toch dat het perspectief vanuit de volksgezondheid voorgaat”, aldus De Winther.

‘Kabinet tandje te zuinig’

“De duidelijk over of evenementen weer kunnen worden georganiseerd, is één. Maar de duidelijkheid over de vraag of een ondernemer blijft bestaan, is veel elementairder”, reageert Vonhof. Volgens hem gaat het in veel branches relatief goed, maar moet er meer steun worden geboden daar waar het slecht gaat.

“De economie draait op onderdelen best oké. Maar we weten nu ook waar de pijn zit. Bij zelfstandige ondernemers die hun omzet zien wegvallen”, zegt Vonhof. “Neem de horeca. Als je niet weet wanneer je je koelkast weer vol moet doen, komt er een moment waarop je moet overwegen om te stoppen. Niet de beste optie, maar wel een optie. Maar dan moet er hulp zijn om goed te stoppen.”

Hij vindt dat het kabinet “een tandje te zuinig is”. ” Ik zou wel eens willen weten: zou het veel meer geld kosten om die specifieke bedrijven beter te helpen in de wetenschap dat we veel onrust wegnemen?”

LEES OOK: Wilders kritisch: kabinet moet meer perspectief bieden en volwassen toon aanslaan

Door: Peter Visser

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

De Zaak van je Leven

Rechercheurs blikken dinsdag om 22.40 uur in De Zaak van je Leven op NPO 2 terug op een politieonderzoek naar een meesterinbreker die in Brabantse dorpjes tientallen inbraken pleegt. Al snel valt de politie op dat hij op Gucci-schoenen lijkt in te breken. Wie is deze inbreker? En hoe krijgt de recherche het voor elkaar om hem op te sporen?

Dinsdag om 22.40 uur

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Vanaf 10 uur op NPO 1 met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten. Met deze zondag:
– Minister Cora van Nieuwenhuizen over bereikbaarheid, fileleed en nieuwe wegen
– VN-gezant Jeanine Hennis-Plasschaert over haar missie in Irak
Jacco Vonhof van MKB Nederland over de Koning Willem I-prijs
– Oud-staatssecretaris Henk Bleker en media-ondernemer Sjuul Paradijs over de kiezer op rechts na de implosie van FvD
Zondag 10.00 uur
Vijf aanhoudingen in Breda-Noord om vuurwerk

De politie heeft in Breda-Noord dit weekend vijf mensen opgepakt wegens vuurwerkoverlast. De politie kondigt aan voorlopig veel in de wijk aanwezig te zijn en…

Lees meer

Kind (8) aangereden door auto die controle wilde ontwijken

In Enkhuizen is een jongen van 8 gewond geraakt doordat hij werd aangereden door een automobilist die een politiecontrole wilde ontwijken. De politie wilde de…

Lees meer

Weer iets minder coronapatiënten in ziekenhuizen

Ziekenhuizen behandelen elf minder coronapatiënten dan op zaterdag. Momenteel liggen er 1700 mensen in een ziekenhuis vanwege een besmetting. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten…

Lees meer

RIVM meldt 5609 nieuwe coronabesmettingen, 1110 meer dan zaterdag

In het afgelopen etmaal is het aantal nieuwe coronabesmettingen met 1110 toegenomen. Tussen zaterdag en vrijdagochtend werden 5609 positieve tests doorgegeven aan het RIVM. Zaterdag…

Lees meer

Woning burgemeester Woensdrecht beschadigd door vuurwerkbom: ‘Enorm geschrokken’

Het huis van de burgemeester van de gemeente Woensdrecht (Noord-Brabant) is zondagochtend in alle vroegte beschadigd door een vuurwerkbom. Niemand raakte gewond, meldt de politie….

Lees meer

Aboutaleb: kabinet wilde Black Friday niet verbieden

De 25 burgemeesters in het Veiligheidsberaad hebben het kabinet gevraagd om Black Friday te verbieden. Maar dat wilde het kabinet niet. Dat zei de Rotterdamse…

Lees meer

Voormalig CDA-staatssecretaris Henk Bleker weet nog niet op wie hij gaat stemmen: ‘Ik neigde naar Forum’

Voormalig CDA-staatssecretaris Henk Bleker weet nog niet op wie hij gaat stemmen bij de komende verkiezingen. “Ik was wel een beetje geneigd om Forum te…

Lees meer

Eén kalkoenboer minder net zo effectief als 100 kilometer-maatregel: ‘Maar wij hadden heel snel resultaten nodig’

Eén kalkoenboerderij in het Gelderse Ermelo stoot net zoveel stikstof uit als de hele 100 kilometer-maatregel nationaal oplevert. Dat blijkt uit berekeningen van onderzoeksplatform Investico….

Lees meer

Illegaal feest in feestzaal Katwoude met kleine 100 mensen

De politie heeft vrijdagavond een einde gemaakt een een illegaal feest in een zaal in Katwoude (Noord-Holland). Dit omdat de noodverordening daar werd overschreden. In…

Lees meer

Bouwvakker twee keer in één nacht slachtoffer van misdrijf

Een 59-jarige bouwvakker in Haarlem is zaterdagnacht twee keer slachtoffer van een misdrijf geworden. Eerst werd hij even na 02.00 uur opgeschrikt door een luide…

Lees meer

Weer onrustig op Urk: tien mensen aangehouden, ME moet ingrijpen

Na opnieuw een turbulente avond op Urk is de rust begin van de nacht wedergekeerd. “Het is weer veilig op straat”, meldt burgemeester Cees van…

Lees meer

70 jongeren bekeurd voor illegaal feest in Maasdijk

De politie heeft zaterdagnacht een feest met zo’n zeventig jongeren in Maasdijk opgebroken. De jongeren hielden volgens de politie “op geen enkele manier” 1,5 meter…

Lees meer

Eigenaar partijkantoor Forum weet niet wie de huur nu overmaakt

De vastgoedbaas van het pand waarin het kantoor van Forum voor Democratie is gevestigd, Cor Verkade, weet niet precies wie de huur nu overmaakt. Dat…

Lees meer

WNL-leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier