main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 18 november 2020 — 12:25

Voorzitter MKB-Nederland wil meer steun voor zwaar getroffen ondernemers: kabinet tandje te zuinig

Voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof pleit voor meer steun voor zwaar getroffen ondernemers. Hij vindt het kabinet nu “een tandje te zuinig”.

Ondernemers die hard zijn getroffen door de coronacrisis en waarvoor de feestdagen juist een kans zijn om wat verlies goed te maken, blijven voorlopig in onzekerheid. Het kabinet heeft nog geen besluit genomen over eventuele versoepelingen van de coronamaatregelen tijdens de feestdagen. Dat bleek gisteren tijdens de persconferentie. Half december wordt die knoop doorgehakt, zei premier Rutte.

Het gaat daarbij niet alleen om horecaondernemers, zegt Vonhof in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Denk ook aan de evenementenbranche, bijvoorbeeld tentenbouwers, en aan de reisbranche”, aldus de voorzitter van MKB-Nederland.

Vonhof: “Perspectief wordt misschien het nieuwe jeukwoord van het jaar, maar daar draait het wel om. Waar kun je naar uitkijken als ondernemer? En wanneer gaan dingen veranderen en kun je daarop inspelen? Ondernemers weten niet waar ze aan toe zijn.”

“Wat ik dan vooral mis is niet eens zozeer die duidelijkheid. Die kan het kabinet misschien niet geven, maar wel de duidelijkheid over hoe de ondernemers worden gesteund”, gaat Vonhof verder. Hij pleit voor meer steun vanuit Den Haag. “Wees als overheid geen kruidenier. Ja, er is veel steun, maar voor deze specifieke groepen veel te weinig.”

‘Onze branche ligt stil en we weten niet voor hoelang’

Tent- en podiumbouwer Martijn van den Broek werd zwaar getroffen door de crisis en hoopt op meer steun. “Na de persconferentie hebben we eigenlijk helemaal geen perspectief gekregen. Onze branche ligt stil en we weten niet voor hoelang. Het is wachten tot er iets gaat gebeuren”, zegt hij.

Personeel omscholen, iets waar het kabinet lang op heeft ingezet, is voor zijn bedrijf geen optie. Van den Broek: “Wij willen onze mensen niet omscholen voor een andere branche, want wij willen ons personeel behouden. De mensen die wij hebben, hebben wij jarenlang opgeleid. Als wij ze omscholen bestaat ons bedrijf straks niet meer als we weer kunnen starten want dan zijn we alle kennis kwijt.”

“Wij zijn de branche die als eerst gesloten is, op 15 maart, en ook de branche die nu al weet ook als laatste weer open te kunnen gaan. Ik vind dat de overheid ons moet compenseren voor de schade die we nu lijden”, aldus Van den Broek. Vonhof steunt zijn oproep.

‘Voorlopig nog geen duidelijkheid’

Politiek commentator van De Telegraaf Wouter de Winther begrijpt de frustratie van Van den Broek maar verwacht niet dat de ondernemer snel meer duidelijkheid krijgt. “Het kabinet zegt: mensen raken besmet op het moment dat ze bij elkaar zijn, dus grote evenementen zijn niet mogelijk voorlopig. Dat kan misschien wel tot de zomer gaan duren.” Maar niemand kan dat met zekerheid zeggen, waarschuwt hij.

“Dat frustreert enorm, maar de meerderheid van het kabinet vindt toch dat het perspectief vanuit de volksgezondheid voorgaat”, aldus De Winther.

‘Kabinet tandje te zuinig’

“De duidelijk over of evenementen weer kunnen worden georganiseerd, is één. Maar de duidelijkheid over de vraag of een ondernemer blijft bestaan, is veel elementairder”, reageert Vonhof. Volgens hem gaat het in veel branches relatief goed, maar moet er meer steun worden geboden daar waar het slecht gaat.

“De economie draait op onderdelen best oké. Maar we weten nu ook waar de pijn zit. Bij zelfstandige ondernemers die hun omzet zien wegvallen”, zegt Vonhof. “Neem de horeca. Als je niet weet wanneer je je koelkast weer vol moet doen, komt er een moment waarop je moet overwegen om te stoppen. Niet de beste optie, maar wel een optie. Maar dan moet er hulp zijn om goed te stoppen.”

Hij vindt dat het kabinet “een tandje te zuinig is”. ” Ik zou wel eens willen weten: zou het veel meer geld kosten om die specifieke bedrijven beter te helpen in de wetenschap dat we veel onrust wegnemen?”

LEES OOK: Wilders kritisch: kabinet moet meer perspectief bieden en volwassen toon aanslaan

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer