Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Kabinet stelt extra geld beschikbaar voor de tegemoetkoming vaste lasten

Redactie

Het kabinet stelt extra geld beschikbaar om de vaste lasten van nog meer mkb'ers te compenseren. Het gaat om een verruiming in de regeling van de tegemoetkoming vaste lasten (TVL). Sommige ondernemers vielen daar voorheen nog buiten de boot. Alle ondernemers die op een of andere manier geraakt worden door "dit verschrikkelijke virus" mogen nu gebruik maken van de regeling, stelt staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken).

Het gaat daarbij onder andere om ondernemers in de logistiek, zoals leveranciers die normaal gesproken producten aan de horeca of theaters leveren. De Europese Commissie moet nog toestemming geven voor het plan, omdat het staatssteun gaat. "Ik heb daar groot vertrouwen in dat dat loskomt", zegt Keijzer in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Volgende week dinsdag of woensdag gaat het loket dan open, en dan kunnen ondernemers zich melden."

Startende bedrijven

Daarnaast komt er nog 500 miljoen euro beschikbaar om te investeren in startende bedrijven, zo kondigde Keijzer zo'n twee weken geleden aan. Ook biedt de overheid hulp op het gebied van de digitalisering van ondernemingen. "We doen echt heel erg veel", zegt Keijzer, die benadrukt dat je niet de economie kunt overnemen als overheid. "Dat gaat gewoon niet. We doen wat we kunnen en we plussen bij als het nodig is."

In maart heeft het kabinet aangegeven iedereen te helpen. FD-journalist Hella Hueck denkt dat dat toen een hele goede beslissing was, maar is van mening dat het kabinet nu, een aantal maanden later, wat harder moet zijn. Als voorbeeld noemt ze een geluidstechnicus die nu nog vanuit de NOW (de looncompensatie-regeling vanuit het kabinet) gecompenseerd wordt. "Die kan nu beter ingezet worden bij een bedrijf dat nu online evenementen doet of online onderwijs", noemt Hueck als voorbeeld. "Je schaadt eigenlijk de economie als je toch zegt: we houden alles overeind."

'Onverstandig economisch beleid'

Keijzer is het ermee eens dat dit onverstandig economisch beleid zou zijn. Ze beklemtoont daarbij dat ook aan om- en bijscholing heel veel gedaan wordt. "Er zit in het steunpakket een ongelofelijke hoeveelheid geld voor omscholing en bijscholing. Niet alleen voor mensen zelf die dat zelf willen, maar ook voor ondernemers", aldus de staatssecretaris. "Er kan in totaal 37,5 miljoen euro worden aangevraagd. Dat komt ongeveer neer op 3000 euro per ondernemer, om iemand in dienst te nemen die omgeschoold moet worden. Dus ook hier doen we echt heel erg veel."

LEES OOK: Premier Rutte: ‘Nederland, heb respect voor onze ondernemer’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau