Jongeren hebben het extra zwaar te verduren door de coronacrisis
Met name jongeren worden geraakt door de coronacrisis. Ze kunnen geen stages lopen, missen de sociale contacten als ze aan een studie beginnen, maar het meest belangrijk: ze hebben een kleinere baankans of verliezen zelfs hun baan. CDA-Kamerlid Hilde Palland komt met een plan om de jeugdwerkloosheid tegen te gaan.
''We gingen van de laagste jeugdwerkloosheid in jaren naar een van de hoogste. De werkloosheid staat nu op 11 procent. Dat is echt veel te hoog'', zegt Palland in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
'Hier vallen nu de hardste klappen'
Palland zegt dat de werkloosheid onder jongeren veel harder stijgt dan onder andere leeftijdsgroepen en dat komt volgens haar doordat jongeren vaak met tijdelijke of flexcontracten werken. Hier vallen nu de hardste klappen. ''Ik wil nu met het kabinet gaan kijken naar structurele oplossingen zodat ook voor jongeren het vaste contract weer bereikbaar is.''
''Uit onderzoek weten we dat als je aan het begin van je loopbaan een slechte start maakt, je daar nog jarenlang last van hebt'', zegt Marieke Blom, hoofdeconoom bij de ING. De ervaring die jongeren nu mislopen door de coronacrisis hebben dus een blijvend effect.
LEES OOK: Hoofdeconoom ING: herstel van de economie sneller in zicht