main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 18 november 2020 — 13:31

Reiziger moet vanaf voorjaar negatieve test tonen bij aankomst in Nederland

Reizigers die in Nederland aankomen moeten straks aantonen dat zij het coronavirus niet onder de leden hebben. Dat moeten ze doen met een test die maximaal twee dagen oud mag zijn. Dat wil minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). Om dit in te voeren is een aanpassing van de wet nodig, en daardoor kan de maatregel pas op zijn vroegst in het voorjaar ingevoerd worden.

De testen moeten het makkelijker maken voor mensen die voor een noodzakelijke reis uit risicogebieden, waar het coronavirus zich snel verspreidt of het aantal besmettingen erg hoog is, naar te Nederland reizen. De Jonge wil dat reizigers uit die gebieden zich vijf dagen na aankomst in Nederland laten testen, naar verwachting ook als ze geen klachten hebben.

‘Redelijk onbegrijpelijk’

Het voorjaar lijkt tamelijk laat. In andere landen, waaronder Duitsland, is dit al veel sneller gebeurd. Politiek commentator bij De Telegraaf Wouter de Winther vermoedt dat het een kwestie is van prioriteitsstelling, dat het kabinet andere dingen als eerst wilden doen. “Maar het is redelijk onbegrijpelijk”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “We kunnen ons na carnaval herinneren dat alle vluchten vanuit Spanje, Oostenrijk en Italië binnen bleven komen. Toen was New York ineens een brandhaard en die reizen gingen ook nog heel lang door”, zegt hij. “Toen werd ook regelmatig de vraag opgeworpen: hoezo zou dat niet kunnen?”

De testverklaring kan overigens wel al vanaf half december gevraagd worden voor een specifieke groep reizigers, stelt De Jonge. Het gaat dan om niet-Europese reizigers die zijn uitgezonderd van het inreisverbod van de Europese Unie. Met een wijziging van dat verbod en de regels over vrij reizen tussen bepaalde Europese landen kan er al een verplichting worden geregeld. Vanaf half januari zou deze groep zich vijf dagen na aankomst kunnen laten testen.

LEES OOK: Kabinet gaat reizen naar ‘code oranje en rode gebieden’ actief afraden

Door: Marinka Wagemans

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

De Zaak van je Leven: De gifmoordenaar van Amsterdam

Rechercheurs blikken terug op het politieonderzoek naar twee dode jongemannen in Amsterdam, een zaak uit 2013. Hun overlijden is verdacht, maar aanvankelijk is het onduidelijk hoe ze zijn overleden. Is hier sprake van een moord met het perfecte moordwapen? En, wie heeft die moord dan op zijn geweten?

Dinsdag om 22:45
De Jonge: extra coronaregels tijdens kerst ook mogelijk

Een verruiming van de coronaregels tijdens de feestdagen, waar het kabinet nog op had gehoopt “is toch wel echt op losse schroeven komen te staan”,…

Lees meer

Crisis zadelt luchtvaartsector op met 157 miljard dollar verlies

De coronacrisis zadelt luchtvaartmaatschappijen wereldwijd op met verliezen van bij elkaar 157 miljard dollar (ruim 132 miljard euro). Dat berekende de internationale brancheorganisatie IATA. Met…

Lees meer

FVD’er Theo Hiddema verlaat per direct Tweede Kamer

Theo Hiddema van Forum voor Democratie verlaat per direct de Tweede Kamer. Hij is ‘politiek arbeidsongeschikt’, schrijft hij in een brief aan Kamervoorzitter Khadija Arib….

Lees meer

Iets minder coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen

Het aantaI coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is iets gedaald. Na twee dagen van lichte toenames nam het aantal af van 1968 tot 1925. Dat zijn…

Lees meer

Van Haga: Baudet keert niet terug in de Tweede Kamer

Thierry Baudet zal na de verkiezingen in maart niet terugkeren in de Tweede Kamer voor Forum voor Democratie (FvD). Dat zegt partijgenoot en Tweede Kamerlid…

Lees meer

Afgelopen 24 uur aanzienlijk minder coronagevallen gemeld: 3979

Voor het eerst sinds 4 oktober zijn in een etmaal minder dan 4000 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend kwamen 3979 meldingen van positieve…

Lees meer

WNL-leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier