main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 17 november 2020 — 12:45

SP wil hoger minimumloon: ‘Er is een inhaalrace nodig’

De SP dient dinsdag een voorstel in om het minimumloon te verhogen. Daardoor moeten pakketbezorgers, schoonmakers en winkelmedewerkers meer gaan verdienen. “Het minimumloon is nu ongeveer een tientje per uur”, legt SP-leider Lilian Marijnissen uit in Goedemorgen Nederland. “Wij zeggen: doe daar nu tien procent bij. Wij willen eigenlijk naar veertien euro per uur maar er is nu al een meerderheid voor die eerste stap.”

Op 1 januari wordt altijd het minimumloon vastgesteld. “Hoe zonde zou het zijn als wij tot de verkiezingen in maart moeten wachten terwijl het nu al heel veel kunnen betekenen voor zo’n grote groep mensen”, aldus Marijnissen.

‘Kan helpen om de economie te stimuleren’

Van tien naar veertien euro is echter geen kleine stap. “Het heeft er ook mee te maken dat wij dertig jaar achterstand goed moeten maken. Niet alleen wij maar ook de economen, de banken en het IMF zeggen allemaal dat de lonen zijn achtergebleven bij de economische groei. Daarom is nu een inhaalrace nodig.”

Bedrijven moeten het hogere minimumloon gaan betalen, maar die hebben het nu moeilijk door de coronacrisis. “Wij denken juist dat het kan helpen om de economie te stimuleren”, stelt de SP-leider. “Als mensen met lage inkomens meer te besteden krijgen, kunnen ze dat gaan uitgeven in de economie. Denk aan boodschappen, naar de kapper en een bezoek aan de horeca als dat straks weer kan.”

‘Zwakkere werknemers zullen sneller werkloos worden’

Volgens hoogleraar economie Bas Jacobs van de Erasmus Universiteit Rotterdam is het probleem van de verhoging van het minimumloon dat de loonkosten van bedrijven juist omhoog gaan. “Als werknemers duurder worden, zullen bedrijven minder werknemers in dienst willen nemen. Dat zullen met name de werknemers aan de onderkant van de inkomensverdeling zijn die niet zo productief zijn en dan meer gaan kosten dan ze opleveren voor bedrijven. Die zwakkere werknemers zullen dus sneller werkloos worden.”

Een beter alternatief vindt Jacobs het verlagen van belastingen van mensen die weinig verdienen. “Op die manier krijgen ze een hoger netto-inkomen zonder een kans om werkloos te worden omdat de loonkosten omhoog gaan.”

‘Dat moet echt stoppen’

Marijnissen noemt de beweringen van Jacobs achterhaald. “Ook het CPB is daar onlangs op teruggekomen. In landen waar het minimumloon al gedeeltelijk is verhoogd bleek dat effect helemaal niet. Wij zijn het er ook mee eens dat de loonkosten lager moeten worden maar ook dat de lasten van mensen lager moeten worden zoals lagere huren en eigen risico afschaffen. Dat helpt allemaal.”

De SP-leider benadrukt dat het hier gaat over een eerlijke economie. “Wij hebben gezien dat het de afgelopen jaren geweldig ging met de economie en dat de lonen van de laagstbetaalde mensen daar niets van merkten. Dat moet echt stoppen.”

LEES OOK: CPB: verhoging minimumloon kost minder banen dan gedacht

Door: Bert van Doorn

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Nieuw seizoen Dragons' Den

Jan en Timo hebben een inventieve oplossing om het festivalseizoen een duurzame draai te geven en Julian heeft de oplossing voor een veel voorkomend probleem: slapeloosheid. Zien de Dragons er heil in en gaan ze investeren? Of gaan de ondernemers met lege handen naar huis?

Donderdag 21:30

Stand van Nederland: Generatie Next

De pandemie laat nu al flinke sporen achter in verschillende steden. Ondernemers stoppen ermee of worden noodgedwongen overgenomen. Elen Demir gaat naar haar geboortestad Deventer en wil weten of haar stad, haar stad nog wel is? Staat de Hanzestad symbool voor veel meer steden die nu in rap tempo veranderen?

Donderdag om 22.20 uur
Dode baby opgegraven in achtertuin ‘s-Heerenberg

In een achtertuin van een woning in het Gelderse ‘s-Heerenberg zijn maandagmiddag de resten van een dode baby aangetroffen. De politie vond het stoffelijk overschot…

Lees meer

Meer dan miljoen Nederlanders hebben hun eerste coronaprik gehad

Meer dan een miljoen Nederlanders hebben inmiddels een eerste dosis van een vaccin tegen het coronavirus gekregen. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu…

Lees meer

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen stijgt flink

Voor de derde dag op rij stijgt het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen. Zij behandelen momenteel 1984 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door…

Lees meer

RIVM: 4032 nieuwe coronabesmettingen, ‘vooruitzicht nog niet goed’

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 4032 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is minder dan gemiddeld. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) noemt het “vooruitzicht nog…

Lees meer

Veel flexkrachten verloren hun baan tijdens het eerste coronajaar

Veel flexkrachten hebben afgelopen jaar hun baan verloren als gevolg van de coronacrisis. Wel waren eind 2020 iets meer vaste krachten aan de slag dan…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Kijk hier de laatste aflevering terug