main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 17 november 2020 — 12:43

Horeca wacht op perspectief, maar sector is ‘geen ondergeschoven kindje’

Voor horecaondernemers zal de persconferentie van vanavond naar alle waarschijnlijkheid weinig duidelijkheid bieden, en dat terwijl veel van hen op perspectief zitten te wachten. “Wat wij als horecaondernemers nodig hebben is eerlijkheid, transparantie en zeggen waar het op staat”, zegt ondernemer Khalid Oubaha. “We worden aan het lijntje gehouden.”

Oubaha verwacht dat zij voor februari of maart “absoluut niet” opengaan. “We willen ons handje helemaal niet ophouden, we willen gewoon onze eigen broek op kunnen houden”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Maar we hebben wel de hulp van het kabinet nodig. En als men dan kiest om ons gesloten te houden, dan moet je ook zorgen dat onze kosten honderd procent gecompenseerd worden. Dan weten we dat we zometeen de deuren weer open kunnen gooien.”

‘Het is niet alsof ze niet ter sprake komen’

Parlementair verslaggever van Omroep WNL Marieke Smits zegt dat ze het leed van de horecaondernemers begrijpt, maar benadrukt dat de horeca geen ‘ondergeschoven kindje’ is. “Die lobby blijft groot. Je ziet veel horecaondernemers in de media. Het is niet alsof ze niet ter sprake komen in de overleggen van het kabinet”, zegt ze. “Ze weten ook hoe groot deze klap is. Maar ze moeten ergens streng blijven.”

Dat er veel onduidelijkheid is over de koers waarop het kabinet vaart als het gaat om de horeca, geeft Smits toe. “Dat was natuurlijk ook toen ze die maatregel instelden, dat mensen zich afvroegen of het symbolisch was”, zegt ze. “Maar ze zijn er mee bezig. Dat zie je ook aan die proeven die ze willen gaan doen.”

Het kabinet start in de komende weken met experimenten die er, als alles goed gaat, voor kunnen zorgen dat restaurants voor het einde van het jaar weer open kunnen. Bij deze proeven wordt er bijvoorbeeld gekeken of het veilig is om met vier mensen aan een tafel te eten wanneer er kuchschermen worden neergezet.

LEES OOK: Kabinet werkt aan experiment met 25 horecazaken: ‘Feit dat we nu gekend en herkend worden is heel fijn’

Door: Marinka Wagemans

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

De Zaak van je Leven: De gifmoordenaar van Amsterdam

Rechercheurs blikken terug op het politieonderzoek naar twee dode jongemannen in Amsterdam, een zaak uit 2013. Hun overlijden is verdacht, maar aanvankelijk is het onduidelijk hoe ze zijn overleden. Is hier sprake van een moord met het perfecte moordwapen? En, wie heeft die moord dan op zijn geweten?

Dinsdag om 22:45
De Jonge: extra coronaregels tijdens kerst ook mogelijk

Een verruiming van de coronaregels tijdens de feestdagen, waar het kabinet nog op had gehoopt “is toch wel echt op losse schroeven komen te staan”,…

Lees meer

Crisis zadelt luchtvaartsector op met 157 miljard dollar verlies

De coronacrisis zadelt luchtvaartmaatschappijen wereldwijd op met verliezen van bij elkaar 157 miljard dollar (ruim 132 miljard euro). Dat berekende de internationale brancheorganisatie IATA. Met…

Lees meer

FVD’er Theo Hiddema verlaat per direct Tweede Kamer

Theo Hiddema van Forum voor Democratie verlaat per direct de Tweede Kamer. Hij is ‘politiek arbeidsongeschikt’, schrijft hij in een brief aan Kamervoorzitter Khadija Arib….

Lees meer

Iets minder coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen

Het aantaI coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is iets gedaald. Na twee dagen van lichte toenames nam het aantal af van 1968 tot 1925. Dat zijn…

Lees meer

Van Haga: Baudet keert niet terug in de Tweede Kamer

Thierry Baudet zal na de verkiezingen in maart niet terugkeren in de Tweede Kamer voor Forum voor Democratie (FvD). Dat zegt partijgenoot en Tweede Kamerlid…

Lees meer

Afgelopen 24 uur aanzienlijk minder coronagevallen gemeld: 3979

Voor het eerst sinds 4 oktober zijn in een etmaal minder dan 4000 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend kwamen 3979 meldingen van positieve…

Lees meer

WNL-leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier