Celstraffen tot 4 jaar voor Achterhoeks methlab: ‘Gevaarlijkste harddrug die er is’
De rechtbank in Den Bosch heeft een 37-jarige Amerikaan en een 30-jarige Mexicaan veroordeeld tot vier jaar cel, voor het produceren van crystal meth (methamfetamine) in een laboratorium in het Achterhoekse dorp Achter-Drempt. Een 20-jarige Colombiaan kreeg drie jaar opgelegd, zo meldt ANP.
Het lab werd in mei ontdekt in een loods. De politie hield de drie verdachten ter plaatse aan. Op het perceel stonden diverse gebouwen, waarvan er een was ingericht als woonruimte.
'Gevaarlijkste harddrug die er is'
Volgens de rechtbank is crystal meth "wellicht de meest gevaarlijke harddrug voor de volksgezondheid die nu in omloop is". Het spul is zeer verslavend en heeft, aldus de rechtbank, "op mensen een bijna verwoestende uitwerking".
De productie van de drug is schadelijk voor het milieu, onder meer door de hoge concentratie kwik die vrijkomt. Bij het lab in Achter-Drempt is bodemverontreiniging vastgesteld en was er sprake van ontploffingsgevaar.
Mexicaanse betrokkenheid
De ontmanteling van de versleutelde-berichtenservice Encrochat, eerder dit jaar, leidde tot de ontdekking van een flink aantal drugslaboratoria, met een recordaantal crystal-methlabs. Vaak is er bij dat type lab sprake van buitenlandse (niet zelden Mexicaanse) betrokkenheid.
Politiecommissaris Max Daniel stelde in in mei dat Mexicaanse drugskartels Nederland hebben gevonden als productieplaats voor crystal meth. "Alles is hier aanwezig”, zei Daniel destijds in De Telegraaf. “Een goede infrastructuur voor drugssmokkel, plaatselijke pillenboeren die welwillend samenwerken als ze meer geld kunnen verdienen, een mild strafklimaat en een gunstige ligging ten opzichte van Europese groeimarkten als Engeland, Zuid-Duitsland en Tsjechië.”
LEES OOK: Politie maakt zich zorgen over toename crystal meth-labs: ‘Alles is hier aanwezig’