main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 18 mei 2020 — 08:33

Politie maakt zich zorgen over toename crystal meth-labs: ‘Alles is hier aanwezig’

Mexicaanse drugskartels hebben Nederland gevonden als productieplaats voor de verslavende harddrug crystal meth. Dat stelt politiecommissaris Max Daniel, al jaren portefeuillehouder drugsbestrijding van de Nationale Politie, maandag in De Telegraaf.

“Alles is hier aanwezig”, zegt Daniel tegen de krant. “Een goede infrastructuur voor drugssmokkel, plaatselijke pillenboeren die welwillend samenwerken als ze meer geld kunnen verdienen, een mild strafklimaat en een gunstige ligging ten opzichte van Europese groeimarkten als Engeland, Zuid-Duitsland en Tsjechië.”

Het is een kwestie van vraag en aanbod, zegt strafrechtadvocaat Willem Jan Ausma in Goedemorgen Nederland. “Kennelijk is er behoefte aan verdovende middelen. Als het ene heel streng wordt verboden, gaat men op zoek naar alternatieven. Dat maakt het heel erg lastig. Je kunt het bestrijden vanuit de criminaliteit of vanuit de volksgezondheid. Dat is een moeilijke afweging.”

Overstap van xtc naar meth

De politie vermoedt ook dat Nederlandse drugsproducenten overstappen van xtc naar meth. Die laatstgenoemde drug levert meer geld op in het buitenland en daarnaast zijn alle recepten, die vaak van de Mexicanen komen, aanwezig. Het stoppen van de opmars van meth heeft “absolute prioriteit”, aldus de Nederlandse politie. “Iedere meth-producent kan rekenen op onze volle aandacht.”

CDA-Tweede Kamerlid Anne Kuik pleit ervoor om ook de normalisatie van drugs aan te pakken. “Het is niet normaal om te gebruiken want je houdt een crimineel netwerk in stand. Het is slecht voor je gezondheid en het milieu.”

LEES OOK: ‘Meer crystal meth in Amsterdams rioolwater’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Op Zondag

WNL Op Zondag met defensieminister Kajsa Ollongren, voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW, hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk en Amerikakenner Raymond Mens luister je nu terug.

Klik hier. 

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

ChristenUnie doet aangifte vanwege antisemitische bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor met antisemitische teksten. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat…

Lees meer

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer

Wolven doodden elf schapen in Flevoland in maart

Wolven hebben in maart elf schapen in Flevoland gedood. Het zijn de eerste door kennis- en uitvoeringsorganisatie BIJ12 bevestigde wolvenaanvallen in de provincie sinds 2022….

Lees meer

Veel dreigingen zijn in 2023 ‘kritiek punt gepasseerd’ ziet AIVD

“Veel dreigingen zijn in 2023 een kritiek punt gepasseerd”, zei de hoogste baas van de AIVD, Erik Akerboom, dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag….

Lees meer

Meer dreiging jihadisten door koranvernieling en conflict Israël

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) constateert afgelopen jaar een toename van de terroristische dreiging door het wereldwijde jihadisme. De toename is volgens de dienst…

Lees meer

Burgemeester Eindhoven Jeroen Dijsselbloem: ‘Asiel is geen crisis’

Er is geen asielcrisis in Nederland. Dat zegt burgemeester van Eindhoven Jeroen Dijsselbloem in het radioprogramma Sven op 1. “We bestempelen in Den Haag alles…

Lees meer