‘Democratie functioneert niet goed, grote groep voelt zich niet vertegenwoordigd’
De landelijke democratie functioneert niet goed omdat grote groepen kiezers zich niet vertegenwoordigd voelen. Dat zegt opiniemaker Syp Wynia in WNL Opiniemakers op NPO Radio 1. "Beloftes worden systematisch niet nagekomen. Als mensen zich niet bediend voelen omdat partijen te weinig vertrouwen wekken, blijven zij thuis. Dat is niet de manier waarop de democratie bedoeld is."
"We hebben zelfs een staatscommissie die heeft vastgesteld dat een derde van de Nederlanders zich niet vertegenwoordigd voelt", zegt Wynia. "Je kunt vaststellen dat er bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen tal van zaken zijn besproken die vervolgens niet in het regeerakkoord stonden. En er zijn ook tal van zaken niet besproken die vervolgens wel in het regeerakkoord stonden. Dat is een vrij heldere aanwijzing dat de vertegenwoordigende democratie op dat punt niet werkt."
Ook het het veranderen van identiteit, wat Wynia bij veel partijen ziet in aanloop naar de verkiezingen, is volgens hem een teken dat de democratie hapert. "Nu zie je de verkiezingsprogramma's en blijken partijen zelfs hun profiel te hebben omgegooid. Bij de PvdA grijpen ze terug op de identiteit van dertig jaar geleden, nog voor de tijd van Wim Kok. Het is vintage PvdA. Bij de VVD zijn ze ook met een verbouwing van hun imago bezig, namelijk naar het midden."
'Wantrouwen houdt politici scherp'
Vernieuwing bij politieke partijen is juist van alle tijden, meent historicus en Gert Jan Geling. "Dat hoort thuis in een gezonde democratie. We hebben best een gezond democratisch systeem. Dat er wantrouwen is bij kiezers hoeft niet slecht te zijn. Dat wantrouwen houdt politici scherp."
LEES OOK: VVD pleit in verkiezingsprogramma voor sterke overheid die moet leveren