Zeventig maatregelen om overlastgevende asielzoekers aan te pakken
Er zijn ruim zeventig maatregelen bedacht die gemeenten, winkeliers, politie en andere betrokken partijen kunnen inzetten om overlastgevende asielzoekers aan te pakken. Deze partijen hebben daarover met staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Aszielzaken) afspraken gemaakt, zo laat die laatste dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer weten.
De afgelopen jaren maakt een relatief kleine groep asielzoekers zich schuldig aan winkel- en fietsendiefstal, zwartrijden, agressie in het openbaar vervoer, bedreiging en geweld. Het gaat daarbij in de meeste gevallen om veiligelanders, dus mensen die geen tot weinig kans maken op een vluchtelingenstatus.
Misdrijven
In een incidentenoverzicht van het ministerie van Justitie en Veiligheid dat in mei verscheen bleek dat asielzoekers in 2019 veel vaker betrokken waren bij misdrijven dan een jaar daarvoor. Het aantal geregistreerde misdrijven nam met een kwart toe. Het ging dan vooral om winkeldiefstallen, zakkenrollerij en heling, maar er ook zwaardere misdaden, waaronder seksuele misdrijven en twee moorden.
Onder andere de inzet van cameratoezicht, extra beveiliging, een meldplicht of een gebiedsverbod staan vastgelegd in de zogenoemde ‘toolbox’ met maatregelen van Broekers-Knol. Het pakket biedt ook handvatten voor alle partijen om nauw met elkaar samen te werken en zo de problemen met deze asielzoekers aan te pakken.
‘Overlast is onacceptabel’
“Overlast is onacceptabel en het ondermijnt het draagvlak voor de opvang van mensen die onze bescherming echt nodig hebben, omdat ze vluchten voor oorlog of vervolging”, zegt Broekers-Knol. “We hebben gemeenten, Openbaar Ministerie, politie en alle andere betrokken partijen hard nodig bij de aanpak van overlast. Zij kunnen vaak het best beoordelen welke aanpak bij de lokale problematiek past.”
Het is volgens Broekers niet mogelijk om deze overlastgevers tijdens de asielprocedure uit te zetten. Dat is in strijd met de internationale wetten.
Locatie voor overlastgevers
Naast deze landelijke en lokale maatregelen is ook een ‘aso-azc’ geopend in Hoogeveen, waar overlastgevers worden geplaatst en een strenger regime geldt.
Ook asielzoekerscentra zelf hebben plekken gecreëerd waar deze lieden tijdelijk apart worden gezet in een sobere omgeving. Zeker tien gemeenten hebben van het kabinet extra geld gekregen om de overlast tegen te gaan.
LEES OOK: Aso-azc blijft toch in Hoogeveen, met strenger regime: ‘Mogen niet meer van terrein af’
Door: Marinka Wagemans
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Podcast: Het Misdaadbureau
Als je een nieuw paspoort aanvraagt en ophaalt bij de gemeente, sta je er niet zo snel bij stil: de ambtenaar die jou helpt zit op een cruciale plek waar onderwereldfiguren maar wat graag gebruik van maken. Hoe voorkom je dat corrupte ambtenaren paspoorten leveren aan nietsontziende criminelen?
Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Landelijk Officier van Justitie Corruptiezaken Vincent van Thiel en anti-corruptie-expert Peter van Leusden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en achtergronden.
Luister de podcast nu via je favoriete app!
WNL Haagse Lobby Podcast
Rusland maakt zich volgens bronnen uit het Kremlin op voor een nieuw offensief in februari. De tanks die de Verenigde Staten, Duitsland en andere Europese landen toesturen, kunnen op korte termijn heel hard nodig zijn.
Nu mogelijk ook Nederland tanks naar Oekraïne stuurt, is zelfs het sturen van F-16’s geen taboe meer. Wordt dit het volgende onderwerp van discussie? Hoe ver gaat de steun voor wapens aan Oekraïne? Te gast hierover zijn onder meer:
- Oud-commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif
- Europarlementariër voor de VVD Bart Groothuis
- Voorzitter Nederlandse Officieren Vereniging Niels van Woensel
Luister de podcast via je favoriete podcast-app.
De Haagse oud-wethouder Richard de Mos zou 22 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf moeten krijgen. Ook zou hij een verbod van vier jaar moeten krijgen om in…
Lees meerVerscheidene Kamerleden zijn geschrokken door de vondst van gekkekoeienziekte in Nederland. Landbouwminister Piet Adema meldde woensdag dat bij een dode koe op een boerderij in…
Lees meerEen hondenfokkerij in Eersel (Brabant) moet binnen zes weken stoppen. Van de Raad van State mag de gemeente een dwangsom opleggen als de fokker dat…
Lees meerAls er niet snel wat wordt gedaan aan het personeelstekort in tbs-klinieken, wordt de kans op incidenten met tbs’ers die op verlof zijn groter. Daarvoor…
Lees meerMinister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) wil samen met Limburgse gemeenten kijken wat zij kunnen doen tegen “schrijnende situaties” die zijn ontstaan door de overstromingen…
Lees meerKabinetsleden komen donderdag bijeen op het Catshuis om te praten met bedrijven over het vestigingsklimaat in Nederland. Naast premier Mark Rutte zijn onder anderen ministers…
Lees meerOok premier Mark Rutte staat stil bij de Watersnoodramp, die woensdag precies zeventig jaar geleden plaatsvond. Volgens hem herinneren de 1836 slachtoffers die in Zeeland,…
Lees meerING kampt sinds 10.00 uur met een storing bij het online bankieren. Zowel de website als de app is getroffen. Er zijn problemen bij het…
Lees meerSinds dit jaar zijn grote bedrijven verplicht om voldoende vrouwen voor topposities te vinden. Een diversiteitsportaal moet daarbij gaan helpen, legt Kim Putters, voorzitter van…
Lees meerDe prijzen in de supermarkt zijn afgelopen maand opnieuw gestegen, ondanks dat de inflatie in januari is afgenomen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)…
Lees meerBijna de helft (48 procent) van de Oekraïense vluchtelingen in Nederland had op 1 november 2022 werk. Dat betekent dat het aantal vluchtelingen uit Oekraïne…
Lees meerPvdA-Tweede Kamerlid Mohammed Mohandis roept staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) op Ongehoord Nederland (ON!) uit het publieke omroepbestel te zetten. “Twee keer geel is…
Lees meerPrecies zeventig jaar geleden – in de nacht van 31 januari op 1 februari – braken de dijken in ons land door. Grote delen van…
Lees meerHet koningspaar en hun dochter doen vandaag hun derde stop aan van de kennismakingsreis van prinses Amalia met het Caribisch deel van Nederland. Met een…
Lees meerFractievoorzitter van JA21 Joost Eerdmans pleit opnieuw voor een tijdelijke asielstop nu het kabinet kijkt naar nieuwe alternatieven opvangplekken voor asielzoekers. “Een kerk is nooit…
Lees meer