Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Zeventig maatregelen om overlastgevende asielzoekers aan te pakken

Redactie

Er zijn ruim zeventig maatregelen bedacht die gemeenten, winkeliers, politie en andere betrokken partijen kunnen inzetten om overlastgevende asielzoekers aan te pakken. Deze partijen hebben daarover met staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Aszielzaken) afspraken gemaakt, zo laat die laatste dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer weten.

De afgelopen jaren maakt een relatief kleine groep asielzoekers zich schuldig aan winkel- en fietsendiefstal, zwartrijden, agressie in het openbaar vervoer, bedreiging en geweld. Het gaat daarbij in de meeste gevallen om veiligelanders, dus mensen die geen tot weinig kans maken op een vluchtelingenstatus.

Misdrijven

In een incidentenoverzicht van het ministerie van Justitie en Veiligheid dat in mei verscheen bleek dat asielzoekers in 2019 veel vaker betrokken waren bij misdrijven dan een jaar daarvoor. Het aantal geregistreerde misdrijven nam met een kwart toe. Het ging dan vooral om winkeldiefstallen, zakkenrollerij en heling, maar er ook zwaardere misdaden, waaronder seksuele misdrijven en twee moorden.

Onder andere de inzet van cameratoezicht, extra beveiliging, een meldplicht of een gebiedsverbod staan vastgelegd in de zogenoemde 'toolbox' met maatregelen van Broekers-Knol. Het pakket biedt ook handvatten voor alle partijen om nauw met elkaar samen te werken en zo de problemen met deze asielzoekers aan te pakken.

'Overlast is onacceptabel'

"Overlast is onacceptabel en het ondermijnt het draagvlak voor de opvang van mensen die onze bescherming echt nodig hebben, omdat ze vluchten voor oorlog of vervolging", zegt Broekers-Knol. "We hebben gemeenten, Openbaar Ministerie, politie en alle andere betrokken partijen hard nodig bij de aanpak van overlast. Zij kunnen vaak het best beoordelen welke aanpak bij de lokale problematiek past."

Het is volgens Broekers niet mogelijk om deze overlastgevers tijdens de asielprocedure uit te zetten. Dat is in strijd met de internationale wetten.

Locatie voor overlastgevers

Naast deze landelijke en lokale maatregelen is ook een 'aso-azc' geopend in Hoogeveen, waar overlastgevers worden geplaatst en een strenger regime geldt.

Ook asielzoekerscentra zelf hebben plekken gecreëerd waar deze lieden tijdelijk apart worden gezet in een sobere omgeving. Zeker tien gemeenten hebben van het kabinet extra geld gekregen om de overlast tegen te gaan.

LEES OOK: Aso-azc blijft toch in Hoogeveen, met strenger regime: ‘Mogen niet meer van terrein af’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau