main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zaterdag - 7 november 2020 — 16:24

Werkgeversorganisatie VNO-NCW pleit voor testsamenleving: ‘Er is licht aan het eind van de tunnel nodig’

Werkgeversorganisatie VNO-NCW wil terug naar de situatie van vòòr corona en pleit daarom voor meer testen zodat de 1,5 meter-maatregel niet meer nodig is. Door de testcapaciteit minstens te vertienvoudigen zou Nederland binnen een half jaar weer terug naar ‘het oude normaal’ kunnen.

Testcapaciteit opschroeven

”Er is licht aan het eind van de tunnel nodig en daarvoor moeten we iedereen testen zodat we terug kunnen naar een normale situatie”, zegt VNO-NCW-voorzitter Ingrid Thijssen in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1. Het plan dat VNO presenteert, bestaat uit een aantal fases en is tot stand gekomen op basis van gesprekken met experts en ervaringen met de snelteststraten. Ook ervaringen uit het buitenland zijn meegenomen in het plan. In de eerste fase wordt de gehele lokale bevolking getest in regio’s met de meeste besmettingen. Zo kan het virus naar schatting met 85 procent worden teruggedrongen, verwacht VNO. ”We kunnen dan weer naar de kroeg als je bij de deur een groene testuitslag kunt laten zien”, aldus Thijssen.

Twijfels aan haalbaarheid

Het is niet duidelijk hoe haalbaar het plan werkelijk is. Het heeft de overheid de afgelopen maanden veel moeite gekost om de testcapaciteit snel te verhogen. Ook wordt er wereldwijd nog steeds gestreden om het opkopen van coronatests en de XL-snelteststraten gaan pas aan het eind van deze maand open.

LEES MEER: Voorstel voor snelteststraat op Schiphol: ‘Virus niet een derde keer importeren’

Door: Floortje van Gameren

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer

Hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen: ‘Ik zie veel voordelen voor terugkeer koning in verkenningsfase’

Er valt veel te zeggen voor het terugbrengen van de koning in de verkenningsfase van de formatie. Dat zegt hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen…

Lees meer

Geert Wilders noemt minderheidskabinet nu ook een optie

PVV-leider Geert Wilders wil de partijen VVD, NSC en BBB “op wat voor manier dan ook” om tafel krijgen om over een regeringscoalitie te spreken….

Lees meer