main-logo NPO Start
Dragon's Den Dragon's Den Dragon's Den
Goedemorgen Nederland - 4 november 2020 — 09:06

Verkiezingen VS: ‘Het blijft op Pennsylvania hangen, en daar gaat het de rechtbanken in’

Volgens de huidige resultaten pakt Donald Trump de winst in 23 staten (goed voor 213 kiesmannen), en 21 staten stemmen overwegend op Joe Biden. Dat levert hem tot nu toe 227 kiesmannen op. De uitslag is dus nog altijd onzeker. “Het blijft op Pennsylvania hangen vermoed ik, en daar gaat het waarschijnlijk ook de rechtbanken in. Daar zullen we heel lang op moeten wachten”, zegt directeur politieke zaken van denktank HCSS Han ten Broeke in Goedemorgen Nederland.

Zoals altijd draait het nu om de ‘swing states’. Zo staan onder andere Wisconsin, Pennsylvania en Michigan nog open. In Arizona lijkt men overwegend op Biden gestemd te hebben, een staat die vier jaar geleden nog Republikeins stemde. Dat stemde Biden optimistisch: hij sprak het land toe vanaf een podium in zijn woonplaats Wilmington. “We wisten dat dit lang zou gaan duren. Misschien wel tot morgenochtend. Maar ik heb er een goed gevoel bij. We liggen op koers om de verkiezingen te winnen”, zei hij.

Trump beschuldigde op het moment dat Biden sprak de Democraten er via Twitter van dat zij “de verkiezingen proberen te stelen”. Twitter waarschuwt bij de tweet van Trump dat deze ‘mogelijk misleidend’ kan zijn, daardoor is de tweet verborgen. Je kunt deze alleen zien als je er zelf op klikt.

In de speech die Trump zojuist vanuit het Witte Huis heeft gehouden claimt de Amerikaanse president dat hij eigenlijk al gewonnen heeft, en dat hij wilt dat het stemmen stopt. Volgens Trump wordt er gefraudeerd, maar hij weidde daar verder niet over uit. “Wij willen dat de wet op de juiste manier wordt gebruikt, dus we gaan naar het Hooggerechtshof”, zei hij. “We willen dat het stemmen stopt.”

‘Trump staat er het beste voor’

Biden nam in eerste instantie een grote voorsprong, maar die raakt hij snel kwijt nu Trump in enkele belangrijke staten de winst heeft gepakt, waaronder in Florida, Texas, Ohio en Iowa. Volgens Amerikadeskundige Jan-Kees Emmer staat Trump er op dit moment dan ook het beste voor. “En de grote afrekening die verwacht werd vanwege het wanbeleid rondom Trump, en corona, is uitgebleven.”

“Voor de Democraten is dit een teleurstelling, en voor Biden zeker”, zegt Ten Broeke. “En hoewel er misschien nog geen officiële winnaar uitgeroepen kan worden, denk ik dat Biden toch tot op zekere hoogte de morele verliezer is.”

Rechtszaken

Mocht het daadwerkelijk op rechtszaken aankomen, is dat in het nadeel van Biden, denkt Emmer. “Advocaten gaan ter discussie stellen of die stemmen wel op tijd zijn bezorgd, of ze wel door de juiste mensen zijn ingevuld en hoe ze zijn ingevuld”, legt Emmer uit. “Als het op het Hooggerechtshof aankomt zal je zien dat het dan richting Trump gaat vallen, omdat daar een conservatieve meerderheid is en omdat Trump de zittende macht is.”

LEES OOK: Verkiezingen VS: ‘Ongeregeldheden zijn reële mogelijkheid’

Door: Marinka Wagemans

Een nieuw seizoen Dragons’ Den. Klik hier voor de actie.

 

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Dragons' Den

Startende ondernemers zijn op zoek naar een investering om hun idee naar een hoger plan te tillen. Johan en Dionne bestormen de markt met thee van eigen bodem en Malory heeft de oplossing voor thuiskappers. De Dragons zijn behoorlijk kritische investeerders; gaan ze de portemonnee trekken voor deze vernieuwende plannen?

Donderdag 21:30

Stand van Nederland: Generatie Next

De huidige coronapandemie toont het pijnlijk aan: overgewicht zorgt voor een extreme piek in deze gezondheidscrisis. (Te) dikke mensen zijn een grote risicodoelgroep. En dat is kostbaar. De rekening voor de gezondheidszorg loopt rap op. Hoe is dat op te lossen? Minder vet, suiker en zout in eten stoppen, zou je zeggen, maar lekker en ongezond eten levert ons ook een hoop geld op. En dat vinden we nou eenmaal lekker. Is met gezond voedsel wel geld te verdienen?

Donderdag om 22.20 uur
‘Negatief reisadvies tot 15 april, zwemles weer na medio maart’

Het kabinet verlengt het negatieve reisadvies voor reizen naar het buitenland tot 15 april. Dat betekent dat mensen dringend wordt afgeraden om te reizen als…

Lees meer

Gemeente Amsterdam maakt einde aan demonstratie op Museumplein

De meeste betogers die zondagmiddag bijeen waren gekomen om ‘koffie te drinken’ op het Museumplein in Amsterdam zijn iets na 16.00 uur vertrokken na een…

Lees meer

RIVM: 4567 nieuwe coronabesmettingen, 30 sterfgevallen erbij

ussen zaterdagochtend en zondagochtend heeft het RIVM 4567 nieuwe coronabesmettingen genoteerd. Dat is meer dan het gemiddelde, want in de afgelopen week registreerde het Rijksinstituut…

Lees meer

Pinbetalingen in februari sterker dan ooit gedaald

Nederlanders hebben in februari door de coronalockdown veel minder gepind dan normaal. Volgens de Betaalvereniging Nederland lag het aantal pinbetalingen vorige maand ruim 30 procent…

Lees meer

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen blijft dalen

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is zondag opnieuw minder dan een dag eerder. Het totaal aantal opgenomen patiënten met Covid-19 is nu 1851, meldt…

Lees meer

Audi-rijder snelt met 214 kilometer per uur over N261 in Brabant

Een 26-jarige man uit het Brabantse Goirle scheurde zaterdagavond met 214 kilometer per uur in zijn Audi S3 over de N261 tussen Tilburg en Loon…

Lees meer

Foetus gevonden in bos in Zeist

In de buurt van een natuurgebied in Zeist is zondagochtend een foetus gevonden. Het lichaampje van het onvoldragen kind was jonger dan 24 weken. Dat…

Lees meer

Ayaan Hirsi Ali: ‘Integratie terwijl je vasthoudt aan eigen waarden is onzin’

“Je moet mensen die naar Nederland komen, heel duidelijk maken dat hier de Nederlandse cultuur, normen en wetten gelden.” Dat stelt Ayaan Hirsi Ali in…

Lees meer

Hoekstra houdt vast aan verkorten WW-uitkering, maar wel na coronacrisis

CDA-leider Wopke Hoekstra houdt vast aan zijn standpunt dat de WW verkort moet worden. Wel moet dat pas na deze crisistijd. Dat zegt hij in…

Lees meer

Wopke Hoekstra wil toptarief voor inkomens vanaf 150.000 euro

CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra vindt het redelijk en reëel om mensen met een hoog inkomen en bedrijven die tijdens of door de corona crisis extra winst…

Lees meer

Wopke Hoekstra vindt dat linkse partijen bedrijfsleven en ondernemers te zwaar willen belasten

Wopke Hoekstra maakt zich grote zorgen over de verkiezingsprogramma’s van linkse partijen als het gaat om hoe zwaar het bedrijfsleven en ondernemers worden belast. Dat…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Kijk hier de laatste aflevering terug