main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 4 november 2020 — 09:06

Verkiezingen VS: ‘Het blijft op Pennsylvania hangen, en daar gaat het de rechtbanken in’

Volgens de huidige resultaten pakt Donald Trump de winst in 23 staten (goed voor 213 kiesmannen), en 21 staten stemmen overwegend op Joe Biden. Dat levert hem tot nu toe 227 kiesmannen op. De uitslag is dus nog altijd onzeker. “Het blijft op Pennsylvania hangen vermoed ik, en daar gaat het waarschijnlijk ook de rechtbanken in. Daar zullen we heel lang op moeten wachten”, zegt directeur politieke zaken van denktank HCSS Han ten Broeke in Goedemorgen Nederland.

Zoals altijd draait het nu om de ‘swing states’. Zo staan onder andere Wisconsin, Pennsylvania en Michigan nog open. In Arizona lijkt men overwegend op Biden gestemd te hebben, een staat die vier jaar geleden nog Republikeins stemde. Dat stemde Biden optimistisch: hij sprak het land toe vanaf een podium in zijn woonplaats Wilmington. “We wisten dat dit lang zou gaan duren. Misschien wel tot morgenochtend. Maar ik heb er een goed gevoel bij. We liggen op koers om de verkiezingen te winnen”, zei hij.

Trump beschuldigde op het moment dat Biden sprak de Democraten er via Twitter van dat zij “de verkiezingen proberen te stelen”. Twitter waarschuwt bij de tweet van Trump dat deze ‘mogelijk misleidend’ kan zijn, daardoor is de tweet verborgen. Je kunt deze alleen zien als je er zelf op klikt.

In de speech die Trump zojuist vanuit het Witte Huis heeft gehouden claimt de Amerikaanse president dat hij eigenlijk al gewonnen heeft, en dat hij wilt dat het stemmen stopt. Volgens Trump wordt er gefraudeerd, maar hij weidde daar verder niet over uit. “Wij willen dat de wet op de juiste manier wordt gebruikt, dus we gaan naar het Hooggerechtshof”, zei hij. “We willen dat het stemmen stopt.”

‘Trump staat er het beste voor’

Biden nam in eerste instantie een grote voorsprong, maar die raakt hij snel kwijt nu Trump in enkele belangrijke staten de winst heeft gepakt, waaronder in Florida, Texas, Ohio en Iowa. Volgens Amerikadeskundige Jan-Kees Emmer staat Trump er op dit moment dan ook het beste voor. “En de grote afrekening die verwacht werd vanwege het wanbeleid rondom Trump, en corona, is uitgebleven.”

“Voor de Democraten is dit een teleurstelling, en voor Biden zeker”, zegt Ten Broeke. “En hoewel er misschien nog geen officiële winnaar uitgeroepen kan worden, denk ik dat Biden toch tot op zekere hoogte de morele verliezer is.”

Rechtszaken

Mocht het daadwerkelijk op rechtszaken aankomen, is dat in het nadeel van Biden, denkt Emmer. “Advocaten gaan ter discussie stellen of die stemmen wel op tijd zijn bezorgd, of ze wel door de juiste mensen zijn ingevuld en hoe ze zijn ingevuld”, legt Emmer uit. “Als het op het Hooggerechtshof aankomt zal je zien dat het dan richting Trump gaat vallen, omdat daar een conservatieve meerderheid is en omdat Trump de zittende macht is.”

LEES OOK: Verkiezingen VS: ‘Ongeregeldheden zijn reële mogelijkheid’

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie

Met miljoenen huishoudens die financieel in de knel raken richt vakbond FNV de ogen op de politiek en het bedrijfsleven. Zij moeten over de brug komen met geld. De bond wil daarvoor de straat op gaan en actie voeren. Voorzitter Tuur Elzinga praat erover met Thomas van Groningen in Sven op 1: Zomereditie.

Maandag t/m vrijdag om 11.30 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

De Nederlandse bevolking groeide in 2021 met 115 257 inwoners. Immigratie speelt daar ook een grote rol in en de verwachting is dat dit de komende decennia alleen maar zal toenemen. Dit brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Hoe zorgen wij ervoor om dit in goede banen te leiden? Hoe zien de uitdagingen er precies uit?

Martijn de Greve bespreekt het in WNL Haagse Lobby Podcast met:

  • Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk
  • Immigratiedeskundige Jan van de Beek
  • Arbeidseconoom Pieter Gautier
Maandag tussen 20.30 en 21.30
Zorgen over lage waterstand: Rijn ligt nog maar paar centimeter boven laagste waterstand ooit

Het is uitzonderlijk dat de Rijn middenin de zomer zeer waarschijnlijk een recordlage stand gaat bereiken. Gewoonlijk is de gemiddelde waterstand bij Lobith in deze…

Lees meer

Boerenorganisaties niet blij met Remkes en koepels: ‘Ze spelen een politiek spel’

Boerenorganisaties vinden het maar niets dat bemiddelaar Johan Remkes met allerlei koepelorganisaties overleg aan het voeren is over de stikstofproblemen. “Dit gaat helemaal niks opleveren….

Lees meer

FNV-voorzitter Elzinga voorziet stakingen: ‘Inflatiecompensatie nodig, anders wordt het hete herfst’

Het kabinet overlegt deze week opnieuw over wat het kan doen tegen de torenhoge inflatie en de koopkrachtcrisis. Den Haag kijkt daarbij ook naar werkgevers….

Lees meer

Detailhandel ziet omzet groeien door prijsstijging, maar volume neemt af

De detailhandel draaide in het tweede kwartaal van 2022 ruim 3 procent meer omzet dan een jaar eerder, in hetzelfde kwartaal. De hogere omzet heeft…

Lees meer

Nederland groeit uit zijn voegen, hoe houden we het land met straks 20 miljoen mensen leefbaar?

Volgens cijfers van het CBS en verschillende bevolkingsonderzoeken groeit de Nederlandse bevolking gestaag door. Nu telt Nederland zo’n 17,7 miljoen inwoners en modellen geven aan…

Lees meer

Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder…

Lees meer

Oppas die ontucht pleegde: wat ik deed was fout, ik ben de dader

De 53-jarige vrouw die in de regio Eindhoven als oppas werkte en ontucht pleegde met zeker zeven kinderen, heeft maandag in een verklaring bij de…

Lees meer

Rijkswaterstaat: verwijderde vlaggen soms weer teruggehangen

Rijkswaterstaat worstelt met weggehaalde omgekeerde vlaggen die vervolgens opnieuw worden opgehangen. Hoeveel vlaggen Rijkswaterstaat heeft weggehaald en hoeveel er teruggehangen zijn, kon een woordvoerster niet…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in