Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Terreuraanslagen in Europa: ‘Tijd van tranen is voorbij, het wordt tijd om daden te laten zien’

Redactie

Na de terreuraanslagen in Frankrijk en maandagavond in Wenen vraagt Han ten Broeke, directeur politieke zaken van HCSS, zich af hoe Europa zich gaat verweren tegen dit radicaal-islamitisch terreur. "De tijd van tranen is voorbij, het wordt nu tijd om daden te laten zien", zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

"Het lijkt in golven te komen, en soms als een reactie", zegt Ten Broeke over de aanslagen. "We hebben natuurlijk een oorlog gevoerd tegen IS. Die oorlog is eigenlijk niet afgemaakt. Dat is heel jammer. Daar waren we nog niet klaar. Als die link er is, dan zie je dat er aan de buitengrenzen van Europa gevaren, terreur ontstaat dat zich ook in onze binnensteden manifesteert." Hoe Europa zich daar tegen gaat verdedigen, is nu de vraag, zegt Ten Broeke. Hij noemt Frankrijk die nu moskeeën sluit en vijftig organisaties vervolgt. Dat soort stappen moeten volgens de directeur van de internationale denktank ook in Nederland worden gezet.

LEES OOK: Vier doden bij terreuraanslag Wenen: ‘Oostenrijk heeft relatief veel IS’ers’

Strengere antiterreurwetgeving in Europa

VVD-Kamerlid Dilan Yeşilgöz is het met Ten Broeke eens. Nederland zelf heeft de afgelopen jaren veel antiterreurwetgeving kunnen aannemen, benadrukt zij. Wanneer je vanuit hier uitreist naar terroristisch gebied, kunnen je paspoort en nationaliteit bijvoorbeeld afgepakt worden. Op het (willen) plegen van een terreurdaad is in Nederland dna-onderzoek mogelijk, en als iemand vrijkomt na zo'n misdaad omdat er niet genoeg bewijs is om diegene vast te houden, is het wel mogelijk die persoon zijn of haar leven lang te blijven volgen.

Maar al deze wetgeving volstaat niet wanneer andere Europese landen hier soepeler in zijn, dus dat is volgens Yeşilgöz stap één. Ook andere Europese landen moeten hun antiterreurwetgeving verscherpen. "Je kunt controleren wat je wilt, maar uiteindelijk is het vrij reizen, dus je wilt dat de buitengrenzen ook goed gecontroleerd worden."

'Leren van elkaar'

Daarnaast kun je ook veel leren van elkaar, zegt Yeşilgöz. "Je kunt ook leren van landen die strengere maatregelen nemen. Tegelijkertijd is het aan onze ministers om hun collega's in andere landen ook aan te spreken en te zeggen: dit moet je regelen. Ik kan niet afdwingen dat een ander land dat doet, ik zit daar niet in het parlement. Ik kan wel afdwingen in mijn eigen land dat we heel veel dingen op orde hebben." We hebben in Nederland al veel gerealiseerd, zegt de VVD'er. "Maar het werk is nog zeker niet klaar."

De VVD wil al langer moskeefinanciering uit onvrije landen onmogelijk maken. "Wij hopen nu echt eindelijk op brede steun daarop, en ook medewerking van minister Koolmees. Kom gewoon met die wetgeving, en zorg dat we ook kunnen optreden."

LEES OOK: Segers (CU) pleit voor Europees verbod op financiering vanuit onvrije landen voor islamitische organisaties


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau