Crisisoverleg bij KLM over mogelijke afwijzing bezuinigingsplan: ‘Dit is echt een drama voor KLM’
KLM heeft vrijdag de vakbonden voor crisisoverleg bijeengeroepen. De partijen moeten weer om tafel over aanpassingen van de arbeidsvoorwaarden om zich te verzekeren van noodsteun van de Nederlandse overheid van in totaal 3,4 miljard euro. Dat zeggen bronnen bij KLM, na eerdere berichtgeving door De Telegraaf.
Minister Wopke Hoekstra (Financiën) ging niet akkoord met het voorstel zoals dat er nu ligt. De looptijden van de afspraken over loonmatiging zijn volgens Hoekstra te kort en zouden moeten gelden zolang het steunpakket loopt, namelijk tot 2025.
'In de zomer wordt normaliter het geld verdiend'
En die steun heeft KLM hard nodig. Het kwartaalverlies van de luchtvaartmaatschappij in het belangrijke derde kwartaal kwam uit op 234 miljoen euro. Dat is een verslechtering van 745 miljoen euro ten opzichte van vorig jaar. KLM verloor dit jaar tot en met het derde kwartaal al 1,7 miljard euro in vergelijking met een jaar eerder.
Luchtvaartjournalist Yteke de Jong van De Telegraaf vertelt in Goedemorgen Nederland dat het grote verlies in de lijn der verwachting ligt. "Het luchtverkeer ligt al maanden op zijn rug. In het afgelopen kwartaal zit de zomer en dat is normaliter het kwartaal waarin het geld verdiend wordt."
LEES OOK: Hoekstra: onvermijdelijk dat KLM hard ingrijpt
'Als Hoekstra voet bij stuk houdt is einde KLM daar'
Maar nu blijkt ook nog dat minister Hoekstra zijn steun aan het noodlijdende bedrijf nog niet wil geven. "Dit is echt een drama voor KLM. Hoekstra vindt dat het personeel van KLM niet lang genoeg salaris gaat inleveren. Dat varieert tussen de anderhalf en twee jaar. Hoekstra gaat leningen geven voor vijf jaar en die zegt dat hij gelijk wil oversteken. Op het moment dat hij voet bij stuk houdt is het einde van KLM daar."
De Jong noemt het opvallend dat Hoekstra op dit moment met deze bezwaren komt. "Het plan is al een maand geleden ingeleverd en ze hebben er natuurlijk naar gekeken. Dan denk ik van: had dan eerder tegen de vakbonden gezegd dat ze nog extra in moeten leveren. Maar daar is dus niet voor gekozen. Dan zal vandaag duidelijk moeten worden hoe Hoekstra dit in het vat wil gieten."
'Heel veel bedrijven willen wij overeind houden'
VVD-Kamerlid Dilan Yeşilgöz benadrukt dat KLM een hele belangrijke werkgever is. "Dat is de reden dat er vanuit het kabinet fors in wordt geïnvesteerd om KLM zo goed mogelijk overeind te houden. Ik begrijp wel dat goed naar de balans wordt gekeken en er ook wat teruggevraagd wordt van de mensen terwijl het gesprek gaande is. Er zijn heel veel bedrijven die wij overeind willen houden."