main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 27 oktober 2020 — 10:06

Turkse president Erdogan doet aangifte tegen Wilders, spanningen tussen Turkije en Nederland lopen op

De Turkse president Erdogan heeft via zijn advocaat een aangifte ingediend tegen PVV-leider Geert Wilders. Dat melden verschillende Turkse media. Dit deed hij omdat Wilders hem zou hebben beledigd met het delen van een spotprent over Turkse staatshoofd. “Bespottelijk”, noemt minister Ank Bijleveld van Defensie deze situatie in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Ik sta dan wel achter Geert Wilders, die mag zeggen wat hij vindt als Nederlandse parlementariër.”

Eerder deed Erdogan ook al aangifte tegen de Duitse tv-komiek Jan Böhmermann. Hij droeg in een satirisch tv-programma een gedicht voor over de president. Böhmermann was vervolgens genoodzaakt onder te duiken, omdat aanhangers van Erdogan hem achterna gingen.

“Dus de man die mij een fascist noemt en eerder heel Nederland fascistisch en een overblijfsel van het nazisme noemde gaat nu aangifte tegen mij doen?”, reageert Wilders via Twitter op de aangifte.

Tekst gaat verder onder de tweet.

Hoe zo’n aangifte überhaupt beoordeeld wordt is onduidelijk, zegt de minister van Defensie. “Volgens mij kan dit helemaal niet. Geert Wilders mag in Nederland zeggen wat hij vindt. Ik kan dat bestrijden, wij kunnen dat bestrijden, maar ik vind dit niet acceptabel.”

Verhoudingen Turkije en Nederland flink gespannen

Turkije is onze bondgenoot bij de NAVO, maar deze band is inmiddels flink bekoeld. Minister-president Mark Rutte noemde wat Erdogan deze week over de Franse president Macron zei ‘onacceptabel’. Het Turkse staatshoofd zei namelijk dat Macron een “islamofoob” is die “langs de psychiater moet”. Hij deed deze uitspraken nadat Macron pleitte voor een sterkere aanpak van de radicale islam, met als aanleiding de onthoofding van de Franse leraar Samuel Paty.

Tekst gaat verder onder de tweet.

Ook minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) wijst het gescheld van de minister-president van Turkije af.

“Je ziet dat de verhoudingen gewoon echt gespannen zijn”, zegt Bijleveld. “Ook in de NAVO, als je kijkt tussen Turkije en Griekenland. Het is een ingewikkelde verhouding.” Volgens Bijleveld moeten we het gesprek met Turkije blijven aangaan. “De Turken zijn een NAVO-partner, ze zitten aan de grens van Europa en we hebben afspraken met ze over de vluchtelingenstromen. Maar het is wel een hele ingewikkelde situatie.”

‘Onze vrijheid ook hier is niet vanzelfsprekend’

We moeten er vanuit kunnen gaan dat we van Turkije als bondgenoot op aan kunnen, zeker nu het extremisme toeneemt, zegt Bijleveld. “Je ziet ook aan allerlei kanten dat IS weer opkomt, dus we moeten dat juist met elkaar bestrijden. Onze vrijheid is ook hier niet zo vanzelfsprekend. Maar dit is echt wel een grote kras, dus hier moeten we echt wel een goed woordje met elkaar over spreken.”

LEES OOK: Erdogan gooit grenzen open: ‘We mogen zijn chantage niet accepteren’

Door: Marinka Wagemans

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

De Zaak van je Leven: De gifmoordenaar van Amsterdam

Rechercheurs blikken terug op het politieonderzoek naar twee dode jongemannen in Amsterdam, een zaak uit 2013. Hun overlijden is verdacht, maar aanvankelijk is het onduidelijk hoe ze zijn overleden. Is hier sprake van een moord met het perfecte moordwapen? En, wie heeft die moord dan op zijn geweten?

Dinsdag om 22:45
De Jonge: extra coronaregels tijdens kerst ook mogelijk

Een verruiming van de coronaregels tijdens de feestdagen, waar het kabinet nog op had gehoopt “is toch wel echt op losse schroeven komen te staan”,…

Lees meer

Crisis zadelt luchtvaartsector op met 157 miljard dollar verlies

De coronacrisis zadelt luchtvaartmaatschappijen wereldwijd op met verliezen van bij elkaar 157 miljard dollar (ruim 132 miljard euro). Dat berekende de internationale brancheorganisatie IATA. Met…

Lees meer

FVD’er Theo Hiddema verlaat per direct Tweede Kamer

Theo Hiddema van Forum voor Democratie verlaat per direct de Tweede Kamer. Hij is ‘politiek arbeidsongeschikt’, schrijft hij in een brief aan Kamervoorzitter Khadija Arib….

Lees meer

Iets minder coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen

Het aantaI coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is iets gedaald. Na twee dagen van lichte toenames nam het aantal af van 1968 tot 1925. Dat zijn…

Lees meer

Van Haga: Baudet keert niet terug in de Tweede Kamer

Thierry Baudet zal na de verkiezingen in maart niet terugkeren in de Tweede Kamer voor Forum voor Democratie (FvD). Dat zegt partijgenoot en Tweede Kamerlid…

Lees meer

Afgelopen 24 uur aanzienlijk minder coronagevallen gemeld: 3979

Voor het eerst sinds 4 oktober zijn in een etmaal minder dan 4000 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend kwamen 3979 meldingen van positieve…

Lees meer

WNL-leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier