main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
De Zaak Van Je Leven - 27 oktober 2020 — 12:22

Hoe het coldcaseteam van Amsterdam zich inzette om onbekende doden een naam te geven

Nadat er een onbekende dode man in 1996 in Amsterdamse gracht wordt gevonden, zetten rechercheurs zich met man en macht in om hem te identificeren. Daar vertellen zij over in het WNL-programma De Zaak van je Leven. In eerste instantie levert hun inzet geen succes op, wat betekent dat de man helaas zonder naam begraven moet worden. Dat gebeurt op de begraafplaats Sint Barbara, in het Westerpark.

Meer dan tien jaar later in 2007 komen forensisch rechercheurs van het coldcaseteam Carina van Leeuwen en Jan Popping erachter dat er op die begraafplaats veel onbekende doden begraven liggen. “Het kan niet waar zijn dat op één begraafplaats in Nederland 40 of 45 mensen liggen zoals onze jongen uit het water”, zegt Van Leeuwen. “Allemaal zonder naam. Hoe kan dat nou?”

LEES OOK: Onbekende dode man met opvallende tattoo gevonden in gracht: ‘Het leek niet op een misdrijf’

De graven van deze onbekende doden zouden na tien jaar geruimd worden, waarna de kans op identificatie vrijwel nihil zou zijn. Daarom vroeg Van Leeuwen, die het vanaf dan haar missie maakt onbekende doden een identiteit te geven, de begraafplaatsbeheerder dit alsjeblieft niet te doen. “Verzin iets”, zei ze, “maar we komen terug. Ik weet niet hoe en ik weet niet wanneer, maar we komen terug. Hier willen we wat mee gaan doen.”

Budget

Uiteindelijk is het gelukt: in 2011 krijgen de rechercheurs voldoende budget om in totaal 96 onbekende doden op te graven, op verschillende plaatsen. Het doel is dna bij hen af te nemen, iets dat sinds 2010 verplicht is bij niet-­geïdentificeerde stoffelijk overschotten.

“Het maakt niet uit wie je bent of waar je vandaan komt. Maar daar hoort wel een naam bij”, zegt Van Leeuwen. “Als er geen naam hangt aan iemand, wordt iemands verhaal niet meer verteld. Dan ben je gewoon niemand. Dan ben je een nummer. Dat kan niet. Ik vind dat heel belangrijk, tot in mijn tenen.”

In De Zaak van je Leven blikken rechercheurs terug op de zoektocht naar de identiteit van een onbekende dode man, die in 1996 in een Amsterdamse gracht wordt gevonden. Het enige aanknopingspunt dat de politie heeft is een tatoeage van een blowende haas. Wie is de onbekende dode en heeft hij nog familie?

Kijk dinsdag om 22.40 op NPO 2 naar de tweede aflevering van het nieuwe seizoen. Meer afleveringen van De Zaak van je Leven vind je op NPO Start

Door: Marinka Wagemans

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

De Zaak van je Leven: De gifmoordenaar van Amsterdam

Rechercheurs blikken terug op het politieonderzoek naar twee dode jongemannen in Amsterdam, een zaak uit 2013. Hun overlijden is verdacht, maar aanvankelijk is het onduidelijk hoe ze zijn overleden. Is hier sprake van een moord met het perfecte moordwapen? En, wie heeft die moord dan op zijn geweten?

Dinsdag om 22:45
De Jonge: extra coronaregels tijdens kerst ook mogelijk

Een verruiming van de coronaregels tijdens de feestdagen, waar het kabinet nog op had gehoopt “is toch wel echt op losse schroeven komen te staan”,…

Lees meer

Crisis zadelt luchtvaartsector op met 157 miljard dollar verlies

De coronacrisis zadelt luchtvaartmaatschappijen wereldwijd op met verliezen van bij elkaar 157 miljard dollar (ruim 132 miljard euro). Dat berekende de internationale brancheorganisatie IATA. Met…

Lees meer

FVD’er Theo Hiddema verlaat per direct Tweede Kamer

Theo Hiddema van Forum voor Democratie verlaat per direct de Tweede Kamer. Hij is ‘politiek arbeidsongeschikt’, schrijft hij in een brief aan Kamervoorzitter Khadija Arib….

Lees meer

Iets minder coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen

Het aantaI coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is iets gedaald. Na twee dagen van lichte toenames nam het aantal af van 1968 tot 1925. Dat zijn…

Lees meer

Van Haga: Baudet keert niet terug in de Tweede Kamer

Thierry Baudet zal na de verkiezingen in maart niet terugkeren in de Tweede Kamer voor Forum voor Democratie (FvD). Dat zegt partijgenoot en Tweede Kamerlid…

Lees meer

Afgelopen 24 uur aanzienlijk minder coronagevallen gemeld: 3979

Voor het eerst sinds 4 oktober zijn in een etmaal minder dan 4000 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend kwamen 3979 meldingen van positieve…

Lees meer

WNL-leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier