main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 27 oktober 2020 — 08:16

CDA pleit in verkiezingsprogramma voor reservisten in de zorg

Het CDA pleit in hun nieuwe verkiezingsprogramma voor ‘reservisten’ in de zorg. Dat zegt minister Ank Bijleveld (Defensie) in Goedemorgen Nederland op NPO 1. In het leger kennen we die term al: reservisten zijn mensen die niet fulltime aan de slag gaan, maar wel kunnen worden opgeroepen op het moment dat dat nodig is. Het CDA wil er nu voor zorgen dat dit in de zorg ook zo geregeld wordt.

Nooit eerder steeg de vraag naar zorg zo explosief als tijdens coronacrisis. De zorg is niet ingericht op zo’n piek. “In de eerste coronafase hebben we ongeveer vijfhonderd mensen aan het werk gehad in ziekenhuizen vanuit Defensie, omdat er te weinig personeel was”, zegt Bijleveld. Bij het leger zijn het vaak oud-militairen die nog na hun actieve dienstverband beschikbaar zijn als reservist. Zij hebben een goede opleiding genoten, praktijk ervaring opgedaan en zijn gemotiveerd.

Oud CDA-Kamerlid Sabine Uitslag is op dit moment al een ‘zorgreservist’ te noemen. Zij springt sinds de uitbraak van de pandemie een aantal dagen per maand bij als verpleegkundige. “Dat vind ik ontzettend leuk om te doen. Dat hebben we nu hartstikke hard nodig in coronatijd. We moeten snel kunnen opschalen en snel kunnen afschalen”, vertelt ze.

Systeem van zorgreservisten

“Het punt is wel natuurlijk, als je een baan hebt, krijg je dan van je werkgever ook de ruimte om dit te doen? En hoe zit het dan met de uren die je niet werkt in je huidige baan?” Daar moet volgens Uitslag goed over nagedacht worden. “Anders blijft dit bij een mooi idee, en dat zou natuurlijk super jammer zijn.”

“Je moet het goed regelen met de werkgevers, dat doen wij ook”, zegt Bijleveld daarover. “Wat dus opmerkelijk is, is dat er geen poel is die je kunt benaderen. Als er zo’n systeem is van zorgreservisten, verbonden aan een ziekenhuis, denk je ‘oh, ik kan Sabine bellen, want die kan dan bij ons komen werken’. Het zijn opgeleide mensen die je meteen kan inzetten, en dat is ontzettend van belang.”

LEES OOK: Minister Ank Bijleveld als lijstduwer op kieslijst van het CDA

Door: Marinka Wagemans

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Vanaf 10 uur op NPO 1 met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten. Met deze zondag:
– Justitieminister Ferd Grapperhaus over ondermijning en georganiseerde misdaad
– Politiechef Liesbeth Maas over de aanpak van ondermijning
– VVD-prominent Hans Wiegel over de Haagse politiek
–  Zorgondernemer Erik-Jan Vlieger en Sywert van Lienden over vaccineren. Krijg je met een prikbewijs meer privileges?
Zondagochtend om 10.00 uur

De Zaak van je Leven: De gifmoordenaar van Amsterdam

Rechercheurs blikken terug op het politieonderzoek naar twee dode jongemannen in Amsterdam, een zaak uit 2013. Hun overlijden is verdacht, maar aanvankelijk is het onduidelijk hoe ze zijn overleden. Is hier sprake van een moord met het perfecte moordwapen? En, wie heeft die moord dan op zijn geweten?

Dinsdag om 22:45
Vicevoorzitter FVD rouwig om besluit Baudet: ‘Hebben gezegd: doe dit niet’

Senator en vicevoorzitter van het partijbestuur van Forum voor Democratie Lennart van der Linden is teleurgesteld in het feit dat Thierry Baudet zich heeft teruggetrokken…

Lees meer

PostNL rekent webwinkels tijdens kerstperiode meer voor pakketjes

Webwinkels die een contract hebben metPostNL betalen van 20 november tot en met 31 december 25 cent extra per pakketje. Op die manier betalen ze…

Lees meer

Mannen scheuren over A16 met duizenden stuks illegaal vuurwerk

Twee mannen uit Rotterdam vielen maandagochtend op bij de politie toen zij met 168 kilometer per uur over de A16 scheurden. Toen de politie de…

Lees meer

Ministerie wil door met ondersteuning voor vertrek asielzoekers

Het ministerie van Justitie en Veiligheid gaat door met het subsidiëren van projecten die uitgeprocedeerde asielzoekers moeten stimuleren terug te keren naar land van herkomst….

Lees meer

Ondanks coronapandemie neemt concentratie broeikasgassen toe

Opnieuw neemt de concentratie broeikasgassen in de atmosfeer toe. De klimaatorganisatie van de Verenigde Naties (WMO) heeft dat bekendgemaakt in haar jaarlijkse verslag over de…

Lees meer

RIVM: 5214 nieuwe coronabesmettingen, lichte daling

Het aantal nieuwe coronagevallen is heel licht gedaald. Tussen zondag- en maandagochtend kwamen 5214 meldingen van positieve tests binnen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu…

Lees meer

WNL-leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier