main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 27 oktober 2020 — 08:16

CDA pleit in verkiezingsprogramma voor reservisten in de zorg

Het CDA pleit in hun nieuwe verkiezingsprogramma voor ‘reservisten’ in de zorg. Dat zegt minister Ank Bijleveld (Defensie) in Goedemorgen Nederland op NPO 1. In het leger kennen we die term al: reservisten zijn mensen die niet fulltime aan de slag gaan, maar wel kunnen worden opgeroepen op het moment dat dat nodig is. Het CDA wil er nu voor zorgen dat dit in de zorg ook zo geregeld wordt.

Nooit eerder steeg de vraag naar zorg zo explosief als tijdens coronacrisis. De zorg is niet ingericht op zo’n piek. “In de eerste coronafase hebben we ongeveer vijfhonderd mensen aan het werk gehad in ziekenhuizen vanuit Defensie, omdat er te weinig personeel was”, zegt Bijleveld. Bij het leger zijn het vaak oud-militairen die nog na hun actieve dienstverband beschikbaar zijn als reservist. Zij hebben een goede opleiding genoten, praktijk ervaring opgedaan en zijn gemotiveerd.

Oud CDA-Kamerlid Sabine Uitslag is op dit moment al een ‘zorgreservist’ te noemen. Zij springt sinds de uitbraak van de pandemie een aantal dagen per maand bij als verpleegkundige. “Dat vind ik ontzettend leuk om te doen. Dat hebben we nu hartstikke hard nodig in coronatijd. We moeten snel kunnen opschalen en snel kunnen afschalen”, vertelt ze.

Systeem van zorgreservisten

“Het punt is wel natuurlijk, als je een baan hebt, krijg je dan van je werkgever ook de ruimte om dit te doen? En hoe zit het dan met de uren die je niet werkt in je huidige baan?” Daar moet volgens Uitslag goed over nagedacht worden. “Anders blijft dit bij een mooi idee, en dat zou natuurlijk super jammer zijn.”

“Je moet het goed regelen met de werkgevers, dat doen wij ook”, zegt Bijleveld daarover. “Wat dus opmerkelijk is, is dat er geen poel is die je kunt benaderen. Als er zo’n systeem is van zorgreservisten, verbonden aan een ziekenhuis, denk je ‘oh, ik kan Sabine bellen, want die kan dan bij ons komen werken’. Het zijn opgeleide mensen die je meteen kan inzetten, en dat is ontzettend van belang.”

LEES OOK: Minister Ank Bijleveld als lijstduwer op kieslijst van het CDA

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Het Misdaadbureau ‘Van wapenopslag tot illegale prostitutie, er gebeurt van alles achter de voordeur’

Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat blijkt ook uit politiecijfers van de Eenheid Rotterdam die in handen zijn van Het Misdaadbureau.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Ilona Karsdorp van het Versterkingsprogramma Weerbaar tegen Ondermijning en Annelijn van den Heuvel van woningcorporatie Hef Wonen. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en achtergronden.

Beluister de podcast hier in je favoriete podcastapp!

Podcast WNL Haagse Lobby: wat komt er terecht van de nieuwe bestuurscultuur?

Het Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt heeft bestaanszekerheid tot hét campagnethema gebombardeerd. Maar tijdens de vorige Tweede Kamerverkiezingen ging het nog over de nieuwe bestuurscultuur. Hoe moet ons openbare bestuur, van parlement en kabinet tot de ambtenarij aan toe, er uitzien na de verkiezingen van 22 november?

Presentator Martijn de Greve gaat in gesprek met:

  • Partijleider en lijsttrekker van Volt Laurens Dassen
  • Voormalig topambtenaar Mark Frequin
  • En Eric Janse de Jonge, oud-Eerste Kamerlid voor het CDA en lid van de staatscommissie Remkes.

Luister de podcast via je favoriete podcastapp.

Boeren en milieuclubs boos om vergunning Schiphol, luchtvaart blij

De luchtvaartsector haalt opgelucht adem nu Schiphol na jaren eindelijk een natuurvergunning binnen heeft, maar sommige boeren en de milieubeweging reageren verontwaardigd. Boerenactiegroep Agractie noemt…

Lees meer

Vestering bij afscheid: PvdD moet om dieren draaien, niet om ego’s

“Geen ego’s, maar dieren horen centraal te staan bij de Partij voor de Dieren.” Met die woorden neemt PvdD-Kamerlid Leonie Vestering afscheid van de Tweede…

Lees meer

Veilig Thuis: enige melding over kind bij A12-blokkade afgewezen

Veilig Thuis heeft tot nu toe maar één melding van de politie gekregen over een kind dat eerder deze maand meedeed aan de klimaatprotesten op…

Lees meer

Kuipers: verhoging zorgpremie is niet te voorkomen

Een groot deel van de Tweede Kamer wil af van de jaarlijkse verhoging van de zorgpremie. De zorg wordt voor steeds meer mensen onbetaalbaar, waardoor…

Lees meer

‘Thuiswerkwet’ van D66 en GroenLinks sneuvelt in Eerste Kamer

Een wetsvoorstel van D66 en GroenLinks waardoor werkgevers een verzoek om thuis te mogen werken niet meer zomaar zouden mogen weigeren, is gesneuveld in de…

Lees meer

Spitsheffing in het ov: loopt wellicht op tot drie à vier euro per rit

De Tweede Kamer gaat vandaag in debat over het gister gevoerde gesprek met NS-topman Wouter Koolmees, om de zogeheten ‘spitsheffing’ toe te passen in het…

Lees meer

Hoge Raad: veroordeling Jos B. kan in stand blijven

De veroordeling van Jos B. voor de dood van Nicky Verstappen kan in stand blijven. Door de lange duur van de procedure krijgt B. wel…

Lees meer

Zorgpremie rijst de pan uit, oplossingen zijn er amper

Zorgverzekeraar DSW is traditiegetrouw de eerste die de zorgpremies voor het komende jaar bekend maakt. Bij deze verzekeraar betaal je straks bijna 150 euro per…

Lees meer

Podcast Het Misdaadbureau: ‘Van wapenhandel tot aan prostitutie: er gebeurt van alles achter de voordeur’

Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat…

Lees meer