main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 26 oktober 2020 — 11:41

Eindstrijd tussen Donald Trump en Joe Biden barst los: ‘Opkomst wordt waarschijnlijk heel hoog’

De verkiezingen in de Verenigde Staten zijn in volle gang. Officieel gaan de Amerikanen over iets meer dan een week naar de stembus, maar door corona wordt er al veelvuldig per post gestemd. Ondertussen zetten Donald Trump en Joe Biden alle zeilen bij om zwevende kiezers voor zich te winnen.

Ook Biden bijt steeds meer van zich af. “Biden (77) krijgt steeds het verwijt van Trump (74), die hem steeds Sleepy Joe noemt, dat hij veel te oud is om president te zijn. Voor Biden is het dan heel belangrijk om te laten zien dat hij nog energiek is”, legt campagnestrateeg Frits Huffnagel uit.

Daarnaast heeft Biden het ook veel over corona. “Dit omdat het virus maar niet wordt bedwongen terwijl Trump in februari al riep dat het virus vanzelf weer weg zal gaan. Trump heeft ook erkend dat hij het eigenlijk toen stil heeft gehouden omdat hij al wist hoe ingrijpend het virus zou gaan worden. Hij zei dat hij als president van Amerika geen paniek wilde veroorzaken.”

‘Ging goed met de economie tot corona uitbrak’

Waar Biden het over het coronavirus wil hebben omdat dat een zwak punt is van Trump, wil de president het juist over van alles hebben maar niet over corona. “Zoals de werkgelegenheid”, stelt Huffnagel. ‘Trump zegt juist dat het heel goed ging met de economie, tot corona uitbrak en dat je daar hem niet de schuld van kan geven. Hij zegt dat het de schuld van de Chinezen is. Hij noemt het ook steeds een Chinees virus.”

Biden probeert ook de zwarte kiezers aan zich te binden maar heeft het daar moeilijk mee. “Trump zegt dat hij meer heeft gedaan voor zwarte mensen dan iedere Democratische president ooit. Hij zegt dat hij gezorgd heeft voor banen, dat mensen aan het werk komen. Als je naar Amerika kijkt is dat juist belangrijk: de economie en je baan. Clinton was ooit met zijn herverkiezing bezig en vroeg zich af waar hij op moest inzetten. Toen zei een campagnemedewerker: it’s the economy, stupid. Het gaat allemaal over de economie. Amerikanen stemmen niet op het buitenlandbeleid.”

LEES OOK: Geen winnaar aan te wijzen na tweede verkiezingsdebat tussen Biden en Trump

Zwevende kiezer kan het verschil maken

De verkiezingscampagne gaat haar laatste week in en dat kan nog veel invloed hebben op de uitslag. “De groep die Trump stemt is groot en de groep die op de Democraten stemt is ook groot, maar het gaat om het kleine clubje dat het nog niet heeft bepaald. Als je er vanuit gaat dat dat pak en beet zo’n tien procent is, dan kan die het verschil maken.”

Ook is het nog afwachten of de kiezers wel op komen dagen.”De achterban van Trump is enthousiaster over Trump dan de achterban van Biden over Biden. Get the voter out, wat altijd een punt is tijdens de Amerikaanse verkiezingen speelt nu helemaal.”

Daar is Trump juist weer in het voordeel, aldus Huffnagel. “Je ziet dat Trump zijn achterban echt weet te enthousiasmeren. Die houdt van die grote rally’s en dan wordt Air Force One (het presidentiële vliegtuig, red.) ingevlogen. Dan zie je veel Amerikaanse vlaggen op de achtergrond bij aankomst van het vliegtuig. En op die rally’s komen heel veel mensen op af. Dat terwijl Biden een rustigere campagne voert omdat hij stelt dat vanwege het coronavirus mensen juist niet bij elkaar kunnen komen.”

‘Stemmen per post in het voordeel van de Democraten’

Inmiddels hebben al ruim 47 miljoen Amerikanen hun stem uitgebracht. “Dat kan in de meeste staten. Dat is waarschijnlijk in het voordeel van de Democraten omdat die wat banger zijn dat voor het coronavirus. Hun voorman zegt ook: pas op voor corona. Dan denken mensen ook dat ze beter niet met zijn allen naar het stemlokaal kunnen gaan maar dan doen ze dat liever per post. Je krijgt je stembiljet ook opgestuurd.”

Vandaar dat Trump ook zegt dat het stemmen per post openstaat voor fraude, stelt Huffnagel. “Dat heeft niets te maken met de post maar hij heeft donders goed door dat meer Democraten dan Republikeinen per post stemmen. De opkomst wordt waarschijnlijk heel hoog, er staat ook veel op het spel.”

LEES OOK: ‘Goede kans dat Donald Trump als president herkozen wordt’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Terugluisteren: wie moeten straks het kabinet gaan vullen?

Mochten de formerende partijen tot een akkoord komen, wie moeten dan plaats nemen in het kabinet? Martijn de Greve bespreek het met…

  • Jozias van Aartsen, oud-minister van Landbouw en Buitenlandse zaken en voormalig VVD-fractievoorzitter;
  • Cees Veerman, oud-Landbouwminister voor het CDA;
  • Mark Frequin, voormalig topambtenaar en de schrijver van vele boeken over de samenwerking met bewindspersonen zoals ‘Ja minister, nee minister’.

Klik hier en luister deze uitzending terug.

Concertgebouw schrapt concerten Israëlische groep om demonstratie

Twee concerten van de Israëlische muziekgroep Jerusalem Quartet in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam gaan niet door. Volgens de muziekzaal is dat besluit genomen “vanwege…

Lees meer

Faunabescherming naar rechter wegens afschieten wolf in Wapse

De Faunabescherming stapt naar de rechter in een zaak over de wolf die vorig jaar in Wapse werd doodgeschoten. De dierenorganisatie tekent bij de rechtbank…

Lees meer

Provincie Friesland wil Frysk vier jaar lang stimuleren

Het provinciebestuur van Friesland zet met de Friese Taalnota de komende vier jaar in op een toename van Friestalige communicatie. De provincie wil het schrijven…

Lees meer

Demissionair minister Van Gennip: kwestie Joost Klein nog niet voor Mariëtte Hamer

Regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag Mariëtte Hamer doet op dit moment geen onderzoek naar de kwestie Joost Klein. Dat zegt demissionair minister van Sociale Zaken en…

Lees meer

Vakantiegeld wordt weer gestort, maar mensen lossen liever schulden af

Over twee weken krijgen veel Nederlanders hun vakantiegeld weer gestort. Toch gebruikt niet iedereen het geld om op vakantie te gaan, blijkt uit onderzoek van…

Lees meer