main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 23 oktober 2020 — 08:27

Geen winnaar aan te wijzen na tweede verkiezingsdebat tussen Biden en Trump

Het tweede en laatste verkiezingsdebat tussen presidentskandidaten Donald Trump en Joe Biden verliep een stuk ordelijker dan het eerste, waar de twee elkaar niet eens lieten uitspreken. Volgens Amerikadeskundige Jan-Kees Emmer was er geen winnaar aan te wijzen, maar was het wel een “heel leerzaam debat”, zo zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Voor beide kandidaten was dit debat de laatste gelegenheid om zich te presenteren aan tientallen miljoenen Amerikanen, maar Emmer verwacht niet dat dit debat de peilingen gaat beïnvloeden. “Uiteindelijk was het aan Biden om te verliezen, omdat hij ver voor staat in de peilingen. Hij heeft het niet verloren, en Biden staat ver voor. Trump had echt moeten winnen om een gamechanger te bewerkstelligen. Ik denk niet dat dat is gebeurd.”

‘Politics of fear’

Trump is bezig met “de politics of fear”, zegt Emmer. “Nauwelijks inhoud voor het voetlicht brengen, alleen maar bangmakerij. Als je voor Biden kiest zal het onheil over u komen wat betreft uw pensioenen, wat betreft uw gezondheid, enzovoorts.” Daartegenover leek Biden af en toe afwezig. “Hij is van oorsprong een stotteraar”, zegt Emmer. “Punt is: als je niet naar de inhoud luisterde en alleen keek, zag je in Biden een fragiele, bejaarde man, en zag je bij Trump een veel krachtiger persoon, waarbij veel mensen denken: ik moet die man hebben in deze tijd.”

LEES OOK: Van Willigenburg schreef Houden van Trump: ‘Hij heeft belachelijk veel succes gehad’

De twee haalden naar elkaar uit toen het over nationale veiligheid ging. Zo verweet Trump Biden dat hij en zijn familie (en vooral zijn zoon Hunter) 3,5 miljoen dollar hebben gekregen uit Oekraïne, China en Rusland. Hij vroeg zich af wat ze daarvoor hebben moeten doen. Biden zei hierop dat hij nooit “een penny” uit het buitenland heeft gekregen. Vervolgens wees hij erop dat het Trump is die bankrekeningen in China heeft en daar belastingen betaalt, iets wat hij niet of nauwelijks doet in de Verenigde Staten zelf. Op deze discussie kwam Biden er het beste uit, vindt Emmer. “Biden kwam heel goed terug rondom die belastingen. Trump duwt dat maar weg en wijst maar naar Biden vanwege dat geld. Wat hij vergeet te vertellen is dat de New York Times 400 miljoen dollar in schuld staat, en we weten niet precies bij wie.”

Trump belooft binnen enkele weken coronavaccin

Natuurlijk kon het coronavirus niet onbesproken blijven. Zo prees Trump onder andere de experimentele medicatie die hij kreeg toen hij het virus zelf onder de leden had. Daarbovenop stelde hij dat twee farmaceuten “binnen enkele weken” hun ontwikkeling van een vaccin zullen afronden. De Amerikaanse strijdkrachten zullen dit vaccin vervolgens razendsnel over het land verspreiden. “Het zal gewoon verdwijnen”, zei hij meermaals over het virus. “We zijn er bijna uit.”

“Het is zo jammer dat deskundigen rondom hem zeggen dat het toch anders ligt en dat het veel langer kan duren voor dat vaccin er is”, zegt Emmer daarover. “Maar goed, dit is classic Trump, optimistisch tot op het laatst.” Er zijn volgens de Amerikadeskundige veel stemmers die denken: dit is beter dan iemand zoals Biden die alleen maar negativiteit uitstraalt. “Het was één litanie van gehaktak. Maar dit was wel een punt waarvan zijn achterban zegt: Zie je nou, daar staat onze cheerleader in chief. Zo noemt Trump zichzelf ook, en ja, dat is deze rol.”

Biden beschuldigde Trump op zijn beurt van het schetsen van een te rooskleurig beeld en beschuldigde zijn regering ervan “bijna niks” te hebben gedaan om de verspreiding van het virus te stoppen.

Wat er nu precies op 3 november gaat gebeuren durft ook Emmer niet te voorspellen. Volgens de peilingen staat Biden heel sterk voor, “maar die hebben ons vier jaar geleden ook verrast”, zegt de Amerikadeskundige. “Uiteindelijk wordt het aan het eind altijd spannend.”

LEES OOK: Nederlander zegt Twitteraccount Donald Trump te hebben gehackt, Twitter en Witte Huis ontkennen

Door: Marinka Wagemans

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Vanaf 10 uur op NPO 1 met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten. Met deze zondag:
– Justitieminister Ferd Grapperhaus over ondermijning en georganiseerde misdaad
– Politiechef Liesbeth Maas over de aanpak van ondermijning
– VVD-prominent Hans Wiegel over de Haagse politiek
–  Zorgondernemer Erik-Jan Vlieger en Sywert van Lienden over vaccineren. Krijg je met een prikbewijs meer privileges?
Zondagochtend om 10.00 uur

De Zaak van je Leven: De gifmoordenaar van Amsterdam

Rechercheurs blikken terug op het politieonderzoek naar twee dode jongemannen in Amsterdam, een zaak uit 2013. Hun overlijden is verdacht, maar aanvankelijk is het onduidelijk hoe ze zijn overleden. Is hier sprake van een moord met het perfecte moordwapen? En, wie heeft die moord dan op zijn geweten?

Dinsdag om 22:45
Vicevoorzitter FVD rouwig om besluit Baudet: ‘Hebben gezegd: doe dit niet’

Senator en vicevoorzitter van het partijbestuur van Forum voor Democratie Lennart van der Linden is teleurgesteld in het feit dat Thierry Baudet zich heeft teruggetrokken…

Lees meer

PostNL rekent webwinkels tijdens kerstperiode meer voor pakketjes

Webwinkels die een contract hebben metPostNL betalen van 20 november tot en met 31 december 25 cent extra per pakketje. Op die manier betalen ze…

Lees meer

Mannen scheuren over A16 met duizenden stuks illegaal vuurwerk

Twee mannen uit Rotterdam vielen maandagochtend op bij de politie toen zij met 168 kilometer per uur over de A16 scheurden. Toen de politie de…

Lees meer

Ministerie wil door met ondersteuning voor vertrek asielzoekers

Het ministerie van Justitie en Veiligheid gaat door met het subsidiëren van projecten die uitgeprocedeerde asielzoekers moeten stimuleren terug te keren naar land van herkomst….

Lees meer

Ondanks coronapandemie neemt concentratie broeikasgassen toe

Opnieuw neemt de concentratie broeikasgassen in de atmosfeer toe. De klimaatorganisatie van de Verenigde Naties (WMO) heeft dat bekendgemaakt in haar jaarlijkse verslag over de…

Lees meer

RIVM: 5214 nieuwe coronabesmettingen, lichte daling

Het aantal nieuwe coronagevallen is heel licht gedaald. Tussen zondag- en maandagochtend kwamen 5214 meldingen van positieve tests binnen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu…

Lees meer

WNL-leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier