main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 25 oktober 2020 — 13:47

Dit jaar nog geen coronavaccin, verwacht arts-microbioloog Marc Bonten

Een coronavaccin zal voor het einde van het jaar nog niet beschikbaar zijn in Nederland, stelt arts-microbioloog Mark Bonten in WNL Op Zondag. “Misschien hebben wij wel resultaten, maar nog geen vaccin.”

Volgens zorgjournalist Anna Dijkman kan dit jaar nog wel een bruikbaar coronavaccin ontwikkeld worden. “Maar het is niet dat wij dan al aan het vaccineren zijn, dat niet.”

‘Vertrouw het pas als ik resultaten heb gezien’

In China en Rusland zouden al vaccins zijn, maar dat vertrouwt Bonten niet. “Ik vertrouw het pas al ik de resultaten heb gezien, over de effectiviteit en de veiligheid, en van beide vaccines zijn beide niet beschikbaar.”

De arts-microbioloog van het UMC Utrecht zou deze vaccins niet nemen. “In dit geval zou ik het met Ab Osterhaus eens zijn.”

‘Je weet niet zeker of het veilig is’

Hoewel in Nederland al veel medicijnen van Chinese makelij worden afgenomen, lijken Nederlanders huiverig voor een Chinees vaccin. “Die medicijnen hebben wel al die onderzoeksfases doorlopen. Dat is nu niet gebeurd”, legt Dijkman uit. “Je weet niet zeker of het veilig is en niet goed hoe het werkt.”

De FD-journaliste verwacht dat te snel een coronavaccin afnemen het draagvlak onder de bevolking om zich te laten vaccineren weleens tegen kan gaan werken. “Want als uiteindelijk blijkt dat het vaccin niet heel veilig is, dan zeggen mensen misschien dat ze helemaal niet gevaccineerd willen worden.”

‘Twee vliegen in één klap zou het mooiste zijn’

Ook is het niet zo dat er één coronavaccin is, legt Bonten uit. “De uitwerking van alle vaccins is als het goed is hetzelfde, dat ze het lichaam prepareren en beschermen tegen een infectie of ernstige complicaties van die infectie. Dat kan je op verschillende manieren doen dus daarin kunnen de vaccins verschillen.”

Een aantal vaccins zijn al in Fase 3 aanbeland. “Dan wordt de effectiviteit gemeten en dan heb je studies met tienduizenden deelnemers nodig om te kijken of het vaccin daadwerkelijk beschermt tegen het optreden van de ziekte en of het veilig is. Wij zijn zelf in gesprek met drie bedrijven om hopelijk ook Fase 3-onderzoek in Nederland uit te gaan voeren.”

Sommige vaccins beschermen tegen de symptomen, andere zorgen ervoor dat het virus zich niet verder kan verspreiden.”Dat is een belangrijk aspect voor de toekomst”, aldus Bonten. “Als het vaccin beschermt tegen ernstige complicaties, maar niet tegen het beschermen van de ziekte, dan is dat mooi maar dan stop je de verspreiding niet. Als je een vaccin zou hebben dat de ziekte helemaal voorkomt en daarmee ook de verspreiding kan reduceren, dan sla je twee vliegen in één klap. Dat zou het mooiste zijn.”

‘Is nog maar de vraag of het werkt’

Het is de vraag wie een coronavaccin als eerste moet krijgen als het er is. Geef je bijvoorbeeld kwetsbaren en ouderen voorrang? Volgens Dijkman hangt dat ook af van het soort vaccin en hoe het werkt. “Het kan zijn dat het bij oudere mensen meer bijwerkingen heeft, dan moet je het niet aan ouderen en kwetsbaren geven. De Europese Commissie heeft al een soort van lijst opgesteld van voorrangsgroepen. In Nederland zal de Gezondheidsraad zich hierover uitspreken en een advies geven over hoe je welke groepen het eerst gevaccineerd. Je kan er echter geen standaard van maken.”

Zelf dacht Dijkman ook aan het begin van de corona-uitbraak dat een vaccin de oplossing zou zijn. “Dat dachten heel veel mensen, ik ook als leek op vaccin-gebied. Dat het een soort van aan-uitknop is. Dan heb je het vaccin en dan is het klaar. Maar dat is niet het echte verhaal. Dat gaat gewoon niet gebeuren. Als er een vaccin is, is het nog maar de vraag of het werkt. Als een vaccin bij vijftig procent van de mensen werkt, dan vinden we dat eigenlijk al goed. Maar dat betekent dus niet honderd procent bescherming.”

LEES OOK: Hoe ver zijn we met een coronavaccin? ‘Komt mogelijk begin volgend jaar jaar al’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Kamermeerderheid omarmt mestplannen Adema

De kabinetsplannen om dreigende mestoverschotten tegen te gaan, kunnen rekenen op steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. In elk geval NSC, GroenLinks-PvdA, VVD,…

Lees meer

RIVM wil saaie e-sigaret, om gebruik door jongeren te bestrijden

E-sigaretten moeten een standaardontwerp krijgen, vindt gezondheidsinstituut RIVM. Ze moeten zo onaantrekkelijker worden voor jongeren. Ze zijn nu vaak stijlvol, soms zelfs een soort gadget…

Lees meer

Privacywaakhond bezorgd over gebruik bodycam in supermarkt

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) vindt het “zorgelijk” dat supermarktketen Dirk van den Broek personeel gaat voorzien van bodycams. De privacywaakhond gaat het bedrijf daarom snel…

Lees meer

Nederlandse militair gewond na parachutesprong in België

Een Nederlandse militair is gewond geraakt na een parachutesprong in België. Dat is bevestigd door het Openbaar Ministerie in Leuven. Er lijkt geen sprake van…

Lees meer

Europese lijsttrekker GL-PvdA wil duidelijkheid over buitenlandse inmenging voor verkiezingen

Lijsttrekker van GroenLinks-PvdA bij de Europese verkiezingen Bas Eickhout wil de onderste steen boven krijgen over welke politici zijn omgekocht door Rusland. Daar moet vóór…

Lees meer

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer