main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 23 oktober 2020 — 11:04

Ziekenhuisbestuurder in Twente: ‘We hebben gewoon onvoldoende bedden’

Net zoals in de rest van Nederland liegen het aantal coronabesmettingen in de regio Twente er niet om. Sinds woensdagavond is het risiconiveau in die regio verhoogd naar ‘zeer ernstig’. Een op de vijf uitgevoerde coronatesten blijkt positief en de ziekenhuizen stromen vol. “Eigenlijk is er geen ruimte meer”, zegt ziekenhuisbestuurder van het Medisch Spectrum Twente Sophia de Rooij.

“We hebben nu ongeveer vijftig patiënten in de kliniek liggen, en ongeveer tien patiënten op de intensive care. Dat is meer dan we in onze plannen hadden berekend”, zegt De Rooij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. In haar ziekenhuis zijn er drie speciale corona-afdelingen ingericht speciaal om de toestroom van deze patiënten te kunnen opvangen, maar eigenlijk kan er niemand meer bij. Er worden steeds meer medewerkers ziek, en daarmee wordt het moeilijker om de roosters rond te krijgen.

“En we zien dat er onder de mensen ook grote zorgen zijn. Dus het is belangrijk dat niet alle patiënten tegelijk naar het ziekenhuis komen. We hebben gewoon onvoldoende bedden en mensen om de mensen te behandelen”, zegt De Rooij. “Dus het is heel belangrijk dat er een goede spreiding plaatsvindt in het aanbod van patiënten.”

Reguliere zorg

Er vindt nog wel reguliere zorg plaats in het Medisch Spectrum Twente. Dat is essentieel, omdat het een topklinisch ziekenhuis is met een regionale functie op het gebied van trauma, acute ongevallen en acute hartchirurgie. “Daar houden we altijd ruimte voor vrij. Maar we hebben ongeveer 75 bedden, dus we hebben eigenlijk 30 procent van ons totale aanbod om moeten zetten om 50 klinische bedden te creëren.”

Met de toename van het aantal positieve tests zal het aantal patiënten dat een beroep zal zijn op ziekenhuiszorg ook toenemen, zegt De Rooij. “Dat betekent dat een paar weken daarna het aantal patiënten dat een intensive care nodig heeft ook toeneemt. Dat ijlt een beetje na.” November wordt volgens de ziekenhuisbestuurder daarom “een heel heftige maand”.

Totale lockdown

De veiligheidsregio Twente pleit door het aantal toenemende besmettingen zelfs voor een totale lockdown. “Ik vind dat wij een veilige omgeving moeten creëren voor onze patiënten en onze medewerkers, en dat betekent dus dat we maatregelen moeten verzinnen om niet al die patiënten tegelijkertijd te laten komen”, zegt De Rooij daarover. “De GGD weet heel goed waar de besmettingsbronnen zitten, wat de oorzaken zijn van brandhaarden, en ik denk dat daar vooral alle maatregelen op gericht moeten zijn.” Er moet in ieder geval íéts gebeuren om de curve afgebogen te krijgen, beklemtoont ze. “Want we kunnen niet alle patiënten tegelijk ontvangen. Dat is het probleem.”

LEES OOK: Ziekenhuispersoneel moet blijven werken na melding corona-app: ‘Kunt niet hele afdeling sluiten’

Door: Marinka Wagemans

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Vanaf 10 uur op NPO 1 met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten. Met deze zondag:
– Justitieminister Ferd Grapperhaus over ondermijning en georganiseerde misdaad
– Politiechef Liesbeth Maas over de aanpak van ondermijning
– VVD-prominent Hans Wiegel over de Haagse politiek
–  Zorgondernemer Erik-Jan Vlieger en Sywert van Lienden over vaccineren. Krijg je met een prikbewijs meer privileges?
Zondagochtend om 10.00 uur

De Zaak van je Leven: De gifmoordenaar van Amsterdam

Rechercheurs blikken terug op het politieonderzoek naar twee dode jongemannen in Amsterdam, een zaak uit 2013. Hun overlijden is verdacht, maar aanvankelijk is het onduidelijk hoe ze zijn overleden. Is hier sprake van een moord met het perfecte moordwapen? En, wie heeft die moord dan op zijn geweten?

Dinsdag om 22:45
Vicevoorzitter FVD rouwig om besluit Baudet: ‘Hebben gezegd: doe dit niet’

Senator en vicevoorzitter van het partijbestuur van Forum voor Democratie Lennart van der Linden is teleurgesteld in het feit dat Thierry Baudet zich heeft teruggetrokken…

Lees meer

PostNL rekent webwinkels tijdens kerstperiode meer voor pakketjes

Webwinkels die een contract hebben metPostNL betalen van 20 november tot en met 31 december 25 cent extra per pakketje. Op die manier betalen ze…

Lees meer

Mannen scheuren over A16 met duizenden stuks illegaal vuurwerk

Twee mannen uit Rotterdam vielen maandagochtend op bij de politie toen zij met 168 kilometer per uur over de A16 scheurden. Toen de politie de…

Lees meer

Ministerie wil door met ondersteuning voor vertrek asielzoekers

Het ministerie van Justitie en Veiligheid gaat door met het subsidiëren van projecten die uitgeprocedeerde asielzoekers moeten stimuleren terug te keren naar land van herkomst….

Lees meer

Ondanks coronapandemie neemt concentratie broeikasgassen toe

Opnieuw neemt de concentratie broeikasgassen in de atmosfeer toe. De klimaatorganisatie van de Verenigde Naties (WMO) heeft dat bekendgemaakt in haar jaarlijkse verslag over de…

Lees meer

RIVM: 5214 nieuwe coronabesmettingen, lichte daling

Het aantal nieuwe coronagevallen is heel licht gedaald. Tussen zondag- en maandagochtend kwamen 5214 meldingen van positieve tests binnen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu…

Lees meer

WNL-leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier